Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ponzi kam se podíváte…

Ponzi kam se podíváte…

15.09.2009 11:23
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Když do vyhledávacího řádku Google zadáte heslo „Ponzi scheme“, během 0,3 sekundy se vám dostane více jak 1,5 milionu odkazů. Obdivuhodný výkon - jasně ilustrující - jak inflačním se toto slovní spojení v poslední době stalo. I proto možná nebude ztrátou času podívat se, jak vlastně vzniklo a jaký je jeho skutečný význam.

„Ponzi scheme“ je definována jako podvodná činnost investiční povahy, kde výnosy jsou jednotlivým investorům vypláceny buďto z jejich vlastních peněz nebo z peněz investorů, kteří přišli po nich. Zisky ve skutečnosti obvykle nejsou generovány vůbec, nebo ve výši zdaleka nepokrývající vyplácené (a slibované) výnosy. V prvotní fázi takováto „Ponzi scheme“ obvykle nabízí výnosy, které nejsou dosažitelné v případě konkurenčních investičních instrumentů nebo slibuje krátkodobé zisky, které jsou abnormálně vysoké či neobvykle „konzistentní“. Udržení takovéhoto schématu v běhu vyžaduje stále se zvyšující částky „nových“ peněz, které jsou recyklovány na výplatu stávajícím klientům.

Tento systém však z definice nemůže vydržet, protože zisky (pokud vůbec nějaké) budou vždy menší, než vyplácené částky. Životnost „Ponzi scheme“ není ve standardních podmínkách příliš dlouhá – jejímu odhalení ze strany regulátora často napomůže právě přehnaně velký zájem klientů nebo odvážné marketingové sliby. To sice tak úplně neplatí v případě posledního průšvihu – kauzy Bernie Maddoff – ale lze to brát i jako výjimku potvrzující pravidlo.

Jméno tomuto typu podvodu dal Charles Ponzi, který je jeho nejznámějším průkopníkem. Ne už tak vynálezcem – podobný princip se například objevil v románu Malá Doritka od Charlese Dickense desetiletí před tím, než Ponzi vůbec přišel na svět. Ponziho sláva však spočívá zejména v rozsahu, jaký na tento typ podvodu v tehdejších Spojených státech aplikoval.

A jak celá věc vlastně funguje? Řekněme, že se v médiích objeví inzerát na investiční instrument, přinášející – považte – 20% za 30 dní. Účelem takovéhoto inzerátu je obvykle nalákat neználky, kteří nemají hlubší znalosti fungování finančních trhů. Velmi často se takovéto inzeráty hemží komplikovanými, leč zcela bezobsažnými slovy jako: vysoce výnosné investiční programy, „hedge futures trading“ nebo „offshore investment“. Promotér takovéhoto podvodu potom přikročí k fázi dvě, kdy začne prodávat podíly v tomto „fondu“. Zvídavé otázky na investiční principy a strategii jsou odbývány nutností zachovat obchodní tajemství a konkurenční výhodu. Pokud nejsou informace o historii takovéhoto investičního vehiklu, prvotní skupina investorů je relativně malá a investované částky nejsou nijak ohromující. Po zmíněných 30 dnech investor obdrží svůj investovaný kapitál plus 20 procent navíc. Jakmile dojde k první výplatě výnosu, investoři získají větší apetit vložit do tohoto „produktu“ další peníze, nemluvě o šeptandě, které se mezi jejich známými na téma této zázračné investice rozšíří. Ani v tomto okamžiku však nejspíš nikdo netuší, že „výnos“ původních investorů je placen ze vstupní investice těch nových – nikoliv ze zisků, které fakticky neexistují.

Jedním z důvodů, proč „Ponzi scheme“ zpočátku fungují poměrně dobře je fakt, že prvotní investoři – ti, kteří ve skutečnosti nějaký zisk dostali – často reinvestují celou získanou částku a ještě přiloží něco navrch. I proto jsou čisté výplaty ze strany „manažerů fondu“ poměrně malé a jediné co potřebují je zásobovat investory výpisy, kde jim ukazují, jak skvěle si jejich investice (zdánlivě) vede. V rámci zajištění cash-flow jsou velmi často nabízeny investiční programy s dlouhou výpovědní lhůtou. Pokud už některý investor projeví zájem z programu (v souladu s jeho podmínkami) vystoupit, jeho požadavek je obvykle zpracován promptně v zájmu posílení iluze o solventnosti celého tohoto „letadla“.

Háček je v tom, že v určitém bodě v čase dojde k jedné ze třech situací:

- Manažer fondu vezme roha se všemi penězi (mínus ty, které již byly vyplaceny prvotním investorům).

- Celé schéma se zhroutí poté, co se zpomalí přítok nových peněz a manažer se dostane do problémů s výplatou přehnaných výnosů investorům. Tento nedostatek likvidity obvykle spustí cosi jako „bank run“.

- Celé schéma je odhaleno a zastaveno regulátorem poté, co manažer není schopen dostát požadavkům na prezentování relevantních dokumentů.

Smutným faktem však zůstává, že i takto „fousatý“ podvod se v současné době může držet při životě – klienti Bernieho Maddoffa by nepochybně mohli vyprávět. Na otázku proč tomu tak je existuje milion odpovědí…ta nejčastější bude nejspíše tvrdit, že „lidská chamtivost je věčná“.

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • ponzi
    15.09.2009 14:06

    Jen k článku - výjimka pravidlo vyvrací
    jiprok
  • All PROPERTY LTD
    15.09.2009 12:28

    Typickým příkladem současnosti je fond All Property Ltd. Podniká u nás bez povolení ČNB, která konkrétně před touto letadlovou firmou varovala, ale lidé vkládají a vkládají. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Bude to další průšvih a jsem zvědav, jak to dlouho potrvá. Je mnoho světových jazyků a proto je nám ctí, že jsou originální www stránky i v češtině. Celkem ve třech jazycích (an, de a cz). Už to samo o sobě bije do očí.
    Investor xy
    • Re: All PROPERTY LTD
      17.09.2009 10:26

      jj. i vlastní ségře která je VŠ jsem měl potíž tohle vysvetlit a chtěla tam investovat :-) protože jejich známí tam jsou a jim to (zatim) funguje ... Faktem je, že ségra je investicní guru takže i přes mé varování investovala do realitního fondu těsně před tím než to padlo, do diamantů těsně před tím než ceny šly o 30% dolu atd. :-)
      swen
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m