Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zamrazilová (ČNB) připouští prostor pro další snížení sazeb

Zamrazilová (ČNB) připouští prostor pro další snížení sazeb

08.12.2009 12:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl rozšířen: Prostor pro další snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky na prosincovém měnovém jednání bankovní rady připustila její členka Eva Zamrazilová. Ohledně svého hlasování však dle vlastních slov ještě není rozhodnuta.

Rozhodnutí o sazbách bude podle Zamrazilové mimo jiné záviset na vývoji ekonomické aktivity a inflace měřené CPI. „ČNB může mít prostor pro další snížení sazeb, pokud neshledá inflační tlaky a pokud snížení sazeb bude v zájmu podpory ekonomické aktivity,“ uvedla Zamrazilová na konferenci v Budapešti.

Načasování budoucího zvyšování sazeb pak podle ní bude silně odvislé od globálních ekonomických podmínek. Ve svém vystoupení se dotkla také přijetí eura, k němuž je podle ní zásadní provedení fiskální reformy.

Eva Zamrazilová je tak dalším členem bankovní rady, připouštějícím další snížení klíčové úrokové sazby 2T repo pod stávající úroveň 1,25 procenta. Pro další uvolnění měnové politiky touto cestou se v rámci hlasování v bankovní radě již opakovaně vyjádřili guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a viceguvernér ČNB Miroslav Singer. K nim se na posledním měnovém jednání přidal také další člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Vladimír Tomšík. Jednání sedmičlenné rady tak 5. listopadu skončilo poměrem hlasů 4:3 pro zachování sazeb.

V polovině listopadu Eva Zamrazilová, kterou citovala agentura Bloomberg, uvedla, že česká ekonomika nepotřebuje další snížení úrokových sazeb s tím, že jejich stávající úrovně neohrožují oživení. Další člen bankovní rady a viceguvernér ČNB Mojmír Hampl dnes uvedl, že nevidí důvod ke změně svého názoru od posledního měnového jednání, kdy hlasoval pro ponechání sazeb na současné úrovni. "Nyní nevidím žádný silný argument ke změně mého postoje," uvedl Hampl, avšak s tím, že změnu do doby prosincového rozhodnutí o sazbách nemůže zcela vyloučit. Konsensus trhu dle agentury Bloomberg počítá pro prosincové jednání ČNB se zachováním sazby na stávající úrovni 1,25 procenta.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data