Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irák zatím v aukci našel investory pro 2 z 15 ropných polí, jen na klidném jihu země

Irák zatím v aukci našel investory pro 2 z 15 ropných polí, jen na klidném jihu země

11.12.2009 12:30
Autor: ČTK

Bagdád (ČTK) - Irák našel v dnešní části rozsáhlé dvoudenní aukce kontraktů na rozvoj ropných polí investory jen pro dvě obří pole na relativně klidném jihu země. O dalších šest polí v neklidnějších oblastech neprojevily ropné společnosti z celého světa zejména z bezpečnostních důvodů žádný zájem. Vláda se v sobotu bude snažit vydražit zbytek z celkově nabídnutých 15 polí.
Nezájem o kontrakty na rozvoj polí v centrální a východní části Iráku dokládá, že obavy z bezpečnosti jsou u investorů v této zemi stále prvořadé. Druhá mezinárodní ropná aukce po válce z roku 2003 je vzhledem k nedávné vlně teroristických útoků v Bagdádu doprovázena přísnými bezpečnostními opatřeními, díky nimž se z ministerstva ropného průmyslu stala prakticky nedobytná pevnost.

Kontrakt na rozvoj největšího nabízeného pole Madžnún získalo konsorcium ropného koncernu Royal Dutch Shell (20,32 EUR, 0,59%) a malajsijského státního podniku Petronas. To porazilo nabídku konkurenční skupiny složené z francouzského koncernu Total (43,12 EUR, 0,78%) a čínské státní společnosti CNPC.

Madžnún obsahuje podle odhadů asi 13 miliard barelů ropy a je to jedno z největších známých a jen minimálně využívaných ropných polí na světě. Shell s Petronasem slíbily, že dostanou na Madžnúnu těžbu až na 1,8 milionu barelů denně, což je více než dvojnásobek očekávaného objemu a vysoko nad současnou mizivou produkcí 46.000 barelů. Celková těžba na Madžnúnu by tak představovala bezmála celou nynější produkci Iráku, která se pohybuje nad dvěma miliony barely denně.

Druhý kontrakt na ropné pole Halfaja se zásobami 4,1 miliardy barelů získalo konsorcium CNPC, Petronasu a Totalu, které porazilo tři další zájemce. Zdejší těžba by se měla zvýšit z nynějších asi 3000 barelů na více než půl milionu barelů denně. Oba uzavřené kontrakty jsou na 20 let a investoři budou za vytěžený barel dostávat pevnou platbu zhruba 1,40 dolaru.

Žádné nabídky naopak nebyly předloženy na čtyři relativně malá ropná pole ve východním Iráku, v neklidné provincii Dijála. Zájem však kupodivu nebyl ani o střední a severní část pole Východní Bagdád, což je obří ložisko, kde se nachází asi osm miliard barelů. Zde však vedle bezpečnostních důvodů mohlo hrát roli i to, že část pole leží pod obytnými oblastmi, zejména šíitskou čtvrtí Sadr City. Irácký ropný ministr Husaj Šahristání po aukcích uvedl, že Irák bude neudaná pole rozvíjet sám.

Nabízených 15 polí zahrnuje téměř třetinu iráckých známých rezerv v objemu 115 miliard barelů. Irák uspořádal první takovou aukci v poválečném období již v červnu, v ní však z nabízených osmi polí bylo udáno jen jedno. Nynější aukce se účastní 45 ropných společností ze západních zemí a z Asie.

Irák chce zvýšit kapacitu těžby ropy o miliony barelů denně ze současných asi 2,5 milionů barelů denně. Strategickým cílem země je stát se třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku.

Příjmy z ropy jsou pro Irák naprosto zásadní, protože pokrývají 90 procent vládního rozpočtu. Jsou tak prakticky jediným zdrojem pro rekonstrukci infrastruktury země po válce, mezinárodních sankcích, sabotážích a dlouhodobém zanedbávání za vlády Saddáma Husajna.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m