Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Planetě je jedno, jestli je modrá, nebo zelená

Planetě je jedno, jestli je modrá, nebo zelená

16.07.2007 11:42

Na začátek si dovolím nefinanční přirovnání. Diskuse kolem změny klimatu, potažmo kolem ekologie obecně, mi připadá jako když skupina lidí sedí na větvi a ten na kraji začne větev podřezávat. Většina si řezání ani nevšimne a dál se dloube v nose. Z těch, co si toho všimnou, začnou někteří protestovat, že svoboda ano, ale takhle spadnou všichni. V tu chvíli začnou protestovat další, ale část z nich jen proto, že se to stává módní a část proto, aby nasbírala body u dalších protestujících do příštích voleb náčelníka větve. To vyvolá protesty u těch, kterým vadí demagogismus této části protestujících, ale pro jistotu hodí všechny do jednoho pytle (a možná taky trochu chtějí být náčelníkem). Mezitím začíná protestovat zbytek, že chce klid na dloubání se v nose. Pak se možná někdo zvedne a bez hluboké diskuse vezme pilu tomu, co řeže větev. A stromu je to jedno, nezval je aby na něm seděli a neříká jim, aby odešli.

Jak do tohoto zeleného přirovnání zapadá akciový trh? Předně tak, že na něm má zelenou rád každý, kdo je zainvestován a hledí na obrazovku se změnami cen akcií. Pak také tak, že segment „zelených investic“, respektive segment „investování zodpovědného ke společnosti“ se stále více rozvíjí. Jeho paušální hodnocení má dva extrémy: (i) módní výstřelek bez fundamentální opodstatněnosti, na kterém si investoři dříve nebo později popálí prsty, nebo (ii) riziková, ale hodně slibující tržní nika, která postupně přeroste do hlavního proudu na celém trhu. Někde mezi tímto hodnocením je pak přístup, který sice uznává, že omezení se na tyto společnosti může redukovat návratnost, ale toto je vědomá daň za to, že svými investicemi nepodporuji společnosti, které zodpovědné nejsou.

Toto odvětví investování do „zodpovědných“ společností již zdaleka není v plenkách. To dokazuje index FTSE4Good, do něho jsou zahrnuty společnosti, které splňují relativně přísné ekologické, sociální a další standardy. FTSE přitom odhaduje, že tento index je sledován fondy s úhrnou hodnotou 4 miliardy EUR. Global Care Income fond je jedním z těch zaměřených na firemní zodpovědnost vůči celé společnosti. Na jedné straně tak např. profitoval z toho, že díky pochybám o bezpečnostních standardech zamítl investici do Royal Dutch/Shell předtím, než problémy firmy v této oblasti uškodily jejím akciím. Na druhou stranu tomuto fondu jeho pravidla znemožnily investice do rostoucích těžebních společností. Typickou investicí fondu je pak např. Clean Energy Brazil, která se zaměřuje na získávání paliv z cukrové třtiny.

Jiným příkladem jsou dva velké londýnské fondy Impax Environmental Markets a Green Investment Trust (patřící pod Jupiter Asset Management). Poté, co se fondům nevedlo díky tomu, že některé eko-společnosti byly zatraceny spolu se splasknutím technologické bubliny, se od roku 2003 jejich situace obrací. Investoři se již tolik nebojí dávat peníze na obnovitelné zdroje energie a jejich využití, recyklaci a další ekologické projekty. Ani hedge fondy nezůstávají stranou jak dokazuje např. fond hedge fondů zaměřených na ekologii a sociální odpovědnost Kenmar Global Investment Management.

Podobným investicím a fondům prospívá několik trendů – zvýšené povědomí o nutnosti najet na udržitelný rozvoj, následná regulace (v tom lepším případě jen odbourávající externality), změny ve spotřebitelských návycích a přirozeně i omezenost některých přírodních zdrojů. Popsané trendy sice podporují dlouhodobý výhled, ale v kratším období je hodně eko investic relativně rizikových. Vedle zavedených společností, které dolaďují svoje operace na, z hlediska životního prostředí udržitelnější, provoz, jde často o start-ups, bez historie a s produktem v ranné části vývoje. Z tohoto pohledu jsou tyto firmy poměrně podobné technologickým garážovým firmám, po kterých mnoho investorů ještě pálí prsty.

Každopádně se domnívám, že akciový trh je jedním z nejlepších míst, kde může být a bude testováno naše odhodlání změny směrem k udržitelnému rozvoji. Většinu investorů bude dál zajímat jen jejich alfa (rozdíl mezi požadovanou a realizovanou návratností) a z tohoto pohledu budou nakonec hodnoceny všechny společnosti.


Váš názor
  •  
    18.07.2007 15:44

    Výborný článek. Nestrannosti si cením.
    Ivo Potůček
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.