Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Dolaru se v pátek vůči euru znovu nedařilo

Důležité zprávy z devizového trhu... Dolaru se v pátek vůči euru znovu nedařilo

23.07.2007 9:10
Autor: 

Česká koruna si v prostředí zvýšené globální averze k riziku vede dobře. Pokles akcií a zisky japonského yenu pomohly české koruně jako jediné měně v regionu udržet současné pásmo a stagnovat nad 28,20 EUR/CZK.
Předpokládáme, že tento týden může být pro korunu ještě úspěšný. Vyšší averze k rizikovějším aktivům nepřeje rozjezdu carry trade obchodů a čtvrteční rozhodnutí ČNB o růstu sazeb může skončit jednoznačným poměrem 7:0. Česká měna tak v průběhu týdne může sklouznout k úrovním kolem 28,10. V dalším průběhu třetího kvartálu ale ještě počítáme s obnovením prodejních tlaků na CZK.

Dolaru se v pátek vůči euru znovu nedařilo, jeho síla opět klesla díky obavám o dopad špatných hypotečních úvěru na celkovou ekonomiku. Medvědí náladu na dolar podpořil ještě člen Fedu W.Poole výrokem, že ztráty z hypoték jsou dost velké, aby ovlivnily stavby domů a nakonec i celkovou spotřebitelskou poptávku. To jen dále oslabilo akciové trhy a s nimi i dolar, který týden končil na 1,3827. V průběhu týdne přitom vůči euru ztratil 0,4%.
Dnešek je bez významnějších čísel. Nálada na trhu tak zřejmě zůstane vůči dolaru stále negativní a dolar bude mít sotva sílu část ztrát minulého týdne smazat. Měnový pár EUR/USD by se tak měl držet kolem současných hodnot s rezistencí na EUR/USD 1,3846. Po jejím případném proražení je další technickou bariérou 1,3867.

Slovenská koruna v piatok oscilovala v úzkom pásme EUR/SKK 33,095 - 33,155. Najmä ku koncu dňa sa kurz pokúšal preraziť hladinu EUR/SKK 33,10. Definitívne prelomenie však zatiaľ neprišlo a trh sa s touto technickou hladinou ešte bude musieť popasovať. Možno bude dostatočným impulzom výsledok tureckých víkendových volieb a zlepšený rizikový apetít. Zo správ ešte zaujala analýza ministerstva, ktorá odhaduje slovenskú infláciu v čase plnenia Maastrichtského kritéria na úrovni 1,8%, teda výrazne pod očakávanou požadovanou bariérou 2,9%. Tento týždeň je prakticky bez dôležitých čísiel a až ku koncu týždňa bude zverejnené PPI. Dnes sa trh môže pokúsiť atakovať hranicu 33,00.

Zlotý koncem týdne po klidnějším začátku oslabil a měnový pár po úvodních EUR/PLN 3,7500 končil na 3,7660. Protože na domácí scéně byl klid a objemy obchodů byly navíc prázdninově slabé, lze ztrátu polské měny jednoznačně přičíst odklonu zahraničních investorů od rizikovějších aktiv.
Ani dnes nejsou na pořadu významnější domácí události, trh bude navíc čekat na zasedání centrální banky později v tomto týdnu. Dnes tak bude polská měna opět záviset na postoji investorů vůči emerging markets. Ranní pokles asijských akciových trhů ale zatím nevěstí nic dobrého a to ani pro polský zlotý.

Forint v pátek stejně jako měny ostatních emerging markets oslabil, po úvodních EUR/HUF 245,70 končil na 246,35. Protože nebyla zveřejněna žádná domácí čísla a domácí investoři před dnešním zasedáním centrální banky spíše vyčkávali, je třeba oslabení měny přičíst jednoznačně obavám z rizikovějších aktiv.
Dnešní den je sice bez významnějších statistik, o to větší pozornost bude věnována zasedání NBH. I když většina trhu spolu s námi změnu sazeb tento měsíc nečeká, nelze další pokles o 25 bps plně vyloučit. Měnový pár EUR/HUF bude ale ovlivněn i vývojem na ostatních emerging markets, a tam bude nálada pro jejich měny včetně forintu zřejmě i dnes negativní.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university