Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Kdo nahradí Zdeňka Tůmu v guvernérském křesle ČNB?

Anketa: Kdo nahradí Zdeňka Tůmu v guvernérském křesle ČNB?

19.04.2010 14:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Jednou z klíčových událostí poslední doby se na české scéně minulý týden stal předčasný plánovaný odchod současného guvernéra ČNB z funkce. Zdeněk Tůma oznámil, že se k 30. červnu tohoto roku rozhodl vzdát svého mandátu. Tůmovo druhé (a dle legislativy i poslední možné) šestileté funkční období mělo oficiálně skončit 12. února 2011. V tento den přitom končí mandát většiny členů bankovní rady. „Je celkem přirozené, že narůstá tendence hodnotit kroky a vyjádření členů bankovní rady z pohledu této změny,“ uvedl Tůma v prohlášení.

Guvernér však uvedl, že jeho rezignace nesouvisí s kritikou Mezinárodního měnového fondu ze strany viceguvernéra Mojmíra Hampla. "Souvislost je pouze v tom, že mínění vnějšího světa o ČNB začíná být zatíženo chystanou obměnou bankovní rady," řekl Tůma. „I na základě podobné zkušenosti před šesti lety si uvědomuji, že pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší. Kromě toho považuji za rozumné, aby mandát guvernéra byl i do budoucna časově oddělen od ostatních členů bankovní rady.“ Tůma mimo jiné připustil, že v rozhodnutí hrála roli i osobní stránka věci; umožní mu to dříve se začít soustředit na další kariérní postup.

Guvernérův předčasný odchod překvapil české politické i ekonomické autority, které nicméně informaci přijaly s pochopením. Podle ministra financí Eduarda Janoty chce Tůma dát pravděpodobně šanci svému nástupci, aby dobře naladil vztahy s novou vládou, která má vzejít z květnových voleb. Janota zdůraznil, že si dlouhodobé spolupráce s Tůmou váží. Prezident Václav Klaus, který zprávu podle slov Tůmy přijal překvapeně, ale věcně, uvedl, že negativní dopad odchodu guvernéra na fungování ČNB a ekonomické podmínky neočekává, představu o možném nástupci však zatím nenaznačil. Vzhledem ke Klausovým postojům k evropské integraci se však dá očekávat, že s odchodem „neutrálního“ Tůmy se vedení ČNB může posunout směrem k většímu euroskepticismu.

Největší šance na obsazení opuštěného křesla guvernéra mají zřejmě současní viceguvernéři Mojmír Hampl a Miroslav Singer. Vedle Tůmy končí 12. února mandát právě Miroslavu Singerovi, dále pak Robertu Holmanovi a Pavlu Řežábkovi. Dalšími členy současné sedmičlenné rady jsou kromě Hampla Vladimír Tomšík a Eva Zamrazilová. Možnost nominace do guvernérského křesla tak kromě viceguvernérů připadá i na další členy vedení ČNB – Klaus může vybírat z celého spektra bankovní rady. Zcela vyloučený pak není (ačkoli je zřejmě nejméně pravděpodobný) ani příchod nového kandidáta zvenčí ČNB.

Zdeněk Tůma je guvernérem ČNB od prosince 2000, v únoru 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci na další šestileté období. Už před nástupem do aktuální funkce měl Tůma zkušenosti ze soukromé sféry i významných finančních institucí. V letech 1993 až 1995 působil jako poradce ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Podle ekonomických špiček bude rezignace guvernéra, jehož časopis Global Finance loni zařadil mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa, pro českou měnovou politiku významnou ztrátou. Nekonfliktní a apolitický odborník Tůma učinil z ČNB respektovanou instituci doma i v zahraničí. ČNB byla pod vedením Zdeňka Tůmy jednou z prvních centrálních bank v regionu střední a východní Evropy, která zareagovala snížením úrokových sazeb postupně v šesti krocích z 3,75 % v srpnu 2008 až na 1 % na úrovní hlavní dvoutýdenní reposazby. „Za jeho působení se měnová politika posunula výrazně dále a dnes funguje ČNB stejně dobře, ne-li lépe, než centrální banky s dlouhodobou praxí a nejlepším renomé jako například Bank of England,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Kdo se podle Vaše názoru stane příštím guvernérem ČNB? Zapojte se do naší ankety ZDE. 


Váš názor
  • bude to Standa Gross
    20.04.2010 15:18

    říkali, že to s penězma umí a myslí to upřímě. V Plzni vystudoval práva (v červenci a srpnu) Bydlí v Americe takže má i mezinárodní kontakty
    oradapoisson
  •  
    19.04.2010 14:26

    Předpokládám, že Klaus nebude jmenovat Topolánka, ten ještě nemá trafiku.
    Homo
    •  
      19.04.2010 22:19

      Dost blbej vtip s Topolánkem. To bychom měli Euro za víc jak 30 CZK. Ne že by to nexportérům nepomohlo, ale zároveň by to podlomilo kolena v platební bilanci.
      KONTO
    • Proč ne?
      19.04.2010 17:17

      Guvernéra ČNB může dělat kdokoliv. Je to naprosto bezvýznamná funkce.
      David
      • Re: Proč ne?
        19.04.2010 17:40

        hehehehe, dobrej vtípek
        Bobo
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data