Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HN: ČSSD hodlá po vítězných volbách sérií zásahů srazit cenu elektřiny až o 30 %, připouští odchod ČEZu z PXE

HN: ČSSD hodlá po vítězných volbách sérií zásahů srazit cenu elektřiny až o 30 %, připouští odchod ČEZu z PXE

20.04.2010 9:28

ČSSD tvrdí, že pokud po volbách převezme vládu, zavede několik opatření, která mají za cíl srazit cenu elektřiny až o třicet procent. Píší to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na rozhovor s místopředsedou strany a stínovým ministrem průmyslu Milanem Urbanem. „Zaprvé, chceme přitlačit na větší regulaci ceny, nevylučujeme ani legislativní úpravu, která by Energetickému regulačnímu úřadu zlepšila podmínky. Chceme zavést fixaci cen elektřiny na kratší období, než je rok. A konečně chceme vytvořit jakýsi společný dům, který zastřeší českou a slovenskou přenosovou soustavu,“ popisuje Urban připravená opatření ČSSD a připouští i odchod ČEZu z Energetické burzy Praha.

„Cena elektřiny by se neměla stanovovat na rok, nebo dokonce - jak se to dělalo při rozjezdu burzy - na dva roky dopředu. Měla by se určit jako u plynu vždy na čtvrtletí. Jen díky tomu by už dnes měli Češi elektřinu až o 30 procent levnější. A cena by jim klesala už nejméně rok,“ nastínil konkrétněji představu ČSSD místopředseda strany v rozhovoru pro HN.

Na mušku si však Urban vzal také Energetickou burzu, která podle jeho názoru pouze hraje do karet společnosti ČEZ (905,5 CZK, -0,33%) při tvorbě cen elektrické energie: „Byl to ČEZ, kdo vymyslel energetickou burzu. A Martin Říman (ministr průmyslu v Topolánkově vládě) tuto fintu považoval za dobrý nápad. Jenomže burza není místem, kde se tvoří tržní cena, je to instituce, která má firmě ČEZ dávat alibi, že cena jako tržní cena vypadá. Za burzu se dá leccos schovat.“ Možnost zrušení Energetické burzy však Urban považuje až za krajní řešení. První by měly přijít snahy o implementaci mechanismů k narovnání ceny, a pak tlak státu jako většinového vlastníka k odchodu ČEZu z Energetické burzy. Sám Urban by však spíše preferoval „inovaci burzy, aby se zvětšil trh, pro který se v Praze obchoduje.“

Řeč došla i na možnost prodeje části z majoritního podílu českého státního ve skupině ČEZ. Volební lídři dvou nejsilnějších stran Jiří Paroubek (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) se před více než týdnem v diskusním pořadu České televize "Otázky Václava Moravce" shodli na možné privatizaci menšinového balíku akcií energetické společnosti ČEZ, když oba připustili prodej 10-15% podílu. Urban však v dnešním rozhovoru naznačil, že konsensus o prodeji podílu v ČEZu v jeho straně zcela nevládne. „Řeknu to diplomaticky. Stejnou váhu, jako názor prodávat, má názor neprodávat ani malý podíl ČEZ. Ani já nemyslím, že prodat část akcií by bylo správné. Alespoň v horizontu dvou let. Zaprvé - pro prodej akcií není optimální období, za druhé, snížili bychom si výnos z dividendy,“ shrnul svůj postoj místopředseda ČSSD.

(Zdroj: HN, ČT)


Váš názor
  • Tohle musíš vidět, google to umí
    21.04.2010 21:46

    http://www.dv.is/frettir/2010/4/20/tekkneskur-frambjodandi-lofar-ad-stodva-eldgosid/
    kompi
  •  
    20.04.2010 15:11

    Socani nemaj chybu. Taky se asi stanu rozhodnutej volič ČSSD. Jirka ruší ranní vstávání , vrací Elvise , prodlouží mateřskou na 60 let a teď ještě Urban vrátí elektřinu ,odhaduji tak na 30hal. za kilo , no nevolte to. Z LuftJardy bude ElektroJarda, Česko ,to bude hotovej ráj na zemi - fuj to je ale blbej sen. Lidé, mám Vás rád ( ještě jsem zapomněl že je u nich i RÁD - te nám zase zruší poplatky a zavede úplatky ), prosím " b d ě t e " a přijďte k volbám. Stále nechci věřit tomu , še volby v této znovuobrozené zemi může vyhrát ta strana , která se zastává línejch a neschopnejch , místo aby se zastávala lidí, kteří se živí prací.
    karel
  •  
    20.04.2010 12:37

    A já už dokonce tuším, kdo bude nový generální ředitel. Nejvíc se na to díky svým předchozím úspěchům hodí pan Tvrdík. Jen jsem zvědav, jakou modernu nakoupí za naspořené miliardy, protože položit ČEZ stejně jako ČSA dá možná trochu víc práce. Ale Sobotka mu prej slíbil, že mu s tim helfne, ve dvou se to líp táhne. Kakaovej bob se taky hlásil - takže to pude, nebojim se.
    marrtt
  •  
    20.04.2010 12:01

