Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nedostatek ropy nebo její nadbytek?

Nedostatek ropy nebo její nadbytek?

18.01.2010 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se řekne Holandsko, není mnoho lidí, kteří si tuto zemi spojí s ropou. Nicméně pod devítimílovým pásem pastvin podél holandsko-německé hranice leží pole s miliardou barelů této suroviny. Když v devadesátých letech 20. století ceny ropy poklesly, Royal Dutch Shell a ExxonMobil toto pole Schoonebeek uzavřely. Manažeři společnosti byli toho názoru, že jeho hustá, obtížně vytěžitelná ropná surovina nestojí za potíže, i když se z odtud vytěžilo asi jen 25 %.

Vyšší ceny a technologický pokrok v současnosti vedou k vytvoření nového joint venture mezi Shellem, Exxonem a holandskou vládou s cílem opět čerpat schoonebeekské rezervy. Shell neřekne, jaká musí být cena, aby se toto úsilí vyplatilo, experti však odhadují, že to je od 40 do 50 dolarů za barel. Na současné ceně 80 dolarů za barel je toto pole jasným vítězem. „Nepustili bychom se do toho, kdyby cena byla skutečně nízko,“ říká Michael Lander, manažer společnosti Shell zodpovědný za tento projekt. Očekává se, že během 20 let se ze znovuotevřené západní části Schoonebeeku vyprodukuje 120 miliónů barelů.

Schoonebeek svět ropou nezaplaví. Ale jeho úspěch představuje silnou výzvu pro ty, kteří tvrdí, že produkce ropy již nezvratně klesá. Spotřebitelská poptávka, technologie a globální politika se mění tak, že by mohl přijít nadbytek ropy, ne jeho katastrofální nedostatek. Jak říká Leonardo Maugeri, představitel italského ENI: „Ropy bude dost na nejméně 100 let.“

Řada analytiků a představitelů tohoto odvětví nepochybuje, že se pod zemí nachází dost ropy. „Těží se jen asi 32 % ropy (v rezervách),“ říká Val Brock, ředitel společnosti Shell zabývající se rozvojem. Tato společnost odhaduje, že by se z existujících polí mohlo dostat 300 miliard barelů a možná i víc. Peter Jackson, ředitel pro ropné aktivity z IHS Cambridge Energy Research Associates v Londýně, analyzovat údaje z největších polí na světě a uvádí, že k dispozici je ještě 60 % jejich rezerv.

Fakt, že lze stále najít ropu, kterou je možné vyčerpat, vedl Shell a další hlavní hráče na tomto trhu k používání nových technologií, které jsou sice finančně náročné, ale vyplatí se, pokud jsou ceny vysoko. Ačkoliv od svého vrcholu 147 dolarů za barel v roce 2008 ceny významně poklesly, jsou stále dost vysoko nad úrovní, kterou řada odborníků očekávala před několika lety. „Uvidíte, jak firmy půjdou do hlubokých vod, na Arktidu, jak použijí nejlepší technologie,“ říká Maugeri, který ropné odvětví vnímá jako dynamický systém, který rychle reaguje na změny v ekonomickém a politickém prostředí. A i když zmíněné nové technologie přispějí k míře oživení jen několika procentními body, přidají roky ke globální nabídce a podpoří zisky odvětví.

Čerpání ropy ze stávajících polí však není jedinou možností. Průzkumníci, v některých případech financovaní hedge fondy a private equity společnostmi, nacházejí ropu v hloubce u břehů Brazílie, západní Afriky a dokonce USA. Současně bývalé a nové ropné velmoci – Rusko, Brazílie, Angola, Nigérie a Kazachstán - zvyšují svou kapacitu za pomoci společností Total, ExxonMobil, BP a dalších. Tyto projekty by k celosvětové denní těžbě mohly nakonec přidat 5 miliónů barelů.

Nejpřekvapivější vývoj probíhá v Iráku, který uzavřel dohody se společnostmi ExxonMobil, BP a Shell i s čínskými a ruskými společnostmi. Pokud všechny tyto projekty dosáhnou svého cíle, mohl by Irák vyrobit 12 miliónů barelů denně a dostat se do super ligy, kde je Saúdská Arábie a Rusko.

Dochází také k umírnění na straně poptávky. To je důsledkem růstu efektivity a částečného přechodu na zemní plyn. Podle Lestera Browna z Earth Policy Institute má také význam kulturní změna v USA, kdy zejména mezi mladými lidmi již není automobil vnímán jako nutnost. Za poslední dva roky spotřeba ropy v USA poklesla o 9 %. To je jistě částečně dílem recese, ale někteří analytici se domnívají, že spotřeba ropy v západních ekonomikách se již dostala za svůj vrchol. Významným faktorem bude vývoj v Číně, která spotřebovává hodně ropy, ale vláda zavádí zelené programy zaměřené například na solární energii. Její spotřeba ropy bude růst, ale možná ne tak rychle, jak se očekává. Ropný šok tedy může přijít, ale argumenty pro to, že bude ropy dostatek, jsou silné.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m