Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejasnosti kolem Řecka udržují zájem o německé papíry, výnos řeckých bondů se blíží 14 %... zprávy z dluhopisových trhů

Nejasnosti kolem Řecka udržují zájem o německé papíry, výnos řeckých bondů se blíží 14 %... zprávy z dluhopisových trhů

27.04.2010 11:39
Autor: 

Americké dluhopisy začátkem týdne mírně posílily. Zájem o ně udržely nejasnosti kolem pomoci zadluženému Řecku a částečná korekce předešlých ztrát. Změny výnosů však byly malé, výnosová křivka sice klesla po celé délce a poněkud zestrměla, na kratším konci ale ztratila necelé 2 bps. Přitom zájem o první novou emisi tohoto týdne, 5letou inflačně indexovanou v objemu 11 mld. $, byl dokonce mírně podprůměrný. Před zítřejším koncem zasedání FOMC ale zřejmě nebyla snaha příliš měnit pozice.

Z dnešních dat bude zajímavá především spotřebitelská důvěra. Odhady jsou opět optimistické, obdobná podle Univerzity Michigan však zklamala. Ranní obchodování posílá výnosy Treasuries ještě dolů, zároveň však rostou akciové futures a trh se navíc musí vyrovnat s aukcí 2letého papíru za 44 mld. $. Nálada by tak měla být pro dluhopisy po ranním posílení spíše nepříznivá, dnes ale také začíná dvoudenní zasedání FOMC a před zítřejším závěrečným komentářem opět nebude velká ochota stávající pozice měnit, částečné zestrmění výnosové křivky je ale pravděpodobné.

Německé dluhopisy včera posílily, jejich výnosová křivka klesla po celé délce a zestrměla, když na kratším konci ztratila 2,3 bps a 1,5 u delších splatností. Při absenci významnějších statistik si německé bundy udržují zájem kvůli nejasnostem ohledně pomoci Řecku. Růst evropských akciových trhů přitom vyššímu růstu cen bundů zabránil.

Nejasnosti kolem pomoci Řecku se opět odrazily na dalším růstu výnosů dluhopisů. U 10letého dosáhl včera 9,38 %, výnos 2letého překročil 13,5 % a dnes ráno se blíží k 14 %. Růst výnosů si připsaly i portugalské a španělské papíry.

Dnešní německá spotřebitelská důvěra naznačuje zlepšující se náladu. To sice hraje proti dluhopisům, záporné akciové opening calls a nejasnosti kolem Řecka by ale zájem o jistější německé papíry měly udržet. Nízké výnosy především na kratším konci však příliš prostoru pro další cenový růst neposkytují.

České dluhopisy v pondělí při podprůměrných objemech obchodů zaznamenaly jen malé změny. Zatímco krátký konec křivky byl prakticky beze změny, u delších splatností klesl výnos o necelé 2 bps. Za zmínku ovšem stojí, že ministerstvo financí má zájem vykupovat dluhopisy před lhůtou splatnosti. Připravuje proto nové emise, z jejichž výtěžku bude dluhopisy splácet. Taková praxe je běžná v zemích EMU, v ČR by v letech 2011 a 2012 měly maturovat papíry za 210,3 mld. Kč.

Dnešek je opět bez zajímavých událostí. Dluhopisy by tak měly spíše čekat na další impulzy, dnes proto čekáme spíše klidnější obchodování bez výraznějších pohybů.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data