Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Vláda neudělá v jaderné energetice nevratné kroky

Topolánek: Vláda neudělá v jaderné energetice nevratné kroky

01.07.2008 17:41
Autor: ČTK

Jaderná energie musí být podle premiéra Mirka Topolánka jedním z alternativních scénářů energetické koncepce státu do roku 2050. Vláda bude mít tento týden studii dalšího rozvoje energetiky, poté by měla následovat odborná veřejná diskuze, která určí další postup. "Současná vláda nemá mandát dělat v jaderné energetice žádné nevratné kroky a my je neuděláme," řekl Topolánek po dnešní návštěvě Jaderné elektrárny v Dukovanech.
 
Koaliční smlouva zakazuje stavbu nových jaderných zdrojů, tento zákaz do ní prosadili zelení. Část vládní ODS i opoziční ČSSD ale podporuje stavbu dalších bloků jaderných elektráren, protože v tom vidí jediný způsob, jak Česko může do budoucna vyřešit případný nedostatek elektřiny. Například vlivný předseda sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS) chce, aby už na podzim začal proces, který by umožnil zahájit kroky nutné k jejich výstavbě. K dostavbě jaderné elektrárny Temelín (JETE) se v minulosti přihlásil i stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Značný rozruch v poslední době vyvolaly závěry nezávislé komise pro posouzení energetických potřeb Česka. Deník E15 minulý týden s odkazem na šéfa komise a předsedu Akademie věd Václava Pačese napsal, že komise vládě přímo nedoporučí dostavbu Temelína, ale navrhne, aby u všech plánovaných energetických projektů kabinet okamžitě uvolnil proces posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Komise se také vysloví pro zachování limitů pro těžbu uhlí a ponechání zbývajících zásob na výrobu tepla.

Šéf zelených Martin Bursík v pondělí v Českém rozhlase naznačil, že podle jeho názoru Pačes nezvládl "ukočírovat" práci komise a mediální výstupy. Kvůli těmto věcem ale může vzniknout v koalici napětí. Sociální demokracie totiž opět předložila v Poslanecké sněmovně návrh, aby státní energetickou koncepci do budoucna schvalovala místo vlády sněmovna - podle řady dřívějších informací by právě tento návrh "obešel" zelené a mohl by otevřít cestu k novým jaderným zdrojům. Sněmovna o tomto návrhu jednala už loni na podzim, ale nepodpořila ho.

Podle Topolánka projde zpráva Pačesovy komise nezávislou oponenturou, poté vláda navrhne práce na úpravě energetické koncepce. Veřejná diskuze by pak měla směřovat k optimální variantě, která by měla být známa do konce roku.

Podle Topolánka existují i další varianty - dovoz elektrické energie, prolomení limitů těžby v severních Čechách nebo zvýšení závislosti státu na dovozu plynu. "Pokud ale chceme zmenšit problémy se životním prostředím a problémy s dovozem, bez jádra to nepůjde. Další politická reprezentace musí v této věci učinit zásadní rozhodnutí," řekl Topolánek.

Rozvoj jaderné energetiky v Dukovanech podporují zastupitelé kraje Vysočina i okolní obce. Postoj krajské samosprávy se nelíbí zástupcům Strany zelených, kritizují ho i některá občanská sdružení v kraji. Obávají se toho, že v případě stavby nových atomových bloků bude v kraji umístěno i hlubinné úložiště jaderného odpadu a zvýší se pravděpodobnost otevření nových ložisek pro těžbu uranu.

O možných budoucích problémech s dostatkem energie se hovoří nejen v souvislosti s energetickou koncepcí státu, ale i s očekávaným úbytkem různých zdrojů energie ve světě a rekordně rostoucí cenou ropy. Výstavbu dalších jaderných elektráren v neděli v České televizi podpořil mimo jiné i šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina - jen tak podle něj může Česko zajistit energetickou soběstačnost. Pecina předpověděl, že kvůli poklesu těžby hnědého uhlí, jeho následnému nedostatku a růstu jeho cen může cena tepla vzrůst ve střednědobém horizontu až o 50 procent.

Po dnešním jednání se starosty obcí z dvacetikilometrové zóny v okolí jaderné elektrárny v Dukovanech premiér prohlásil, že požadavky obcí na roční dotace kvůli přítomnosti elektrárny jsou naprosto oprávněné. "Komise ministra průmyslu a obchodu o nich bude jednat. Neslíbil jsem konkrétní řešení, ale najdeme ho. Nebudeme dělat sliby, které nemůžeme splnit," uvedl Topolánek.

Podle starosty Náměště nad Oslavou Vladimíra Měrky premiér zásadně odmítá teorie o jaderném ohrožení obcí v okolí elektrárny, ale v tom není rozpor. "Je to i náš názor, nejsme ohroženi, máme jen zvláštní povinnosti," řekl ČTK Měrka. Obce ze zóny havarijního plánování v okolí dukovanské elektrárny požadují podle něj roční kompenzaci minimálně 100 milionů korun. Podle Měrky mají obce v okolí Dukovan zájem na prodloužení provozu elektrárny. "Je daleko lepší rozvíjet osvědčené jaderné zařízení než stavět neúčinné větrné elektrárny," řekl Měrka.


Váš názor
  • Každý den
    01.07.2008 18:12

    je nevratně pryč, když je promarněna náklonnost k jádru evidentní u většiny rozumných lidí v tomto státě. Je to docela zajímavý úkaz, kdejaký strejda a teta na vesnici už v tom mají dávno jasno.
    • Re: Každý den
      02.07.2008 12:24

      Ja bych take neotalel. Podle mne je lepsi dostatek el. vyrabet, nez byt nuceni kupovat odjinud. Nove jad. bloky jsou velmi nakladna investice, ale na druhou stranu znamenaji po zprovozneni pravidelne nemale prijmy! Snad v zeleni po pristich volbach nebudou mit sanci si vyskakovat a prosazovat svou pseudoekologii.
      Tuvok
      • Nedávno jsem četl,
        02.07.2008 12:29

        že mají v US v blízké době postavit 200 nových jaderných elektráren. Čestí přizdisráči nedostaví ani dva bloky a dopadneme vinou zelených debílků tak, že budeme závislí, budeme dovážet a platit jako mourovatí. Když už jádro ne, tak mají dát alternativu, blbečci. A.
        A.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data