Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Americký dolar v pátek těžil z dobrých makrooekonomických dat

Důležité zprávy z devizového trhu... Americký dolar v pátek těžil z dobrých makrooekonomických dat

30.07.2007 9:25
Autor: 

Česká koruna po impozantním pátečním začátku, když vůči euru ještě v důsledku ostřejšího čtvrtečního komentáře guvernéra ČNB zpevnila až na 27,90, své zisky pozvolna ztrácela. Na světových trzích se po dobrých amerických číslech dočasně přestalo dařit nízko úročeným měnám a také koruna se při absenci dalších domácích podpor vrátila k úrovni 28,00 a týden končila na EUR/CZK 28,01.
Také dnešní kalendář domácích událostí je prázdný. Averze k rizikovějším aktivům ale zřejmě převládne minimálně začátkem obchodování i dnes. To by mělo podpořit českou korunu k návratu pod hranici 28,00. Výsledky japonských voleb se ale nepříznivě projevují na ztrátách yenu, a to může oslabit i intenzitu posílení koruny. Pokud odpoledne pokles amerických akcií iniciuje korekci, pak koruna zřejmě zůstane nad zmíněnou hranicí.

Americký dolar v pátek posílil. Překvapivě silný růst HDP v druhém čtvrtletí posílil důvěru v americkou ekonomiku a pomohl i dolaru. Ten vůči euru po úvodních 1,3748 končil na 1,3630.
Dnešek je i na světových trzích bez významnějších událostí. Páteční výsledky americké ekonomiky by mohly zabránit dalším ztrátám akciových trhů, zvláště když dnes v mírném plusu končil japonský akciový trh a to přes výsledky tamních voleb. Dolar by proto mohl ještě něco málo přidat, sotva ale překoná suport na úrovni 1,3555.

Slovenská koruna si v piatok nedokázala vybrať smer. Najskôr oslabila až k úrovni 33,55 EUR/SKK, ktorá sa však ukázala byť atraktívna pre nákup domácej meny a tak koruna skorigovala k 33,30. Zisky však nedokázala udržať a na konci dňa sa pohybovala tesne nad 33,40. Tento týždeň je relatívne chudobný na zverejňované dáta. Hlavnou udalosťou bude zajtrajšie zasadnutie Bankovej rady NBS, od ktorej sa očakáva, že ponechá sadzby bez zmeny. Dnes sme však bez čísiel, takže ďalší pohyb kurzu bude jednoznačne v rukách externých faktorov. V súčasnej situácii sa nedá vylúčiť pohyb kurzu akýmkoľvek smerom. Potenciálne straty by mohli byť limitované úrovňami 33,60 prípadne 33,70, ktoré by mali byť dostatočne atraktívne na nákup koruny.

Zlotý koncem týdne po krátkém úvodním oslabení nakonec posílil, po úvodních EUR/PLN 3,8185 končil na 3,8070. Domácí politické problémy byly již zcela zapomenuty, a trh tak byl při absenci domácích událostí ovlivněn příznivými údaji o vývoji americké ekonomiky.
Také dnes by zlotý jako i další středoevropské měny mohl profitovat z očekávaného oživení na akciových trzích. Přestože nebudou zveřejněna žádná čerstvá data, může zlepšená nálada na rizikovější aktiva pomoci i polské měně znovu atakovat hranici EUR/PLN 3,800.

Forint v pátek vůči euru nepatrně posílil, po ranních EUR/HUF 252,15 uzavíral na 252,10. Přitom v dopoledním obchodování ještě ztrácel, i když mírnou podporu mu poskytl výraznější pokles nezaměstnanosti. Hlavní impulz ale přišel z druhé strany Atlantiku po vyšším růstu HDP, který tak eliminoval dopolední ztráty maďarské měny.
Dnešek je bez významných domácích událostí. Posílení japonského akciového trhu v dnešním obchodování by mohlo přinést zlepšenou náladu i na trhy emerging markets. To by mělo znamenat plus i pro maďarskou, která by vůči euru mohla zamířit k úrovni 250,0.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data