Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Burza zítra zahájí obchody s elektřinou, zatím s 10 účastníky

ČTK: Burza zítra zahájí obchody s elektřinou, zatím s 10 účastníky

16.07.2007 18:11
Autor: ČTK

Praha 16. července (ČTK) - Energetická burza, která startuje v úterý, změní způsob obchodování s elektřinou v Česku. Na burze se budou tvořit ceny tzv. silové elektřiny, která se na koncové ceně podílí více než 40 procenty. Dosud prodával největší tuzemský výrobce ČEZ část své elektřiny prostřednictvím velkoobchodních aukcí. Analytici se shodují, že burza přispěje k průhlednější cenotvorbě.

"Smlouvu, která opravňuje uzavírat obchody na Energetické burze Praha doposud uzavřelo deset subjektů," sdělil dnes ČTK mluvčí pražské burzy cenných papírů Jiří Kovařík. Jsou jimi Pražská energetika, ČEZ, EGL Česká republika, Moravia Energo, PCC Morava-Chem, CARBOUNION BOHEMIA, CZECH KARBON, LUMEN ENERGY, ETC-ENERGY TRADING a V-Elektra.

"Počítám, že se řady účastníků budou ještě rozrůstat," řekl generální sekretář Energetické burzy Praha David Kučera. Zájemce o obchodování musí být držitelem licence Energetického regulačního úřadu, dále musí být subjektem zúčtování u Operátora trhu s energií. Před podpisem smlouvy s burzou se musí ještě dohodnout s některou z clearingových bank na zúčtování obchodů. Těch je v současnosti pět.

V prvních dnech budou výrobci nabízet jen dodávky elektřiny na poslední tři měsíce letošního roku. Od 25. července pak burza zahájí obchodování se speciálním složeným dvouletým produktem. Ten, kdo bude chtít nakoupit elektřinu na příští rok, musí dát zároveň nabídku i na celý rok 2009.

Cena pro rok 2008 zůstane v rámci kontraktu pevná na 50,42 eura (1450 ) za megawatthodinu. Druhá část - dodávky na rok 2009 - zůstanou volně obchodovatelné. Cenu pro rok 2008 burza odvodila z průměru cen na německém trhu, od něhož odečetla cenu za přenos elektřiny z Česka do Německa a do Rakouska.

Právě kvůli stanovení fixní ceny části kontraktu se burza dostala do hledáčku Evropské komise. Ta minulý týden oznámila, že hodlá prověřit, zda přechodná fixace ceny elektřiny pro příští rok není v rozporu s principy fungování vnitřního trhu EU. Podle Kovaříka to však byla "reakce na základě neúplných informací". Úředníci EU prý dosud burzu kvůli fixaci ceny nekontaktovali.

Šéf mateřské pražské burzy cenných papírů Petr Koblic si od komplikované konstrukce slibuje, že omezí velké výkyvy ceny v počátcích obchodování a sníží vliv spekulantů. "Spekulanti na burzu patří," namítá však analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. Na energetických burzách je obvyklé, že objem obchodů násobně převyšuje výrobu a spotřebu elektřiny v dané zemi.

Procházka považuje rozjezd obchodování se speciálními kontrakty za určitý "marketingový tah". Velkoobchodní cena elektřiny podle něj neporoste tak rychle, jako kdyby burza nabídla hned od počátku standardní dodávky. Zafixování ceny pro rok 2008 znamená meziroční zvýšení ceny o 14 procent, což se na účtu domácností projeví zhruba desetiprocentním zdražením.

Postupně se ale velkoobchodní cena elektřiny bude podle analytiků přibližovat k ceně na německém trhu. Tam se nyní jedna megawatthodina s termínem dodání v roce 2008 obchoduje za téměř 56 eur.

Podle plánu má burza přejít do běžného režimu na konci srpna, kdy začne nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích. Zároveň rozloží složený produkt na dva standardní roční produkty.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data