Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ODS navrhuje daň z příjmu 19 procent pro firmy i zaměstnance

ČTK: ODS navrhuje daň z příjmu 19 procent pro firmy i zaměstnance

12.07.2007 17:54
Autor: 

Praha 12. července (ČTK) - Daňová skupina uvnitř ODS navrhuje snížit daň z příjmu na 19 procent pro firmy, a to zřejmě již od příštího roku. Stejná sazba by se měla vztahovat i na zaměstnance, ale vypočítávat by se měla z hrubé mzdy, a nikoli z takzvané superhrubé, jak předpokládá nynější vládní návrh reformy veřejných rozpočtů. Uvažujeme o zavedení těchto sazeb od 1. ledna 2008, řekl dnes ČTK po jednání skupiny poslanec a daňový expert ODS Michal Doktor.

Občanští demokraté se dnes radili právě o tom, s jakou variantou svých daňových návrhů půjdou do koaličních jednání. Dnešní schůzky se účastnil i premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, který však nic komentovat nechtěl.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob k tomu uvedl, že úřad bude komentovat až ty návrhy, které padnou v legislativním procesu, tedy ve druhém čtení ve sněmovně. "Všem, kteří požádali ministerstvo financí, aby jim kvantifikovalo jejich návrhy, jsme vyhověli, a komentovat budeme ty návrhy, které oficiálně padnou během legislativního procesu," uvedl Jakob.

Dosavadní vládní návrh počítá u zaměstnanců sice s patnáctiprocentní sazbou, ovšem ze superhrubé mzdy, tedy mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na pojistné. Skutečné zdanění by v takovém případě činilo zhruba 23 procent. Firmám chce kabinet snížit daně na 19 procent až od roku 2010.

Lidovec Jan Kasal již dříve uvedl, že pokud bude ODS naléhat na rychlý pokles daní podnikům a výrazné zdražení potravin vyvolané vyšší DPH, navrhne zase on u daně z příjmů občanů čtyři sazby a vyšší progresi. Dohoda v koalici bude tedy velmi obtížná. Pokud se ji najít nepodaří, může to znamenat nejen krach reformy, ale i celé nynější vládní sestavy.

Doktor uvedl, že varianta, kterou dnes občanští demokraté vybrali, i nadále počítá se zrušením odečitatelných položek. O změnách u daně z přidané hodnoty bude podle něj ODS jednat s koaličními partnery. "Není nic, co bychom považovali za svoji prioritu. Považujeme za korektní nejdříve vnímat názory koaličních partnerů," zdůraznil. ODS bude také chtít, aby ministři šetřili ve svých resortech.

Materiál nyní občanští demokraté předají ministerstvu financí. "S tím, že už budou provedeny kvalifikované propočty pracující s odpočitatelnými položkami. Necháme kvalifikovat dopad na jednotlivé sociální skupiny, inflační vlivy a tak dál," řekl Doktor. Čeká, že jednání s koaličními partnery začnou v srpnu.

Vládní návrh zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů má za sebou takzvané první čtení, dolní komora o něm definitivně rozhodne v půlce srpna.

Stínový ministr financí sociální demokracie Bohuslav Sobotka na dnešním dopoledním setkání s novináři v Poslanecké sněmovně řekl, že ČSSD nebude lákat žádné "přeběhlíky" z řad koaličních poslanců, kteří by hlasovali proti reformě.

ČSSD by podle něj neměla mít s reformou nic společného. Pokud sociální demokracie vyhraje volby, pak podle Sobotky například vrátí do zákona daňovou podporu stravenek, kterou chce naopak nynější vláda zrušit. Bude chtít také zrušit poplatky u lékaře, s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici. Zruší prý i rovnou daň a naopak prohloubí progresi u daně z příjmu.


