Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Ďáblův slovník – Edice finance

WSJ: Ďáblův slovník – Edice finance

18.09.2009 18:01

Krize na Wall Street v roce 2008 změnila obchodní slovník a vnesla do něj spoustu nových akronymů, neologismů a eufemismů.

Tak, jak se finanční krize postupně změnila v denní běžnou záležitost a rutinu namísto alarmujících palcových titulků, našla si cestu do běžné konverzace i její specifická hantýrka. Pro nezběhlé v krátkých zkratkách Wall Streetu je to nejspíše překvapením nevítaným. Po vzoru Ambrose Bierce - jehož „Ďáblův slovník“, původně otištěný v roce 1906 jako „The Cynic's Word Book“, jež byl průvodcem tehdejšího politického a kulturního jazyka – tak vznikl průvodce z edice Wall Street Journal k akronymům, neologismům a jazykovým patvarům, jež představují populární porozumění této šlamastyky, ve které setrváváme již celý jeden rok po pádu Lehman Brothers.

AAA, s., zastarale. Rétorický prostředek užívaný k oblbnutí kupců s cílem přimět je k nákupu cenných papírů krytých chatrčemi tvářícími se jako dům, a zajistit si nejvyšší možnou pozici v telefonní seznamu. Běžné použití: AAA kanalizační stoka a služby související s cennými papíry krytými hypotékou.

BANKA, DOBRÁ, ž., zastarale. Střídmá konzervativní instituce s averzí k riziku, založená pro to, aby se s péčí ujala zákazníkova kapitálu a umožnila rozumné úvěrování žádajícím podnikatelům a zákazníkům. Viz Capra, F., the Bailey Building & Loan Association.

BANKOVNÍ KRACH, ž. 1. Proces, během něhož jsou města po celé Americe zbavována přítomnosti místních neschopných bankéřů, což umožňuje vznik nové vrstvy, a to neschopných akciových investorů. 2. Stále vyhledávanější spojení na Twitteru (1), jehož diskutovanost dosahuje vrcholu v pátek odpoledne.

BANKA, ŠPATNÁ, ž. 1. všechny ostatní 2. Goldman Sachs zvláště.

CHRYSLEROVAT, s. Hodit do koše jakékoli stávající smluvní závazky. Do mluvy slovo vstoupilo po Trumanově zestátnění amerických oceláren. Zmínky nalezneme již v roce 1952 v edicích již nevycházejícího periodika „Ocel a ocelář“ ve spojeních jako „Zrovna nás zchryslerovali!“.

CREDIT-DEFAULT SWAP, m. Volný překlad z latinského originálu "ubi mel ibi apes," neboli „kde je med, tam jsou i včely.“ 1. Komplex finančních instrumentů naprosto zásadních pro funkci moderní ekonomiky pro svůj způsob, jakým rozprostírá rizika na všechny účastníky, jenž k tomu svolí. (Greenspan, A., před zářím 2008.) 2. Komplex finančních instrumentů, jež téměř zničili moderní kapitalismus (Greenspan, A., po září 2008.).

DEFICIT, m. Pro politickou stranu u moci jde přinejhorším o zanedbatelný problém a přinejlepším o předpoklad pro ekonomický růst. Pro opozici pak o nejzávažnější hrozbu stability republiky.

DEFLACE, ž. Takový stav světa, který konfrontuje sjednocené teorie o finanční krizi s velkými jmény, jako např. „Velký propad“, „Konec skromnosti“, nebo „Éra bublin“, které ve skutečnosti neosvětlují více než naši pokračující neschopnost shodnout se na tom, proč jsme v tak velkém průšvihu.

DLUŽNÍCI, m. Pro liberály: nevědomí hlupáci v podobě bezskrupulních bankéřů a věřitelů, které by člověk za krizi neměl vinit. Pro konzervativce: nezodpovědní chamtivci toužící po palácích, soukromých jetech a 70palcových LCD televizorech, kteří by z krize jednoznačně být obviňováni měli.

HMOTNÉ VLASTNÍ JMĚNÍ (TCE), s. Původ: neznámý; definice: neznámá; účel: neznámý; způsob výpočtu: neznámý; co si federální regulátor myslí, že to znamená: neznámé. Použití: „Macbeth,“ Shakespeare, W., dějství druhé, scéna první: „Tuším to TCE visíc nade mnou… Nesevřu tě, a přece tě vidím.“

KVANTITATIVNÍ UVOLŇOVÁNÍ, st. Regulatorní přístup založený na momentu z westernových filmů, kdy šerif vystřílejíc všechny kulky ze zásobníku v aktu čirého zoufalství vrhá svojí zbraň po zlosynovi. Viz také INFLACE, HYPER.

LEHKÝ DOTEK, m., zastarale. Teorie regulace, kdy finanční společnosti vracejí své zisky zpět zákonodárcům jakožto příspěvky na volební kampaň, pobízejíce je tak k uvolňování pravidel až do doby, kdy to banky nenapravitelně zpackají. V takovémto bodě přejde dosud dominantní politická teorie k politice „tvrdé ruky“, jež vede k létům ekonomického propadu a k návratu na cyklu opět na začátek.