    TEN KDO JE K VOLBÁM A DÁ HLAS ČSSD BY MĚL V OBRATU JIT SKOČIT Z NUSELSKÉHO MOSTU NA HLAVU.PAROUBEK(ŠUPLÍK¨) MOCI PÁN A NEJAROGANTNĚJŠÍ POSTAVA NÁRODA.....ŠUPLÍK BYLA JEHO PŘEZDÍVKA ZA MINULÉHO REŽIMU...NA ÚPLATKY..NIKDY HO ANI NEZAVIRAL....A TATO "OSOBA" TED KÁŽE O SLUŠNOSTI .....HANBA A ZLO NA VOLIČE ČSSD.....MYSLÍM TO UPŘÍMNĚ...
    b.la.de
    • ŠUPLÍK)))))
      20.04.2010 12:24

      TO JE BOMBA)), to byla povedená přezdívka, no jo, tenkrát kdo pracoval u RaJe, musel platit Kozí daně..Jen jsem si myslela, že ta dan byla jen pro ženský, jako že maj kozy, ale ono to bylo o šuplíku))
      ZUZKA
  •  
    20.04.2010 11:15

    Souhlasím s panem Urbanem i ČSSD.Je to strana rovná a JEDINÁ v této zemi,která to myslí s námi upřímně.Já volím jistotu a tou je pro mě ČSSD!!!A taky je to strana,která nikoho nechce zavřít a nakopat do pr....
    rozhodnutý volič ČSSD
    • Ted jste
      20.04.2010 11:24

      mě dostal, seru na Mexiko a přidávám se k vám..Jsme dva rozhodnutí voliči a brzy půjdem do pí...))))))
      ZUZKA
  • nebudte
    20.04.2010 10:58

    Ironičtí..!!... . když se dostane ČSSD po volbách k moci, nebude jen veškerá energie levnější(třicet procent je málo), ale buou lítat i pečení holubi, v každé domácnosti budou placené služky, lidé nebudou muset chodit pracovat, vy muži budete mít volný vstup nejen na stadiony, ale i do bordelů a my holky středního věku ,dostaneme každá k ruce gigola s uměním plastického chirurga.Místo vody v řekách, rybnících a potůčcích poteče Johnny Wolker(black lebel)a místo trávy budou růst zlaté pruty..Prostě NIRVANA v Česku..No co se týče mně, všichni už jsou v Mexiku , no a já tam taky jdu..Nechci zažít Islandskou sopku v ČESKU
    ZUZKA
    • Re: nebudte
      20.04.2010 11:45

      Tak to teda ne,já nechci jachtařit v nějakých alkoholových výparech a vzhledem k tomu,že žiju v tady a moře mám z ruky,tak od května do října ty rybníky potřebuju.
      Vašek
      • Předvolební slib pro Vaška
        20.04.2010 12:07

        Slibuji, že akcie ORCA budou do tří let stát 5000,- Kč. Jiří Paroubek
        Klabouch
      • Vendo,PROBOHA)))
        20.04.2010 11:55

        pro VIP akcionáře ORCA určitě strana ČSSD udělá vyjímku a v několika přehradách pro vás bude jen obyčejná voda..Bude i sůl nad zlato..Možná přijde i kouzelník..
        ZUZKA
        • Re: Vendo,PROBOHA)))
          20.04.2010 12:12

          To se mi teda ulevilo.VIP akcionář Orca je OTT,já jsem waranty zadarmo nedostal,on si je přidělil atd.Takže já to bohužel nejsem.Jsem zvědavý zda se důchodci již stáhnou a nebo bude za měsíc další valná hromada.To by mohlo Otta donutit směnit waranty za akcie,což ba asi zatím nebyl rád.
          Vašek
  • za 2,- do tří let ?
    20.04.2010 10:57

    nestraš - do té doby ještě Euro nezavedem :-)
    H.B.
  • ČEZ
    20.04.2010 10:19

    Urban to myslím upřímně, s ČEZem zatočí a zajistí obyčejným lidem levnější elektrickou energii, začal na tom pracovat už v létě s Romanem a s kamarádem Johanesem v Monte Argentariu :-)
    Klabouch
  • a pastelky
    20.04.2010 10:18

    nebudou?
    tk69
  • Opět velmi vtipné
    20.04.2010 10:06

    Lídři ČSSD již jsou vyrozuměni ve věci poklesu cen elektřiny. Hoši prostě již vědí, že ceny elektřiny budou v příštích měsících/létech klesat a to i bez jakékoliv intervence jejich partaje. Prostě obchodníci s deštěm. Smíchy kuckám.
    Detective
  • A levnější pivo by nebylo ?
    20.04.2010 10:06

    A taky levnější plyn, vodu, přeregulace nájemného na 200 Kč/byt. A levnější pivo, to ČSSD nezařídí? 2,50 za půllitr?
    Volič nerozhodnutý
    • Re: A levnější pivo by nebylo ?
      20.04.2010 10:30

      Pivo za 2,50??? Možná pro vyžírky s nadprůměrným platem, kteří neberou náhrady. Pro obyčejné lidi a levicové poslance mimo parlamentní bufet bude za 2,-. Do tří let.
      Dave
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university