Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bull market či pouze Bear market rally?

Bull market či pouze Bear market rally?

10.04.2009 13:37
Autor: Josef Lukáč

Již několik týdnů vládne na globálních akciových trzích velmi pozitivní sentiment, trhy pouze s lehkými zakolísáními stále pokračují v posilování započatém v první dekádě března. Mnohým se tento růst jeví jako nečekaný, překvapivý, přehnaný, nicméně trhy nyní pouze korigují dřívější extrémní podhodnocenost a přeprodanost, vzniklou „nastavením se“ trhů na nejhorší scénáře možného vývoje (další krachy významných finančních institucí, automobilek, katastrofální hospodaření společností, větší než očekávaná nezaměstnanost, další propady cen nemovitostí, dlouhá a hluboká recese…). Tendenci trhů přestřelovat a poté toto vyrovnávat jsem již několikrát zmiňoval. Aktuálně se ve finančních médiích nezkoumá a nepočítá, kam až trhy mohou spadnout, zda S&P 500 index poklesne na 600, 500 či dokonce snad až na 400 bodů. Aktuálně se zjišťuje a analyzuje, zda současný růst je již definitivním tržním obratem či pouhou „Bear market rally“ (růstovou korekcí v medvědím trendu). Osobně si myslím, že jsme již střednědobé tržní dno viděli (magických 666+- na S&P 500 indexu 6.března) a bez příchodu opravdu extrémně negativních zpráv bychom tuto úroveň zřejmě již neměli v nejbližších málo měsících překonat.

Lukac1

Podporou pro nynější cca 5týdenní růst (k dřívějším silným technickým býčím indikacím, tj. přeprodanosti, býčím divergencím, býčím Market Breadth signálům a výrazné fundamentální podhodnocenosti většiny akcií) je i várka postupně přicházejících lepších makrodat z posledních týdnů + další silné administrativní support akce (nyní např. změna účetních pravidel pro oceňování některých bankovních aktiv, rozšíření programu na podporu bank o pojišťovny, omezení short sellingu…). Po dřívějších zlepšených ekonomických datech jako byly maloobchodní tržby, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, ISM indexy, se v poslední době lepší i veledůležitá „housing“ data (prodeje existujících i nových domů, vydaná stavební povolení, rozjednané prodeje...). Zveřejňovaná makrodata začínají naznačovat minimálně zastavení poklesu a možnou stabilizaci důležitých součástí ekonomiky (osobní příjmy a výdaje, housing, důvěra), velmi negativní samozřejmě zůstává nezaměstnanost. Je ale pravděpodobné, že i díky plánovaným vládním výdajům na budování a rozšiřování infrastruktury a dalším administrativním akcím se její nárůst z posledních měsíců může brzy zastavit. Určitou stabilizaci nezaměstnanosti indikuje již její subindex v ISM indexu nákupních manažerů, zveřejněný v uplynulém týdnu. Po předchozích propadech se nyní již zastavil i pokles prodejů automobilů v USA. Významně posiluje ropa, měď, ocel - tedy další indikace minimálně již nezhoršování situace.
 
Velmi důležité pro potvrzení možné stabilizace ekonomické situace i vývoje na trzích nyní budou čtvrtletní hospodářské výsledky amerických společností, kde očekávám, že zřejmě budou lepší než odhady - a to z toho důvodu, že odhady/výhledy se zpracovávaly za velmi negativní situace (makrodata i trhy) a sentimentu. První pozitivní vlaštovky jsme již viděli, resp. slyšeli či četli dříve - ve formě prohlášení představitelů některých bank, že v 1Q se jejich společnostem vede nadmíru úspěšně (Citi, BoA, JP Morgan). Včera navíc banka Wells Fargo (19,61 USD, 31,70%) oznámila, že očekává mnohem lepší výsledky za 1Q, než jak jsou nastaveny odhady (stejně tak i Wachovia , kterou WF koupila). Na horní hranici výsledkových odhadů by měl reportovat Wal-Mart (50,66 USD, -3,71%). Veledůležité výsledky amerických bank - Citi (3,04 USD, 12,59%), JP Morgan (32,75 USD, 19,39%), Goldman Sachs (124,33 USD, 8,35%) budou zveřejněny v příštím týdnu, navíc po jejich ohlášeních zřejmě americká administrativa zveřejní závěry prováděných „stress testů“.