PŘEHODNOTIT, dok. Proces který zaměňuje původní očekávání za zcela odlišné, platí zvláště v případě splátek hypoték, nebo deficitního či osobního plnění. Jako např. “Přehodnotil jsem svůj názory na finanční regulaci.”

PŘÍLIŠ VELKÉ, ABY PADLY (TOO BIG TO FAIL), idiom. Banky, pojišťovny, automobilky, vládní agentury, šéf Fedu snažící se o druhé funkční období, ostatní lidé domnívající, že oni by měli být šéfy Fedu, reputace lidí, kterým by byla přisuzována zodpovědnost za bankrot. Antonym: PŘÍLIŠ NUDNÉ, ABY BYLY ZACHRÁNĚNY.

RATINGOVÉ SPOLEČNOSTI, ž. Společnosti provádějící nedostatečný rating lidí s nedostatečnou důvěryhodností.

RISK MANAGAMENT, m. Až donedávna proces, pomocí nějž banky dělaly obrovské sázky s penězi jiných lidí před tím, než přesvědčily někoho jiného, aby nesl vzniklou ztrátu. V současnosti známý jako “federální dohled.”

STIMULUS, m. Blíže neurčená částka z peněz daňových poplatníků použitá k rozpoutání bouřlivé debaty. Dříve známá jako “vládní výdaje”.

STRESS TEST, ž. 1. Míra toku arteriální krve do hlavy. 2. Alchymistický proces, v rámci něhož jsou o život zápasící, banky s nedostatečným kapitálem transformovány ve vzory moderních finančních institucí. (viz BANKA, DOBRÁ) Známý též jako “Pečeť souhlasu Timothy F. Geithnera” (2), kterou se někteří bankéři zaštiťují dokud o ni nepřijdou (viz BANKA, ŠPATNÁ).

SUBPRIME, př. jm. Míra snížené intelektuální kapacity a zvýšené finanční prolhanosti.

TARP, m. akronym. 1. Syntetický aparát vytvořený k zakrytí nevzhledného nepořádku, nebo k ochraně zboží podléhajícího rychlé zkáze (palivové dříví, banky) před rozpadem jeho základních prvků, obvykle s náklady mezi 12,99 dolary až 700 miliardami dolarů. 2. Nejlepší příklad toho, jak vlády užívají jinak uklidňující akronymy, zkratky a sportovní metafory pro zamaskování kontroverzních záležitostí. Viz také TALF, TLGP, TURF, FHFA, BACKSTOP, WRAP, OFHEO a SPECTRE.

TOXICKÁ AKTIVA, s. 1.(od září 2008 do května 2009) - Sbírka špatných hypoték a dalších zpackaných finančních sázek, které způsobily bankám vysoké ztráty, vyústily v hypoteční krizi a potopily ekonomiku 2. . (červen 2009 až současnost) - Dlouhodobé investice, které se bohatě vrátí v momentě, kdy dojde k obnově trhu nemovitostí.

ÚVĚROVÁ LINKA, ž. Stanovené množství vypůjčených peněz, dostupné pouze těm, kteří jej nepotřebují.

ZÁCHRANA, ž. První známé použití: Noe. Nové schéma regresivní daně při kterém jsou obrovské sumy kapitálu přesouvány směrem od občanů, kteří neměli s iluzorní nemovitostní bublinou co do činění, k těm, kteří s ní co do činění měli a nebyli dost chytří, aby z ní včas vyklouzli.

ZAJIŠTĚNÝ VĚŘITEL, m. V pojetí moderního amerického kapitalismu jde o skupinu věřitelů stojící na samém konci fronty na vypořádání závazků zbankrotované společnosti. Mezi ostatní ve frontě patří vláda, odbory, různí dodavatelé, přátelé odborů, přátelé vlády, nezajištění věřitelé a lidé mírně seznámení s danou kauzou.

ZELENÉ VÝHONKY, m. 1. První znak nadcházejícího jara, často zničeny letními vedry a podzimními dešti. 2. Znak toho, že se ekonomika hroutí pomaleji, než se předtím myslelo. Související: SEDMIKRÁSKY CHUDOBKY, VYHÁNĚNÍ CEN VZHŮRU. Viz též ZBOŽNÉ PŘÁNÍ .

ZOTAVENÍ VE TVARU „U“, ž. Příležitost pro ekonomy nesprávně předpovědět načasování a povahu konce recese, a to se stejným úspěchem, jako nesprávně předpovídali její začátek, hloubku i trvání. Varianty zahrnují obnovu ve tvaru „V“, obnovu ve tvaru „L“ a obnovu ve tvaru „:-(“.

(1) provozovatel sociální sítě a mikroblogu
(2) "Timothy F. Geithner Seal of Approval"

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university