Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropský soudní dvůr: Rozhodnutí zpochybňuje nárok Budvaru na značku

Evropský soudní dvůr: Rozhodnutí zpochybňuje nárok Budvaru na značku "Bud"

08.09.2009 11:49
Autor: ČTK

Lucemburk 8. září (zpravodaj ČTK) - Evropský soudní dvůr v Lucemburku dnes zpochybnil nárok pivovaru Budějovický Budvar na výhradní používání značky "Bud", o niž se dlouhodobě pře s americkým pivovarem Anheuser-Busch (29,79 EUR, 1,60%). Podle rozsudku značka "Bud" nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv mezi státy, protože jí je nadřazené unijní právo. A Budvar tuto značku v celounijním seznamu chráněných výrobků zaregistrovanou nemá.

Česká republika během svého vstupu do EU v roce 2004 požádala jen o ochranu názvů "Budějovické pivo", "Českobudějovické pivo" a "Budějovický měšťanský var", které označují silné pivo s názvem "Bud Super Strong".

Celý případ přitom souvisí se žádostí jednoho z rakouských obchodních soudů. Ten se na nejvyšší soud v EU obrátil s žádostí o radu v případu, kdy Budějovický Budvar již od roku 1999 žádá o zákaz prodeje piva "American Bud", který vyrábí Anheuser-Busch, vídeňskému distributorovi nápojů Rudolf Ammersin.

Budvar přitom uvádí, že užívání označení American Bud pro pivo pocházející z jiného státu, než je Česká republika, je v rozporu s ustanoveními dvoustranné smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou v roce 1976. Označení Bud je v souladu s touto smlouvou chráněným označením, které je tedy vyhrazeno výlučně pro české produkty.

Evropský soudní dvůr nicméně pochybuje, že je v EU možné chránit některé výrobky na základě dvoustranných smluv. "Nařízení o ochraně zeměpisných označení a označení původu má vyčerpávající charakter, takže brání použití režimu ochrany stanoveného v takových smlouvách mezi dvěma členskými státy, jako jsou dotčené dvoustranné smlouvy," uvedl soud.

Není nicméně jisté, že rakouský soud musí rozhodnout ve smyslu rozsudku Evropského soudního dvora. Jeho stanovisko totiž není závazné a soud jej může brát jen jako doporučení.

Spor - základní fakta a vývoj:

- Budvar vede s americkým pivovarem Anheuser-Busch (AB), který loni převzala belgická skupina InBev, spory o ochranné známky "Budweiser", "Bud" a další prakticky po celou dobu své existence. V současnosti Budvar vede po celém světě na 110 soudních sporů a správních řízení.
- Duševní vlastnictví Budvaru tvoří ochranné známky, ochranná označení původu, zeměpisná označení a obchodní jméno jako jsou Budweiser Budvar, Budweiser, Budvar, Bud a Budějovický Budvar. Pivovar jich má celkem registrováno na 380 ve více než 100 zemích celého světa.
- V Evropě se v posledních letech daří spory postupně urovnávat podle odborníků i díky posílení právních pozic Budvaru, protože zeměpisná označení Budějovické pivo a Českobudějovické pivo získala v rámci EU ochranu, a to přímo ve Smlouvě o přistoupení ČR k EU. Budvar má registrovánu ochrannou známku s prvkem Budweiser v 19 členských zemích EU, AB vlastní podle společnosti InBev práva na značky Budweiser nebo Bud ve 23 z 27 členských zemí EU. V některých zemích mohou používat značky oba pivovary, v Německu má exkluzivitu například pouze Budvar. V USA nebo v Kanadě se Budvar prodává pod známkou Czechvar.
- Letos v březnu druhý nejvyšší soud EU potvrdil dřívější rozhodnutí, které firmě Anheuser-Busch brání v registraci obchodní značky "Budweiser" v EU. Dnes Evropský soudní dvůr zpochybnil nárok Budvaru na výhradní používání značky "Bud".
- Američané ve sporu s Budvarem argumentují, že Budweiser se jako první značkové pivo v USA vaří v St. Louis už od roku 1876, zatímco pivovar Budvar byl založen až v roce 1895. Češi ovšem namítají, že právo várečné udělil jihočeské metropoli král Přemysl Otakar II. už při založení města v roce 1265, tedy tradice českého Budweiseru (od německého názvu pro Budějovice - Budweis) jsou o nějakých 800 let starší.

V datech:

19. století - AB začal začal užívat značku Budweiser a její varianty (například Bud, Budweis). Její zavedení údajně prosadil jeden ze zakladatelů pivovaru v americkém St. Louis, když hledal v Evropě vhodný název pro pivo, které by přistěhovalcům z Evropy připomnělo starou vlast. Firma AB si Budweiser i zkrácenou obdobu Bud nechala zaregistrovat pro území USA, již v 19. století se ale na severoamerickém trhu prodával i Budweiser z Budějovic. Zástupci AB se tedy po desetiletí snažili práva ke známkám budějovického piva získat, nejdříve jen pro území USA, což se jim těsně před začátkem druhé světové války podařilo.
1911 - První vlnu vzájemných střetů urovnala smlouva, ve které si dva budějovické pivovary ponechaly právo používat označení Budweiser s přívlastkem Original pro celý svět, AB pak ochrannou známku mohl používat všude kromě Evropy.
1939 - Ve druhé známkoprávní smlouvě se Budějovičtí vzdali označení Bud, Budweis a Budweiser v oblasti od Panamy na sever.
60. léta - Další jednání skončila bez výsledku, stejně tak jako v následujících dvou desetiletích. AB zatím se svým pivem do Evropy pronikl pod značkou Bud a na britský trh po soudním sporu i se značkou Budweiser. V 70. letech začal Budvar registrovat název Bud jako svou značku.
1986 - Začalo další jednání mezi Budvarem a americkým koncernem. AB usiloval o to, aby Budvar, který si na značku zajistil exkluzivitu ve většině evropských zemí, za určité odškodnění oklestil možnost svého působení o další země.
Počátek 90. let - AB se pokusil spor vyřešit vlastnickým proniknutím do českého pivovaru. Návrh ale česká strana neakceptovala. Podle tehdejších výroků řady odborníků Američanům šlo jen o převzetí kontroly nad značkou.
90. léta - Uskutečnila se jednání o několika návrzích na smír. Český návrh na odprodej evropských práv na značku "Bud" ztroskotal na ceně, k uzavření dohody nedospěl ani projekt prosazovaný českými chmelaři, kteří navrhovali uzavření smlouvy o převodu známky Bud na Američany za závazek, že AB bude nakupovat žatecký chmel.
Podzim 1996 - AB oznámil, že se stahuje z jednání s českou vládou, protože se údajně ukázalo, že názvy Budweiser a Bud se mohou v Evropě dále prosazovat i bez známkoprávní dohody s Budvarem.
1. května 2004 - ČR vstoupila do EU, podle Smlouvy o přistoupení mezi ČR a EU bude označení Budějovické pivo a Českobudějovické pivo požívat ochrany zeměpisného označení.
Březen 2009 - Druhý nejvyšší soud EU potvrdil dřívější rozhodnutí, které firmě Anheuser-Busch brání v registraci obchodní značky "Budweiser" v EU.
Září 2009 - Evropský soudní dvůr v Lucemburku zpochybnil nárok Budvaru na výhradní používání značky "Bud". Podle rozsudku značka "Bud" nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv, protože unijní právo je jim nadřazené.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data