Váš názor
  • měnit bychom neměli k horšímu...
    18.07.2007 16:35

    Když nemáme lepší alternativu,tak nemáme dělat změnu.Tak zvaná reforma veřejných financí nic v této kategorii nereformuje, tak se ptám kdo a proč chystanou změnu tak nazývá? Také mne zajímá, kdo pasoval pana poslance na odborníka na daně? Jakou má praxi, jakého úspěchu konkrétně dosáhl. Odborníkem se můžeme nechat nazvat po dosažení úspěchů při komplexním přístupu k hodnocení desítky let aktivního řídícího ekonomického života a progresivního myšlení. Daň by se měla stanovit jednotná,například 19 % pro všechny subjekty a všechny typy daní, odbourat všechny odčitatelné položky a žádné výjimky.Když říkám žádné, myslím žádné. Bonus na děti ať se řeší jinak, třeba ročně anebo měsíčním čerpáním z otevřeného účtu, ale pro všechny děti,protože neděláme rozdíly mezi dětmi těch chudých,které přídavky jakoby považujeme za kvalitnější,protože o co nemáme zájem, to nekupujeme.A těm druhým nedáváme nic,což je jako kdybychom o ně zájem neměli. Příjmy se mají danit stejně a nikoliv pilnějšímu danit vyšší sazbou a břídilovi sazbou nižší.Toto období je snad už dávno za námi.Tak o čem se tu bavíme roky.Něco udělejte - ale rozhodně ne žádné zvyšování si platů stanovením nějakých stropů!!!Lidé už těch podrazů mají dost!!!O nějakém výplodu zanícené hlavy,nazvaném "superhrubá mzda" se nezmiňuji, příliš si sama sebe vážím,než abych se zabývala superblbostmi.
    • Souhlas. V parlamentu je většinou odpad.
      19.07.2007 7:35

      Ale do parlamentu a politiky nechodí úspěšní, ale ti co by se jinak neuživili a nebo si tam chtějí sehnat zakázky. A v ODS je to bohužel stejné. Alespoň v HK kraji. Tam na kandidátce do pralamentu nebyl jediný podnikatel. A na kandidátkách do měst jsou to většinou podnikatelé, co dělají - podnikají :-) za veřejné peníze. A ti tam většinou nejdou proto, aby něco měnili, ale ohlídali si své kšefty. Viz stavební zakázky
      LK
  • jak může normální člověk volit ČSSD?
    16.07.2007 12:34

    socani, se podívejte kam tu zemi dovedli, dluhy, dluhy, dluhy a prizpusobováni se ciganum, potreby vetsiny maji prevysovat nad potrebami mensiny a proc by mel clovek, který vydělává hodně platit dan 25 procent a ten co mín 15 procent, proc to nemaji stejné? reknete mi jediny duvod? kdo pracuje, penize ma, vsichni mame moznost volby, jenže ČSSD tu volbu bere jako to delali komunisti ....
    Dominik Zdansky
    • :))
      18.07.2007 11:02

      Pracovat pro peníze je pozůstatkem průmyslove revoluce:))
      Dejv
      • za zábavou
        19.07.2007 7:58

        ---
        jestli tedy chodíte do práce
  •  
    12.07.2007 18:26

    Jak může normální člověk volit ODS?
    Jan Král
    •  
      12.07.2007 19:27

      normální ne, ale bohatý ano
      truth
      • Jako že bohatý není normální?
        13.07.2007 23:02

        checht, strejdo
        Blekota
    • Jak může normální stát tak okrádat své občany
      12.07.2007 18:54

      když zdanění je 60% a nikoliv 15-32, takže "sníženíů ať už na 23 nebo 19 nebo 15 je stále prd proti tomu co platíme včetně soc a zdrav. poj.
      Jack
      • OK
        13.07.2007 10:05

        ale aspoň něco. Hlavně ale se musí se snížit výdaje státu, jinak snížení tady a zvýšení jinde postrádá smysl, a je to jen komedie.
        Bo
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m