Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neúspěch jednání Řecka s Čínou o převzetí části dluhu... a další zprávy z trhů dluhopisů

Neúspěch jednání Řecka s Čínou o převzetí části dluhu... a další zprávy z trhů dluhopisů

28.01.2010 11:18
Autor: 

Americké dluhopisy včera ztrácely. Nejprve sice po slabých prodejích nových domů ceny Treasuries ještě rostly, velký zájem byl i o emisi 5letých papírů za 42 mld. $. Hlavní pozornost trhů ale byla soustředěna na zasedání Fedu. Ten sice ponechal sazby beze změny s tím, že oživení ekonomiky je stále slabé. Náladu ale změnily poznámky člena Fedu T. Hoeniga, že výraz ponechat nízké sazby po delší dobu není vhodný. Jen takový náznak možné změny pak poslal vzhůru výnosy po celé délce křivky, její výnosy nakonec vzrostly o 11 bps na kratším a o 3 bps na delším konci.
 
Dnes bude zveřejněna řada zajímavých čísel. I když zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby by měly růst, týdenní zprávy z trhu práce zřejmě nepotěší. Trhy se ale musí především vyrovnat s včerejším poselstvím o stavu Unie prezidenta Obamy. Prezident sice příliš nepřekvapil, části jeho návrhů již byly zveřejněny, pozornost na snížení nezaměstnanosti především podporou malých podniků, reforma bankovnictví a snaha snížit deficit jsou v dnešním ranním obchodování dostatečnou podporou pro akciové futures. Zároveň pokračují v růstu i výnosy dluhopisů. Pokud tedy odpolední čísla příliš nepřekvapí, měly by dluhopisy ztrácet, i když odpoledne nelze vyloučit určitou korekci. Dnes bude také v aukci nabídnuta 7letá Treasury v objemu 32 mld. $. I ta bude nejspíše upsána, přestože o delší splatnosti je zpravidla menší zájem.

Německá výnosová křivka včera zploštěla, když na kratším konci přidala 1 bps a necelý 1 bps ztratila na konci delším. Výraznější pokles spotřebitelských cen snížil obavy z inflace, slabší euro se pak podepsalo na posílení kratšího konce křivky. Neúspěch jednání Řecka s Čínou o převzetí části dluhu znovu zvýšil rozdíl mezi výnosy německých bundů a obdobných řeckých papírů, u 10letých dluhopisů se rozdíl přiblížil 3,5 %, u 2letých se rozdíl vyšplhal na 4,1 %.

Dnešní ukazatelé důvěry v eurozóně asi nebudou pro vývoj trhů rozhodující. Ranní růst opening calls naznačuje, že trhy by dnes mohly dorovnávat vývoj v USA, tedy posilovat akcie a oslabit dluhopisy. Důležitou roli bude hrát také vývoj kolem Řecka. Po dopoledním růstu výnosů by případně lepší americká čísla však mohla vyvolat určitou korekci.

Česká výnosová křivka ve středu zploštěla, když výnosy na kratším konci vzrostly o 2,5 bps a o něco málo oslabily na konci delším. Hlavní událostí včerejšího dne na českém trhu byla aukce 3letého dluhopisu 2,80%/2013, ministerstvo financí v ní nabídlo papíry za 8 mld. . Podle očekávání byla poptávka robustní a dvojnásobně překročila nabídku. Ministerstvo nakonec prodalo dluhopisy za 8,309 mld. při průměrném výnosu 2,909 %. Ze zmíněného objemu si však ministerstvo ponechalo za 1 mld. ve svých knihách. Po nepříliš úspěšné aukci 10letého dluhopisu před dvěma týdny je to určitě pozitivní signál naznačující, že o kratší domácí dluhopisy je zájem.

Dnešek je opět bez čerstvých statistik. Dluhopisy by tak měly sledovat vývoj na vyspělých trzích eurozóny, nelze přitom vyloučit, že nedůvěra vůči Řecku se odrazí i na trzích střední Evropy. Bez výraznějších impulzů by ale změny měly být opět minimální.


(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data