Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blbá nálada na trhu

Blbá nálada na trhu

13.07.2007 13:34

Víc očí víc vidí a víc hlav víc ví. Těžit bychom z tohoto v oblasti akciových investic měli od akciového trhu samotného (správného ocenění akcií) až po maximalizaci hodnoty firem (jejich manažerské vedení využívající kolektivní znalosti a zkušenosti). Kolektivní moudrost ale má svá úskalí a může se přehoupnout v kolektivní hloupost.

Příkladem může být tzv. Abilen paradox, který se týká toho, jak může skupina lidí přijmout rozhodnutí, které je proti názoru každého z této skupiny. Název si nese z povídky, která tento paradox ilustruje. Ta zkráceně říká asi toto: Rodinka sedí na verandě městečka v Texasu, když najednou někdo navrhne, že zajedou do Abilene (vzdáleného 53 mil) na večeři. Přestože by každý ze zbytku skupiny radši zůstal doma, domnívá se, že zbytek chce jet a tudíž každý tento návrh odkývne. Na večeři jedou, cesta je dlouhá a úmorná, večeře špatná a když se vrátí domů, řeknou si navzájem, že tam vlastně nikdo jet nechtěl.

Tento paradox byl popsán v literatuře týkající se managementu firem a kvality kolektivního rozhodování. Upozorňuje na to, jak je pro jednotlivce důležitý nejen samotný názor na daný problém, ale i jeho názor na to, co si myslí ostatní. Tato druhá část pak může převážit tu první. Mimoto jde o zacyklenou smyčku na jejímž výstupu může být v podstatě cokoliv – já si myslím, že on si myslí, že já si myslím …

Relevance pro akciový trh je jasná – důležité nemusí být jenom to, co si myslím o hodnotě akcie (relativně k ceně) já sám, ale i můj názor na to, co si myslí ostatní. Pokud existuje důvod pro pozorné sledování ostatních, může být v takovéto situaci výstupem cokoliv, v podstatě bez ohledu na odhad hodnoty akcie. Takovým důvodem mohou být např. stop loss limity, které některým investorům a traderům znemožňují neomezeně dlouho čekat, až se akcie vzchopí. Tyto limity neovlivňují jen ty, kdo je mají, ale pokud jsou aplikovány u velké části investorů, jejich proražení vyvolává další vlny prodejů a přímo pak ovlivňují i ty, kdo tyto limity nemají.

V extrému si např. všichni na trhu mohou myslet, že akcie je podhodnocená, ale kupovat ji nebudou, protože si myslí, že jsou ve svém názoru osamoceni. Jinak řečeno: nečekají, že se hodnota v dohledné době promítne do ceny a zároveň je např. výkon jejich portfolia měřen relativně k indexu (tj. v daném období potřebují posílení akcie). Je to v principu variace na v ekonomii popisovaný jev selhání koordinace. Na jeho odbourání je účinný zejména dostatek informací a transparentnost.

V souvislosti s tímto bych ale ještě rád zmínil Buffettovu radu: kupuj pouze to, co bys rád držel i v případě, že by se obchodování na deset let uzavřelo (tj. i v případě, že zmizí onen význam ostatních na trhu). Pro investora má primární význam fundamentální analýza založená na porozumění firmám a odvětvím v kterých tyto podnikají. Nelze se spoléhat na trendy, ani na zjednodušené analýzy založené na tržních násobcích. Jinak řečeno – výše uvedené by v žádném případě nemělo sloužit jako alibi pro povrchní, nebo žádnou znalost firmy a jejích financí a místo toho dlouhým zaobíráním se náladami na trhu, tím jak ovlivní mé investice a podobnými vágními a v podstatě neuchopitelnými tématy.


Váš názor
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data