Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhliny na dlouhodobém investování …

Trhliny na dlouhodobém investování …

22.02.2010 16:11

Dlouhodobé investování je takové nikým nezpochybňované a zároveň jen málem dodržované tabu. Mám na mysli to, že logiku dlouhodobého investování do akcií lze jen těžko popřít. Tedy vybrat akcie na základě hodnoty a pak si jich pár let v podstatě moc nevšímat, nechat skoky dolů a nahoru ať se vyruší a těžit z průměrného růstu, který je v dlouhém období většinou dost uspokojivý. Z tohoto pohledu nemá snaha o vychytání krátkodobých zisků a o vyhnutí se krátkodobým ztrátám moc smysl, přesto je evidentně centrem dění na finančních trzích. Vysvětlení je více, jedno méně obvyklé se pokusím nastínit zde.

Moje teze je založena na dnes již populárních černých labutích – připomeňme si, že kniha Nassim Nicholas Taleba „The Black Swan“ vyzdvihuje význam neočekávaných, nepravděpodobných událostí pro lidstvo obecně, dobře je tento koncept aplikovatelný i u akcií. Konceptu černých labutí se pak chytá ve své studii „Black Swans and Market Timing: How Not to Generate Alpha“ i Javier Estrada. Dívá se na to, jak investoři v dlouhém období generují své zisky. Tj. zda postupně přidávají „korunku ke korunce“, nebo čekají na jednu velkou výhru. Jeho pohled na 15 akciových trhů po celém světě indikuje, že pravda je spíše na straně jednorázových výher. Odhaduje například, že v průměru (na oněch 15 trzích) by investorovo portfolio bylo o více než 50% menší než čistě pasivní investice, pokud by tento zmeškal jen 10 nejlepších dní na trhu. Naopak, vyhnutí se 10 nejhorším dnům by nafouklo jeho portfolio relativně k pasivnímu o 150%.

Uvedené by se dalo formulovat tak, že zisky v dlouhém období nejsou generovány velkým množstvím navzájem se rušících menších zisků a ztrát, ale několika velkými událostmi s opačnými znaménky. Turbulentní události posledních tří let jsou s touto teorií plně v souladu. To přirozeně mnohem více svádí k tomu, abychom se snažili vyhnout se těm několika málo špatným a naopak nasednout na těch několik málo výjimečně dobrých vln. Pokud bychom byť jen částečně uspěli, odměna bude veliká; pravděpodobnost ale velká moc není. Dobře to dokládá i zmiňovaná studie v tom smyslu, že oněch deset nejhorších dní představuje 0,1% celkové periody. Jinak řečeno – z každé tisícovky dnů musím vybrat jen jeden, kterému se vyhnu, aby to fungovalo.

Zisky a ztráty jsou tedy koncentrovány do relativně ojedinělých událostí, jejich zachycení je ale velmi málo pravděpodobné; teze o dlouhodobém investování tak sama o sobě trhliny nedostává. Ve světle toho, že ve svých očích jsme všichni nadprůměrní řidiči a investoři, nám to ale dává mnohem větší motivaci k tomu to zkoušet – stačí jen pár dobrých sázek.


Váš názor
  •  
    23.02.2010 0:08

    Vychytat několik super růstových dnů a vynechat jenom ty nejhorší asi umí málokdo.. ale vyhnout se investování a přejít do hotovosti v obdobích velkých propadů na trzích není až tak složité. Stačí použít měsíční data, pár vzorečků a selský rozum. Nechápu, za co jsou placení portfolio manažeři fondů, kteří dovolí propad kapitálu fondu o 50% až 80% (a že jich je opravdu dost..).
    Jupik
    • Jupik
      23.02.2010 14:48

      Ovšem co platí v RM systému, nejde 1:1 aplikovat na burzu ;-)
      Kalka.
  •  
    22.02.2010 17:38

    Elliotovy vlny se na tyto stranky moc "nehodi", Robert Prechter ted dle Elliotovych vln predvida pokles Dow Jones indexu do roku 2014-15 az pod hranici 1000. To znamena krach prakticky vsech hracu na burzach, vcetne shorteru. Pri takovem poklesu krachnou vsechny banky a brokeri a zisk ze shortovani Vam krachla banka nevyplati.
    SKF
    •  
      23.02.2010 17:55

      Delam jen futures a ETF na US burzach pres US brokera. Kdysi jsem delal i SPAD,ale v CZ je malo informaci a vysoke poplatky.V platforme,kterou pouzivam mam krome futures,akcii,opci a forexu take vsechny US fondy i ETF a informace o jednoduchem vzorecku pro ochranu kapitalu mam prakticky overene.Nejdulezitejsim ukolem portfolio manazera by mela byt ochrana kapitalu klienta.Kdyz dovoli drawdown nad 50%, musi vydelat 100% aby byl na nule.Trvam na tom, ze kdo takhle prodela cizi penize,nezaslouzi si je spravovat a uz vubec ne dostavat jakoukoliv odmenu.Vymlouvat se na krizi umi kdekdo, ale muze se stat, ze tento stav muze trvat dyl, nez tvrdi bankeri a ekonomove a kdo nebude pouzivat risk management nebo aspon selsky rozum, muze prijit o vetsinu kapitalu.
      Jupik
      •  
        23.02.2010 18:17

        Samozřejmě souhlasím, ale přesto vím, že ztráty fondů i velkých investorů byly obrovské. Na vině byly mimo jiné i velké páky a zuřící boj fondů s jejich kanibalismem...
        Kalka.
    •  
      22.02.2010 17:46

      doporuceni Roberta Prechtera z posledni doby: leto 2007 - shortovat S&P !.............. unor 2009 - uzavrit short !,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, leden 2010 - "only the safest cash equivalents"
      SKF
  •  
    22.02.2010 16:34

    Jistě jste slyšel o Elliotových vlnách, které vytrvale rozpracovává pan Prechter a mají svou logiku. Proč k nim žádný z analytiků a expertů nepřihlíží ?
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m