Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Zlotý i Forint na sestupu

Důležité zprávy z devizového trhu... Zlotý i Forint na sestupu

25.07.2007 9:18
Autor: 

Česká koruna zažila včera úspěšnou seanci, ve které bez výraznějších domácích impulsů byla schopná zpevnit do blízkosti 28,10 EUR/CZK. Její pohyby byly jako vystřižené z učebnice o carry trade obchodech – prudké ztráty polského zlotého koruna ignorovala a sledovala zisky nízko-úročeného japonského yenu, který profitoval ze zvýšené averze k riziku. CZK také vytvořila nové historické maximum vůči USD.
Dnes dopoledne může s jistou setrvačností na globálních trzích převládnout včerejší nálada. Koruna tak navíc v očekávání čtvrteční ČNB může zkusit rozšířit své zisky a testovat 28,10 EUR/CZK. V odpoledním ocbhdování yb ale mohl své pohyby zklidnit a stabilizovat se v pásmu 28,10-28,30 EUR/CZK.

Dolar v úterý znovu ztrácel, na trhu převládly znovu obavy z dopadu špatných úvěrů na americkou ekonomiku. Ty zasáhly především akciový trh, zvláště když výsledky některých společností nedosáhly očekávání a společnost Countrywide, největší americký poskytovatel hypotéčních úvěrů, oznámila pokles zisku o jednu třetinu. Nechuť k rizikům pak podpořila nejen zájem o dluhopisy, negativně však ovlivnila i dolar, který ztrácel. Měnový pár EUR/USD tak po ranních 1,3805 končil na 1,3820 a dolar oslabil vůči yenu na dvou a půl měsíční minimum, když před hlubším propadem ho uchránil interview člena Fedu Poole, podle něhož se problémy hypoték nepřelijí do celé ekonomiky.
Dnešní prodeje existujících domů by měly jen potvrdit slabost realitního amerického trhu. Béžová kniha Fedu zveřejněná necelý týden po vystoupení B.Bernankeho před Kongresem přitom přinese sotva něco překvapivého. Dolar tak bude mít jen málo možností své ztráty smazat, výraznějším propadům však zatím odolává. Dnes proto čekáme měnový pár EUR/USD obchodovat v intervalu nad 1,38, dosavadní minimum 1,3853 by ale neměl prorazit. K silnější hranici 1,38 by se měl vrátit později během dne, pokud podle předpokladů znovu posílí akciové trhy.

Slovenská koruna v utorok mierne oslabovala. Odhadujeme, že jeden z veľkých investorov vyberá na trhu zisky po predchádzajúcom posune EUR/SKK smerom dole. Ráno kurz otváral na EUR/SKK 33.040 a najmä v druhej polovici obchodovania testoval hranicu 33.100, ktorá bola technickou bariérou. Popoludní sa ju podarilo na chvíľu zlomiť a kurz sa dotkol úrovne 33.130. Ku koncu obchodovania sa však kurz vrátil pod kľúčovú hranicu 33.100. V off-shore obchodovaní sa ďalšie predaje podpísali na oslabení slovenskej meny až na EUR/SKK 33.240. Dnes ráno trh otvára o čosi nižšie. Dnes sne na domácom trhu bez čísiel a región môže ovplyvniť najmä rozhdovanie poľskej NBP o úrokových sadzbách. Aj keď ani tu sa veľké prekvapenie nečaká. Dnes očakávame osciláciu kurzu v pásme EUR/SKK 33.100 – 33.250.

Zlotý v úterý ztrácel, po ranních EUR/PLN 3,766 končil na 3,7915, když trh ignoroval polské statistiky. Vyšší než očekávané maloobchodní tržby ani nižší nezaměstnanost nestačily překonat celkovou negativní náladu na emerging markets.
Dnešní hlavní domácí událostí bude zasedání národní banky a vyhlášení sazeb. I když se převážně čeká, že sazby zůstanou beze změny, doprovodný komentář by se měl nést v ostřejším tónu a připravit zvýšení sazeb na srpen nebo září. Podobně i zítra zveřejněná inflační prognóza by zřejmě naznačí možné inflační tlaky, a to vše by mělo podpořit polskou měnu. Negativní nálada k rizikovějším aktivům by ale mohla zlotý zpočátku ještě mírně oslabit.

Forint v úterý oslaboval, po úvodních EUR/HUF 245,81 končil na 247,25. Při absenci domácích událostí lze jeho ztráty plně připsat zvýšené nechuti investorů k rizikovějším aktivům.
Také dnešní kalendář událostí je prázdný. Včerejší ztráty akciových trhů pokračující i v dnešním asijském obchodování maďarskou měnu zřejmě ještě zpočátku dne oslabí. Odpoledne by pak spolu s předpokládanou korekcí na světových trzích mohl forint část svých ztrát smazat.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data