Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda: Cesta z krize má vést přes znalostní ekonomiku, snížení korupce a úpravu daní

Vláda: Cesta z krize má vést přes znalostní ekonomiku, snížení korupce a úpravu daní

15.01.2010 17:25
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda vypracovala tzv. "exit strategy" pro cestu z krize; ministři vidí cestu v přechodu od výrobní ekonomiky ke znalostní, ve snížení míry korupce a v úpravě daní. Vláda to navrhuje v dokumentu, který Mediafax získal v pátek z nejmenovaného vládního zdroje.

V úvodu dokumentu s názvem "Východiska z krize" vláda uvádí, že hlavním cílem je konsolidace veřejných financí, aby deficit rozpočtu klesl po roce 2013 pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP), jak vyžadují maastrichtská kritéria.

Již v letošním roce vláda slibuje obrat od expanzivní fiskální politiky k restriktivní. Jinými slovy, vláda chce začít šetřit a nehodlá vynakládat další peníze na podporu hospodářského růstu. Situaci podnikatelů chce vláda řešit nefinanční podporou podnikání, jako například zavedením jednotných inkasních míst pro výběr daní, cla a pojištění.

Stát dále hodlá zapojit do rozpočtu příjmy z dividend společností se státní účastí a odvodů ze zisků státních podniků. U tohoto bodu však vláda jasně říká, že tyto prostředky budou použity na investiční výdaje, na zahlazování ekologických škod apod., ale v žádném případě na spotřebu.

Některá úsporná opatření z tzv. Janotova balíčku, která byla přijata v zimě loňského roku pouze na rok letošní, budou zavedena natrvalo. V prvé řadě jde o snížení nemocenské od 31. dne jejího poskytování na 60 procent vyměřovacího základu. Veškeré dávky by se měly valorizovat pouze v případech, kdy to vyžaduje zákon. I daň z přidané hodnoty má být trvale zvýšena o jeden procentní bod u obou sazeb (na 10 a 20 procent), spotřební daň má být i nadále o korunu vyšší u benzínu i nafty a zůstat má rovněž spotřební daň z lihu, piva a tabákových výrobků.

Vláda navrhuje zavedení druhého daňové pásmo pro fyzické osoby se sazbou 25 procent pro lidi s příjmem nad "stropy" pro sociální a zdravotní pojištění, což je příjem přes 1,71 milionu korun ročně.

"Česká republika se nachází ve fázi přechodu od ekonomiky montážních linek ke znalostní ekonomice. Tento přechod s sebou přinese soutěž s nejrozvinutějšími zeměmi světa," vysvětluje vláda, proč je nutné vytvořit koordinovanou politiku reformy vzdělávání, zefektivnit výzkum a vývoj a zajistit vzdělávání a zvyšování kvalifikace pracovníků.

Mezi priority vlády patří i boj s korupcí, který hodlá vláda realizovat zvýšením efektivity veřejných zakázek, zavedením bezpečnostních prověrek pro členy komisí u nadlimitních zakázek či zpřístupněním zakázek pouze společnostem s jasnou majetkovou strukturou.

Vláda také požaduje urychlenou ratifikaci Úmluvy o ochraně finančních zájmů Evropských společenství a Úmluvy o boji proti korupci úředníků Evropských společností nebo členských států Evropské unie. Oba tyto dokumenty slouží k potírání korupce a podvodů v oblasti příjmů i výdajů. Ze zemí, které vstoupily do EU 1. května 2004, je neratifikovaly pouze ČR, Maďarsko a Malta. Vláda chce stejně jako ČSSD a KDU-ČSL zrušit i akcie na majitele.

Jako významný zdroj příjmů vláda vnímá evropské fondy a požaduje maximální možné zjednodušení jejich čerpání.

V oblasti daňové politiky vidí vláda největší problém v častých a prudkých změnách, které mají negativní dopad na podnikatelské prostředí. "Jako reakce na výsledky voleb může docházet ke změnám parametrů zdanění (posun sazeb), nikoli však ke změnám systému," uvádí v dokumentu vláda. Tento jev má odstranit návrh principů dlouhodobé daňové politiky a maximální možné zjednodušení administrativních nároků jak na straně státu, tak i podnikatelů.

Záměrem ministerstva financí (MF) je harmonizovat stanovení základů pro výpočet daně a pojištění a ve všech třech odvodech (daně, sociální pojištění a zdravotní pojištění) snížit množství výjimek. Vše by měl podle MF upravovat jeden zákon.

Jako neméně důležité vnímá vláda i zavedení "efektivního modelu státní služby". Pod tímto spojením si vláda představuje jasné oddělení úřednických funkcí od funkcí politických, přijetí zákona o státní službě, který by navrhoval model odměňování vysoce kvalifikovaných pracovníků bez toho, aby pro ně byla vytvářena místa s příplatky za vedení, či omezoval přebujelý nákup poradenských služeb. Dalším prostředkem pro zefektivnění státní správy je zavedení veřejných zpráv o efektivitě úřadů, které by obsahovaly například porovnání nabídnuté ceny se skutečnými náklady. Vláda chce také efektivně využívat závěry kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu.

V oblasti sociální politiky vláda plánuje především rozsáhlou analýzu financování systému sociálních služeb.

Dokument se nezabývá důchodovou reformou ani reformou zdravotnictví, přestože tyto reformy označuje za nezbytné. Podle vlády dochází k reformování zdravotnického i důchodového systému průběžně a na dalších změnách se pracuje na expertní úrovni. Navíc se dokument zabývá krátkodobým a střednědobým horizontem, zatímco tyto reformy jsou dlouhodobého rázu.

Obsah dokumentu vláda předloží 21. ledna na jednání tripartity.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data