Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Slovenská koruna nabírá zisky

Důležité zprávy z devizového trhu... Slovenská koruna nabírá zisky

24.07.2007 9:33
Autor: 

Česká koruna ve včerejším obchodování těžila z počátku ze zvýšené averze k rizikovějším aktivům. Odpolední zklidnění na akciových trzích ji ale nedovolilo udržet se pod 28,20.

Dnešní ranní obchodování na akcií by také mohlo zafungovat jako určitý barometr pro CZK. Slabší asijské obchodování v kombinaci s možným slabším výsledkem evropských nákupních manažerů by mohly hrát nízko-úročené koruně do karet. Výraznější pohyby ale dnes nečekáme.

Ani začátek týdne se nezdál pro dolar příznivý, když se dopoledne vůči euru opět dotkl svého životního minima na 1,3844. Při nedostatku čerstvých podnětů převažovaly opět obavy ze špatných úvěrů a jejich vlivu na ekonomiku. Růst cen akcií a rezistence dolaru prorazit zmíněnou hranici ale začaly později dolar posilovat, v jeho prospěch se vyjádřil i ministr financí Paulson prohlášením, že silný dolar je v zájmu USA a že problémy hypoték již dosáhly svého dna. Měnový pár EUR/USD pak končil den na 1,3809.
Ani dnes nebudou zveřejněna v USA významnější čísla, v EMU to budou předběžné ukazatele nákupních manažerů. I když dolar včera odolal dalšímu oslabení, dokud nebude zřejmé, že potíže se špatnými úvěry jsou překonány, má dolar jen malou šanci posílit. Očekávané oslabení indexů nákupních manažerů ale dočasně sníží podporu eura. Měnový pár EUR/USD má tak dnes šanci zůstat kolem úrovně 1,38.

Slovenská koruna v pondelok posilnila asi o 0,3% po zlepšení výhľadu ratingu agentúrou Fitch zo stabilného na pozitívny. Fitch uviedla, že zlepšenie ratingu odráža dobré vyhliadky krajiny na prijatie eura od januára 2009. Odhadujeme, že k samotnému zvýšeniu ratingu príde v momente, keď bude jasné prijatie Slovenska do EMU. Kurz sa včea po zverejnení tejto správy dostal na chvíľu cez psychologickú hranicu EUR/SKK 33,0. Neudražal sa tam však dlho a z denného minima 32,920 sa ku koncu obchodného dňa dostala naspäť nad hranicu 33,0. Dnes je domáci kalednár prázdny. Pozornosť peňažného trhu sa upiera na repotender NBS. Myslíme si, že banka akceptuje celý dopyt bankového sektora.

Zlotý začátkem týdne mírně posílil, po úvodních EUR/PLN 3,7640 uzavíral den na 3,7635. Polský trh je znamení dvoudenního zasedání Výboru pro měnovou politiku. I když se neočekává, že zítřejší vyhlášení sazeb nepřinese změnu, předpokládá se, že k růstu sazeb dojde na srpnovém nebo nejpozději zářijovém zasedání, a to s dobrými ekonomickými fundamenty udržuje polskou měnu při síle..
Dnes budou zveřejněny maloobchodní tržby a nezaměstnanost. Oba ukazatele by měly potvrdit příznivý růst polské ekonomiky, i proto má zlotý šanci posílit i dnes.

Forint v pondělí mírně ztrácel, po ranních EUR/HUF 245,65 končil na 245,80. Jeho oslabení lze připsat spíše vybírání zisků a pokračujícímu přesvědčení, že i když zasedání centrální banky končilo tentokrát beze změny sazeb, jejich snížení lze čekat na zasedání nejbližším, tj koncem srpna.
Dnes nejsou na pořadu žádné domácí události. Středoevropské trhy budou ještě čekat na zítřejší rozhodování o polských sazbách, včerejší zlepšení výhledu Slovenska ale bude mít na forint sotva nějaký vliv. Maďarská měna by tak dnes vůči euru mohla zůstat v úzkém pásmu pod hranicí 246,00.


(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data