Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Překvapivě negativní reakce zlotého na červencovou inflaci… a další devizové zprávy

Překvapivě negativní reakce zlotého na červencovou inflaci… a další devizové zprávy

14.08.2009 9:33
Autor: 

Koruna ve čtvrtek mírně ztratila a končila den na EUR/CZK 25,80. Zpočátku dne hrál ve prospěch koruny nižší pokles maloobchodních tržeb a především nečekaný růst HDP v Německu a některých dalších zemích eurozóny, slabá odpolední americká čísla ale zvýšila averzi k riziku, a ta poslala českou měnu zpět.

Hlavní dnešní událostí je první odhad domácího HDP za 2q09. Na rozdíl od příznivých čísel eurozóny odhady i vlastní hodnota zaznamenaly vyšší meziroční propad. Mezikvartální růst může ale být příznivým znamením, navíc nečekaný růst německého HDP je příslibem i pro další období. Stávající hodnoty pak mohou hrát ve prospěch koruny.

Překvapivě dobrá makroekonomická čísla z eurozóny (HDP v Německu a Francii ve 2. čtvrtletí rostl) spolu s vyváženým komentářem Fedu sebraly dolaru vítr z plachet. Měnový pár EUR/USD se na krátko vrátil nad hranici 1,43, aby jej včera odpoledne srazily zpět slabé maloobchodní tržby v USA.  

Dnes budou v centru pozornosti eurodolarového trhu data za americkou inflaci spolu s indexem spotřebitelské nálady univerzity z Michiganu. Jistý potenciál ke zklamání trhů má podle našeho názoru druhý jmenovaný indikátor, neboť jak ukázaly i včerejší maloobchodní tržby, zadlužený americký spotřebitel stále není v kondici. Slabší než očekávaný údaj by tak mohl pomoci dolaru k ziskům.

Polský zlotý včera zareagoval překvapivě negativně na údaje o vyšší než očekávané inflaci za červenec. Ta v meziročním vyjádření vzrostla na 3,6 %, což je nad cílem centrální banky. Tento vývoj je v souladu s naším odhadem, že NBP již nebude v tomto cyklu dále snižovat úrokové sazby, což bylo podpořeno i jedním z prvním komentářů ze strany polských centrálních bankéřů. Navzdory vidině vyšších úrokových sazeb však zlotý včera odpoledne ztratil, což bylo patrně způsobeno spíše globálními vlivy, resp. zpevněním dolaru.

Dnes je kalendář očekávaných událostí v Polsku prázdný, a tak se zlotý spíše bude orientovat podle ostatních trhů – především těch akciových.

Forint včera mírně oslabil, po ranních EUR/HUF 268,71 končil na 268,90. Maďarská měna přitom jen mírně oslabila i po výraznějším propadu HDP za 2q09 ( 7,6 % y/y ), brzy ji ale podpořila příznivá čísla z některých zemích eurozóny. Ke konečným ztrátám forintu pak přispěly slabé americké statistiky a následný růst averze k riziku. Přitom Maďarsko včera bez problémů prodalo dluhopisy za 50 mld. HUF v tří, pěti a 15leté aukci.

Dnes zveřejněná průmyslová výroba je jen konečným číslem, a rozhodující proto bude opět averze k rizikovějším aktivům. Nálada je dnes po ránu neutrální, rozhodnou tak zřejmě až odpolední americké statistiky. Pokud se odhady na lepší hodnoty potvrdí, pak se forint může udržet pod hranicí EUR/HUF 270,00. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data