Lukac2

Očekávání pozitivních informací z bank (výsledky, stress testy), dle mne, stojí za výraznými růsty z posledních dnů. Z pohledu na grafy je patrné, že tyto se již přibližují důležitým rezistencím (maxima z letošního ledna a února). Pohyby do těchto oblastí již budou (resp. již jsou) na medvědích technických signálech. S následnými oznamovanými výsledky bank je velmi pravděpodobný „Sell on News“ výprodej a tedy pokles/ výraznější korekce trhů. Poté ale vše nasvědčuje možnému pokračování růstu do dalších týdnů (test 1.000 b. +- úrovně na S&P 500 indexu). Nejlepším důvodem pro pokračování střednědobého růstu by byla série dobrých výsledků amerických společností, nejlépe i s návrhy či výhledy na případné zvýšení dividend (po jejich snižování v předcházejících měsících).


Váš názor
  • rezistence
    17.04.2009 20:52

    Jsme v uváděné oblasti rezistence, tedy otočíme to dolů?
    Bejk
    • Re: rezistence
      21.04.2009 12:35

      Prognóza dobrá,klesáme.Co dále?
      René
  • +
    12.04.2009 16:17

    Já bych naopak doporučoval sledovat komentáře tohoto autora. Jedny z mála mají hlavu a patu.
    JendaK
    • Re: +
      12.04.2009 18:31

      - p. Josefa znám osobně z Církevního tábora přes Alana. " Dobří Borečci "
      Jeanettka
  • ATTENTION
    12.04.2009 10:19

    Zajímavý článek, ale doporučuji zvýšenou obezřetnost v případě tohoto autora a portfolio manažera.
    investor
  • Sentiment
    11.04.2009 11:29

    Akciové trhy rostou, nikdo neví přesně proč, a proto lze ten růst vysvětlit. Sentiment je podstatný faktor, bez diskuze. Protože je poslední měsíc sentiment pozitivní, může to být důsledek příliš vyklesaných trhů a vlastně se jedná o přirozený růst na hodnoty, kde to mělo být a můžeme to považovat za scénář, který stávající situaci vysvětluje. Jak strašně triviální je realizovat zisk, to skutečně dokazují americké banky, podle kterých se hýbe zbytek světa. Stejně tak, avšak na základě logického posouzení situace mezi 9/08 - 2/09, lze navodit jiný scénář, a to že sentiment výše uvedeného půlroku bylo nutné zvrátit ZA JAKOUKOLIV CENU. Víra uzdravuje. Proto nechápu tezi, že se změnil sentiment, když se toho dosáhlo zásadně administrativně a absolutně násilnou formou (medializace obratu trendu). Sentiment, aby se změnil, byl znásilněn. A úplně stejným násilným způsobem byl sentiment udržován nejméně celý rok před 9/08. Snad kvůli dožití do amerických voleb. Stejně tak je sentiment ovlivňován dnes zveřejňovanými zprávami o zisku bank (zisku je dosahováno opět administrativně, pozitivní změnou v účetních bilancích, k čemuž je NUTNÝ zejména růst akciových trhů a vliv hraje přesun vlastnických podílů a fúzí doposud realizovaných). Sentiment má být přehlušen "v předvečer" zveřejnění čtvrtletní zprávy MMF (který by bez navýšení základního kapitálu vylásil úpadek nebo nemohl poskytovat další půjčky). V minulosti se mohlo zdát, že akciové trhy se začínají odtrhávat od reality, dnes však je to zcela evidentní. Vytloukání klínu klínem v bankách je důsledkem vytloukání klínu klínem fúzemi obchodních společností (např. Walmart, aby předešel poklesu tržeb a horší bilanci u bank, koupil skoro "celou Jižní Ameriku"). Sentiment globální se udržuje pozitivně naladěn, přičemž jen díky mnohdy umělému udržování globálně známých značek při životě. Protože pád nadnárodní společnosti by způsobil problém bankám, je lépe jej udržet při životě ZA JAKOUKOLIV CENU (enron a dot.com asi jen tak ustát nakonec nešlo). Samozřejmě trh je veliký a bude ještě růst o další miliardy lidí, zejména miliardy v rozvojových zemích, které budou vyrábět ZA JAKOUKOLIV CENU, aby se mohli aspoň najíst. Kdysi bývaly pětiletky. Teď jsme začali sedmiletku (vracení půjček zpět FEDu). Sedm let odpočítávání do dalšího zásadního polického rozhodnutí, které nastane možná dříve. Obzvlášť pokud se kapitál bude chtít (v horším případě bude potřebovat už i to, co před rokem jen naznačil při ostatních bublinách, aby bilance prošla) exponenciálně rozmnožovat na komoditě potravin.
    Mudrc
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m