Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Google si svým rozhodnutím v Číně ublíží ještě víc

Analytici: Google si svým rozhodnutím v Číně ublíží ještě víc

23.03.2010 14:15
Autor: ČTK

Peking/Šanghaj (ČTK) - Rozhodnutí americké společnosti Google (557,5 USD, -0,45%) přestat cenzurovat výsledky vyhledávání na svém čínském webu google.cn nelze považovat za rozumné. Podle analytiků lze naopak čekat, že Google si tím ublíží a nyní budou v ohrožení i ty zbývající služby, které v Číně zanechal. Přesměrovávat čínské uživatele na servery v Hongkongu je prý dlouhodobě těžko udržitelné.

"Tohle podle nás napětí nesníží. Podle nás to napětí mezi oběma stranami zvýší nebo zhorší," reagoval analytik společnosti BGC Colin Gillis. "Takže vy v podstatě uděláte z Číny toho špatného a pak si myslíte, že tam budete prodávat telefony Google? Tak hodně štěstí. Ještě uvidíme, jak to půjde," dodal analytik.

Google po zhruba dvouměsíčním váhání v pondělí oznámil, že zavírá čínský vyhledávač google.cn a uživatele z kontinentální Číny začal přesměrovávat na své servery v Hongkongu. Ten má v rámci Číny relativně autonomní postavení, takže odpovědnost za cenzuru obsahu, k němuž se dostanou čínští uživatelé, už nemá Google, ale čínská vláda.

Analytici ale poukazují na to, že Peking si postoj Googlu stejně nenechá líbit, což naznačil už v bezprostřední reakci na jeho oznámení. Google prý porušil sliby, a je tedy v Číně považován za nespolehlivého partnera. Z bouřlivé reakce Pekingu lze usuzovat, že budoucnost Googlu na čínském trhu je krajně nejistá.

Uživatelé Googlu většinou počítají s tím, že když Google zavřel svůj čínský web, z Číny nakonec odejde úplně. "Tohle dlouho trvat nebude. Vláda nakonec zablokuje přístup k celému Googlu," myslí si pětadvacetiletý Jou Čchuan-po, který pracuje v jedné počítačové společnosti. Vyhledávač Google používá pravidelně, stejně tak ale využívá i vyhledávač čínské společnosti Baidu (579,72 USD, 1,77%). Ta má na čínském trhu internetového vyhledávání naprosto dominantní postavení, Google je až daleko za ní.

Google zatím v Číně zanechává část služeb, zůstává výzkumný tým a rovněž prodejci. Obchodní partneři Googlu jsou ale sdělením firmy rozhořčeni, protože cítí, že odchodem Googlu je v ohrožení i jejich podnikání. Čínské podniky, které s Googlem spolupracují, už před pár dny pohrozily, že pokud Google odejde, budou žádat odškodné.

Reakce programátorů a obecně lidí z branže byla na rozhodnutí Googlu rozporuplná. Část rozhodnutí Googlu litovala, část ale dala najevo spíše hněv. Vzhledem k tomu, že Google se nemohl s čínskými úřady za celé dva měsíce dohodnout, zda může nabízet výsledky vyhledávání i bez cenzury, odchod Googlu nebyl úplně překvapivý.

"Je to politováníhodné, ale myslím si, že to bylo nutné. Vláda nepřipustí žádné kompromisy, pokud jde o filtrování obsahu," řekl podle agentury Reuters osmadvacetiletý Čchen Wen, který pracuje ve financích a je zaměstnán v pekingské čtvrti Čung-kuan-cchun. Tam se soustřeďují firmy z odvětví informačních technologií a sídlo tam má i Google.

Přestože Google na čínském trhu neuspěl tak, jako například v západní Evropě, pravidelně jej využívají hlavně vzdělanější lidé, kteří potřebují něco najít v angličtině. Řadoví Číňané dávají přednost domácímu portálu Baidu. Reakce v internetových diskuzích tak pro Google nevyznívaly příliš dobře. Ozývaly se i výtky, že Google na jednu stranu ignoruje čínské zákony, na stranu druhou by chtěl profitovat z explozivního růstu čínského trhu internetových služeb.

"Hongkong je také čínské území. Tak honem, už z Číny odejděte jednou provždy!," napsal jeden z diskutujících na webu vlasteneckého listu Global Times. Jiní ale Googlu k jeho rozhodnutí i gratulovali: "Čínští uživatelé internetu ti skládají poctu, Google. Jsi opravdu statečný," napsal jiný z uživatelů na čínském portálu Sina.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.