Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Děti by si neměly hrát se sirkami

Děti by si neměly hrát se sirkami

17.03.2010 12:18
Autor: David Marek

Včera proběhly v Praze hned dvě významné akce, kde se hovořilo o ekonomice a hospodářské politice. Prezident ČR Václav Klaus vcelku pregnantně shrnul stav české ekonomiky, její hlavní bolavý bod – veřejné finance - a varoval před dalšími zásahy do ekonomiky.

Na druhé akci – Fóru Zlaté koruny – se probíraly zejména veřejné finance. Nutno říci, že debata byla značně neplodná. Po tisící byly snášeny stejné argumenty, závěry a analýzy. Za zmínku stojí jen několik málo myšlenek. Pavel Mertlík uvedl zajímavý postřeh, že v ČR jsme dobří v přípravě analýz a koncepcí, realizace ovšem bývá žalostná (zvláště pokud jde o témata přesahující jednotlivé rezorty). Kde skončila například koncepce národohospodářského růstu Martina Jahna? Vládnutí ve smyslu správy veřejných záležitostí je v ČR skutečně problém. Druhým podnětným příspěvkem byla otázka Ondřeje Jonáše, zda vůbec existuje analýza efektivnosti jednotlivých výdajových programů? Odpověď: Neexistuje. Patrně nejzajímavějším momentem se stala krátká diskuze mezi Robertem Holmanem, členem bankovní rady ČNB, a Milošem Zemanem. Profesor Holman navrhnul jako řešení chronických rozpočtových deficitů ústavní zákon, který by omezil možnosti vlád permanentně prohlubovat zadlužení. Miloš Zeman přirovnal takovou hospodářskou politiku k řízení auta, u něhož nejde otáčet volantem.

Právě tento poslední bod má jednu společnou věc s projevem Václava Klause: V jakém rozsahu má hospodářská politika zasahovat do vývoje ekonomiky? Současná hospodářská politika vychází z neokeynesiánských teorií. Jejich základní myšlenkou je existence frikcí v ekonomice, nominálních rigidit. Za tohoto předpokladu lze ukázat, že hospodářská politika má smysl a dokáže zmírňovat výkyvy ekonomiky. Tolik teorie.

Měnová politika se v mnoha zemích blíží uvedenému teoretickému konceptu a snaží se plnit svou makroekonomickou stabilizační funkci. Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard dokonce navrhuje zvýšení manévrovacího prostoru měnové politiky mírným zvýšením inflačních cílů. Praktická fiskální politika a ekonomická teorie jsou si blízké asi jako sníh a Sahara. Vývoj vládních dluhů ve většině vyspělých zemí to potvrzuje. V příměru Miloše Zemana je nutné doplnit, že rozpočtové auto sice má funkční volant, ale řidič s ním točí stále jen na jednu stranu bez ohledu na tom, kam se stačí silnice. Ba co víc, tohle auto nemá brzdy.

Jaký je rozdíl mezi měnovou a fiskální politikou? První je v rukou odborné instituce, druhá ve spárech politiků. Fiskální politika kvůli tomu dokáže udělat v ekonomice víc neplechy než užitku. Napadá mě jiný příměr než auto. Zápalky jsou dobrá věc, když táboříte v přírodě, potřebujete zatopit v krbu nebo zapálit svíčku. Jenže politici jsou jako děti. Škrtají sirkami jenom proto, že se jim líbí plamínek a potom se diví, když je oheň na střeše. Děti by si neměly hrát se sirkami.


Váš názor
  •  
    17.03.2010 12:49

    Pane Marku, naprosto s Vaším názorem souhlasím. Ale přidám ještě jedno přání, které se netýká jen Vás. Prosím, vytvářejte v rámci možností na politiky tlak, aby se chovali zodpovědně a racionálně ve správě tohoto státu. A ještě lépe, zkuste do politiky vstoupit, protože všechny komentáře a analýzy ekonomických expertů padají tak jako tak na neúrodnou půdu, protože Ti, kteří by jim měli naslouchat, se snaží především nahrabat si pro sebe. Dokud to tak bude, Vaše komentáře zůstanou jen takovým povzdechem.
    Bill Blake
    •  
      18.03.2010 11:18

      Jo milý pane, to bychom tu ale museli mít osvícenou despocii a ne demokracii... ;-)
      Kalka.
      •  
        18.03.2010 13:10

        Bohužel vás musím zklamat. Jak jsem zjistil, tak stanné právo bylo z našeho zákoníku vyškrtnuto, a proto si s námi budou i nadále vytírat...!
        Charón
    • Re: Bill Blake
      18.03.2010 10:56

      S politováním musím konstatovat, že odborný názor ekonoma je asi tak to poslední, co českého politika zajímá. Tlak na politiky vytváří někdo jiný a trochu jinak a určitě to není za účelem zodpovědné a racionální správy státu. A co je nejsmutnější, většinový volič o rozumné ekonomy v parlamentu a vládě ani nemá zájem. Ale třeba mě květnové volby přesvědčí o opaku.
      Koudy_
Aktuální komentáře
24.04.2024
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m