Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Automobilky Renault, Nissan a Daimler vytvoří partnerství

Automobilky Renault, Nissan a Daimler vytvoří partnerství

07.04.2010 13:58
Autor: ČTK

Brusel (ČTK) - Francouzská automobilka Renault (36,46 EUR, -1,11%), její japonský partner Nissan Motor a německý konkurent Daimler dnes představili plány na vytvoření partnerství. Firmy si v rámci těchto plánů vymění menšinové akciové podíly a budou společně vyvíjet automobily.

Daimler tak získá v Renaultu i Nissanu 3,1 procenta akcií. Renault a Nissan na oplátku obdrží po 1,55 procenta akcií Daimleru. Podíl Renaultu v Nissanu klesne na 43,2 procenta ze současných 44,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Automobilky hodlají spolupracovat v oblasti elektromobilů a osobních i lehkých nákladních vozů. Plánují rovněž společný vývoj naftových i benzinových motorů. Nové partnerství by mělo skupině Renault-Nissan a firmě Daimler během prvních pěti let přinést po dvou miliardách eur (přes 50 miliard Kč) ve formě úspor a dodatečného prodeje.

"Klíčovým cílem je posílit konkurenceschopnost všech partnerů prostřednictvím zvýšení objemu produkce vedoucího k úsporám z rozsahu a sdílení nákladů na vývoj," uvedly firmy ve společném prohlášení.

Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Firma je rovněž světovou jedničkou ve výrobě nákladních vozů. Vyrábí také malé automobily Smart, takže by mohla těžit ze zkušeností Renaultu v této oblasti. Renault a Nissan zase budou moci využít znalostí Daimleru v oblasti motorů.
"Mercedes potřebuje spojence u malých automobilů, to je pro něj zásadní. Renault potřebuje rozložit náklady na vývoj, takže tato dohoda je důležitá rovněž pro jeho ziskovost," uvedl jeden z pařížských analytiků.

Renault s partnerem Nissan úspěšně spolupracuje již od roku 1999. Aliance Renault-Nissan vytvoří s Daimlerem strategickou komisi, které budou předsedat šéfové podniků. Generálním ředitelem Renaultu i Nissanu je Carlos Ghosn, zatímco v čele Daimleru stojí Dieter Zetsche.

"Díky této spolupráci rychle a trvale posílíme konkurenceschopnost v oblasti malých vozů." uvedl Zetsche. "Naše schopnosti se velmi dobře doplňují," dodal. "Aliance Renault-Nissan ví, jak úspěšně spolupracovat," upozornil Ghosn. "Dohoda vytvoří trvalou hodnotu pro alianci Renault-Nissan i pro Daimler," prohlásil.

Firmy podle Zetscheho prozkoumají i další možné oblasti vzájemné spolupráce. Šéf Daimleru nicméně vyloučil možnost, že aliance by mohla vést k úplné fúzi podniků.

"Dohoda automobilek Daimler, Renault a Nissan jen potvrzuje, že v automobilovém průmyslu dochází k postupné konsolidaci. Pokud pomineme relativně malou výměnu akciových podílů, nejde v tomto případě o konsolidaci majetkovou. Jde o sdružení určitých klíčových aktivit tam, kde lze využít synergických efektů. Sdílení nákladů na vývoj nových technologií umožní tyto technologie nabídnout zákazníkům dříve a za výhodnější cenu, než by tomu bylo v případě samostatného vývoje," uvedl Jan Linhart ze společnosti KPMG Česká republika.

Francouzská vláda v současnosti vlastní v Renaultu patnáctiprocentní podíl. Francouzský ministr průmyslu Christian Estrosi již v úterý uvedl, že vláda zůstane i po dohodě o spolupráci s Daimlerem hlavním akcionářem Renaultu.

Jednání o spolupráci v automobilovém sektoru s příchodem hospodářské krize nabrala na intenzitě. Výrobci automobilů mají zájem například o sdílení nákladů na vývoj nových technologií. Snaží se rovněž rozšířit objem výroby, vstoupit na nové trhy a zvýšit efektivitu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.