Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MŽP nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov II, ministr Dusík opouští vládu

MŽP nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov II, ministr Dusík opouští vládu

18.03.2010 17:30
Autor: ČTK

Dále aktualizováno: Praha (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov II a ministr Jan Dusík se po rozhovoru s premiérem Janem Fischerem rozhodl rezignovat. Na tiskové konferenci dnes uvedl, že s čistým svědomím nemůže rozhodnout. Chtěl požádat energetickou firmu ČEZ, aby předložila variantu s účinnější technologií, nebo přinesla kompenzační opatření. Premiér však řekl, že na další zvažování už není čas.

Dusík postupuje na základě posouzení, o které požádal norskou konzultantskou firmu DNV. Podle zástupce firmy Barta Adamse projekt splňuje většinu požadavků pro nejlepší technologie se dvěma odchylkami. Návrh neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům na emise oxidu uhelnatého.

Proces posuzování vlivů na životního prostředí (EIA) se podle Adamse uskutečnil v souladu s českými požadavky i požadavky na běžnou praxi v Evropě. "Proces byl dostatečně transparentní," uvedl Adams. Dobrým praktikám podle něj ale neodpovídal fakt, že nebyly posouzeny další varianty.

V dokumentech experti postrádali informace o znečištění ovzduší v bezprostředním okolí elektrárny, informace o přítomnosti azbestu a kontaminaci půdy. Za nedostatečně průkazné považuje DNV informace o vlivu vsakující se vody na vedlejší produkty v elektrárně.

Společnost ČEZ uvedla, že se ke zprávě vyjádří, až ji bude mít k dispozici. "V momentu, kdy před zveřejněním zprávy nevládní organizace komentují její údajný obsah, je otázkou, nakolik může být zpráva věrohodná a neupravená," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Před oficiálním zveřejněním výsledků studie o nich informovaly Strana zelených a ekologická organizace Greenpeace.

"Posíláme na MŽP žádost dle zákona o svobodném přístupu k informacím o zaslání zprávy a současně žádáme DNV o zveřejnění anglického originálu zprávy, aby se mohla porovnat věrohodnost verze hodnotící zprávy komentované nevládními organizacemi," uvedla Nováková. "Překvapuje nás, že zástupce DNV hovořil na tiskové konferenci o tom, že EIA neřeší otázku spodních vod či azbestu. Tyto oblasti samozřejmě řešeny jsou. Máme proto pochybnost, zda měli poradci od MŽP k dispozici kompletní podklady," dodala mluvčí ČEZ.

Závěr posouzení EIA mělo ministerstvo podle procesních lhůt vydat začátkem ledna. Po měsíci zvažování Dusík zadal nový posudek do Norska. Pro ojedinělý krok se rozhodl kvůli politickým a ekonomickým tlakům, které údajně pociťoval. Zaměstnavatelé i zaměstnanci totiž počátkem února jasně řekli, že si přejí zahájení modernizace elektrárny. Na to tehdy poukazoval Fischer. Záměr ministerstvo posuzuje už rok a půl.

Elektrárna Prunéřov II je nejmladším uhelným zdrojem ČEZ. Původně s pěti bloky o výkonu 210 megawattů byla uvedena do provozu v letech 1981 a 1982, v letech 1996 až 1997 byla odsířena. Kromě elektrické energie dodává i teplo do Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří. Elektrárna Prunéřov I z roku 1968 se čtyřmi bloky o výkonu 200 MW byla obnovena v letech 1987 až 1992.

V roce 2007 ČEZ zahájila i komplexní rekonstrukci sousední hnědouhelné elektrárny Tušimice II z roku 1974. Investice si vyžádá zhruba 27 miliard korun, termín ukončení prací je rok 2011.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.