Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Kalousek si

ČTK: Kalousek si "pochvaluje" kritiku Bruselu

10.07.2007 13:37
Autor: 

Komentář doplněn o vyjádření ministra Kalouska
Brusel 10. července (zpravodaj ČTK) - Česko dnes v Bruselu podle očekávání opět sklidilo kritiku za stav veřejných financí. Ministři financí Evropské unie vyzvali českou vládu, aby zpřísnila rozpočtovou politiku, která by umožnila snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP v co nejbližší době. ČTK o tom dnes informovalo portugalské předsednictví.

Dnešní kritika není žádným překvapením. Navíc jde jen o její první část. Češi se dostali do problémů zejména kvůli tomu, že jejich politici napříč politickým spektrem před loňskými volbami neodolali rozdávání takzvaných volebních dárečků a neváhali utrácet za jednorázové navýšení nejrůznějších sociálních dávek. Značně tak přispěli k růstu rozpočtového deficitu, který by měl letos dosáhnout čtyř procent HDP. ČR se přitom zavázala, že schodek nepřekročí 3,3 procenta HDP.

Po kritice Evropské komise, jež přišla s hodnocením konvergenčního programu, který jakýmsi plánem země při přechodu na euro, se zcela očekávaně objevila i kritika ministrů financí. Ta navíc bude pokračovat i na podzim, kdy budou šéfové státních pokladen schvalovat soubor doporučení, který by měl ČR přivést zpět na "správnou trať".

Evropská unie podpořila reformy, které navrhuje česká vláda a o nichž by měli v srpnu hlasovat čeští poslanci. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Ministři financí EU podporu české vládě písemně vyjádřili ve stanovisku ke konvergenčnímu programu, který je jakýmsi plánem přechodu země na euro.

Podle unie jsou reformy "krokem správným směrem", pokud tedy budou schváleny, dodal Kalousek. Správným směrem EU rozumí návrat deficitu veřejných financí pod hranici tří procent HDP, která je v unii povinná. Česko se přitom zavázalo, že letos jeho schodek nepřekročí 3,3 procenta HDP, ale ve skutečnosti by mohl dosáhnout až čtyř procent. Za to Česká republika sklidila kritiku i dnes, po předchozí kritice Evropská komise.

Důvody, které Česko vedly "na scestí", jsou podle ministrů EU jasné. Češi prý nevyužili období silného hospodářského růstu k reformám a ke snižování rozpočtových schodků, ale naopak je utratili.

Dnešní oficiální vyjádření podpory reformám od EU je vůbec prvním podobným krokem, se kterým se Topolánkova vláda setkala. Zatím se jí podle Kalouska dostávalo jen neoficiální podpory. Český ministr financí si rovněž "pochvaloval" i kritiku, kterou Česko v poslední době z Bruselu sklízí za stav veřejných financí. 

Podle něj je to kritika objektivní a nezbývá nic jiného, než s ní souhlasit. Názorně to vyjádřilo i dnešní hlasování na zasedání ministrů financí. Když politici hlasovali o kritickém stanovisku ke konvergenčnímu programu, zvedl pro něj ruku i Kalousek, byť pro státní pokladnu rozhodně nejde o příznivé vysvědčení.

Na nápravu rozpočtového schodku je ale podle šéfa resortu financí stále čas. Pokud projdou navrhované reformy, ministerstvo financí prý pro příští rok sestaví rozpočet, jehož schodek se bez problémů vejde pod tříprocentní hranici. A pokud se tento postup osvědčí, vláda podle něj předloží další reformy. Tentokrát především reformu penzijního systému a reformu zdravotního pojištění.

Česku prakticky nic jiného ani nezbývá. V současnosti hůře v unii hospodaří jen Maďarsko, jehož schodek sice ještě nedávno lámal rekordy a byl několikanásobně vyšší než v případě Česka, ale Maďaři nyní zavedli daleko bolestnější reformy. "Je to pro nás velmi inspirativní," dodal Kalousek.

Problémy se špatným stavem veřejných financí však pro Čechy nekončí. Evropská komise by totiž měla ještě koncem srpna představit soubor opatření, které by měly Česko dovést k nápravě a vláda by podle nich měla sestavit rozpočet pro příští rok. Stejný soubor opatření budou v říjnu schvalovat opět ministři financí EU. ČR pak bude mít šest měsíců na to, aby opatření uvedla v "život". V opačném případě by jí mohly hrozit sankce.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data