Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hedgeovým fondům a short sellerům přinesl dlouhý růst na S&P 500 nemalé ztráty

Hedgeovým fondům a short sellerům přinesl dlouhý růst na S&P 500 nemalé ztráty

04.05.2010 16:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (19:00) Dlouhý růstový směr na Wall Street, který přerušil dnešní pokles, přinesl nemalé ztráty pro hospodaření hedge fondů, které těží zejména právě ze situace poklesu na trzích a také dalším spekulantům na sestup amerických akcií.

Kombinace rekodně nízkých úrokových sazeb, růstu americké ekonomiky v 1Q o anglizovaných 3,2 procenta a odhadů analytiků, kteří hovoří o nejrychlejších růstu firemních zisků za 14 let, umazala do konce března letošního roku 94 procent z růstu benchmarku HFRI EH Short Bias Index, kterého index dosáhl od června roku 2007 do února roku 2009. Deset akciových titulů na NYSE, na jejichž pokles bylo v počátku zotavování trhů v dubnu roku 2009 sázeno nejvíce, dle dat Bloomberg posílilo o průměrných 22 procent. Aktiva hedgeových fondů, které stály zcela či téměř zcela v short pozicích, ztratily od února 2009 podle dat chicagské Hedge Fond Research (HFR) 34 procent z hodnoty. „Určitě existují pozice, ve kterých bychom při zpětném pohledu raději nestáli,“ řekl Doug Burtnick, které vede long-short fond pro Aberdeen Asset Management Plc. s aktivy přesahujícími 240 miliard dolarů. „Řada společností v úvodních měsících roku 2009 vypadala na to, že zůstane mimo byznys. Byly to však právě akcie řady z nich, které nasadily k razantnímu růstu,“ dodává.

K typickým favoritům short-sellerů patřily například akcie Zions Bancorp, Sears Holdings či Wynn Resorts, které však následně proti očekávání znásobily svoji hodnotu. „Čím horší společnost byla, tím více šly její akcie vzhůru,“ dodává s trochou nadsázky Harry Rady z kalifornského hedgeového fondu. Akcie Zions Bancorp byly v dubnu roku 2009 11. nejšortovanějším titulem v rámci S&P 500, zejména kvůli ztrátám ze stavebních a komerčních úvěrů, které srazily akcie ústavu během posledních dvou let o 93 procent. „Řada investorů na trhu setrvala v krátkých pozicích příliš dlouho,“ dodává šéf pro investice v Palisade Capital Management v New Jersey Dan Veru. Nevyplatily se ani spekulace proti největšímu americkému řetězci obchodních domů Sears. Jeho akcie ze dna v listopadu 2008 více než zečtyřnásobily svoji hodnotu. Americké maloobchodní tržby v dubnu vzrostly o 1,6 %, nejvíce za poslední 4 měsíce. Skupina maloobchodníků, automobilového sektoru a hotelových služeb – titulů z indexu S&P 500 - překonala očekávané zisky v 1Q10 o 20 procent, což je druhý nejlepší výsledek mezi 10 hlavními sektory.

Lépe než jednotranným short strategiím se podle dat HFR dařilo těm fondům a dalším subjektům na trhu, které spekulovaly zároveň na růst i pokles. Majetek těchto fondů za rok od konce března 2009 do března 2010 vzrostl o 29 procent, long-short strategie přinesly 32 procent. Stále je to však méně proti růstu indexu S&P 500 za stejnou dobu o 47 procent. Výrazně lépe se fondům daří v situaci poklesu na trhu. Obousměrné long-short strategie na posledním medvědím trhu na S&P 500 vedly ke zmírnění propadu na 29 procent proti propadu indexu S&P 500 o 49 procent.

Klienti z amerických fondů zaměřujících se na short strategie od března 2009 stáhli 177,5 milionu dolarů. V průběhu posledního medvědího trhu naopak do fondů nalili 582,5 milionu dolarů, ukazují data HFR. „Administrativa, Kongres i Fed udělaly všechno možné, aby odvrátily pokles ekonomiky. Tím také pomohly řadě z těch nejhorších společností,“ uvádí další pohled na selhání short selling strategií John Burbank, hlavní ekonom Passport Capital.

Lepší zprávou pro "medvědy" je fakt, že podíl na NYSE na krátko prodávaných akcií je vyšší než kdykoli před rokem 2008. Celkově si investoři na NYSE za poslední rok od dubna do března vypůjčili a prodali 3,7 procenta všech akcií, doufaje, že je později levněji nakoupí a vrátí se ziskem. Od vrcholu v červenci roku 2008 short interest poklesl o 24 procent. Z jednotlivých sektorů investoři spekulovali nejvíce proti bankám a finančnímu sektoru obecně v závěsu s maloobchodem a restauracemi. V těchto segmentech bylo na krátko dle dat Bloomberg prodáno celkem 6 procent akcií z indexu S&P 500.

Dnešní vývoj na Wall Street, kdy indexy ztrácejí v rozmezí 2 až 3,2 procenta připomíná okřídlené úsloví "Sell in May and go away?" a vzbuzuje otázku, zda přichází, ze strany short sellerů a hedgefondů jistě vítaná, korekce, či zda jde jen o krátké zastavení na další cestě vzhůru.

(Zdroj: Bloomberg, HFR, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data