Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euforie nad záchranným balíčkem poslala výnosy řeckých dluhopisů krátkodobě dolů… zprávy z dluhopisových trhů

Euforie nad záchranným balíčkem poslala výnosy řeckých dluhopisů krátkodobě dolů… zprávy z dluhopisových trhů

11.05.2010 11:07
Autor: 

Plán na stabilizaci financí EMU a eura se odrazil i ve výprodejích amerických dluhopisů. Při absenci domácích událostí to bylo dobrou příležitostí k vybírání zisků a zvýšenému zájmu o akcie. Výnosová křivka Treasuries tak vzrostla po celé délce a zestrměla, na kratším konci přitom přidala 5,5 bps a 11,5 bps na konci delším.

Také dnešní kalendář událostí je téměř prázdný, tou jedinou bude aukce 3leté Treasury za 38 mld. $. Ranní pokles výnosů a červená čísla akciových futures naznačují možnou korekci včerejšího výrazného posunu. Alespoň zpočátku by tak mohly dluhopisy korigovat své ztráty, emise tohoto týdne za 78 mld. $, včetně té dnešní, by pak mohla tento trend udržet.

Německé dluhopisy včera ztrácely, po bezprecedentní dohodě o případné pomoci slabším členům eurozóny rostly výnosy bundů po celé délce. Výnosová křivka tak získala 7 bps na kratším a téměř 16 bps na konci delším.

Po delší době se dařilo řeckým dluhopisům, jejich výnosy klesaly po celé délce křivky a to až o 11 % a výnosová křivka zestrměla. Podobně klesaly i výnosy dalších slabších zemí EMU. Po včerejší euforii nad záchranným balíčkem však nové pochybnosti dnes ráno posílají výnosy dluhopisů těchto zemí opět vzhůru.

Dnešní finální hodnota německé inflace sotva překvapí. Německé dluhopisy by tak při záporných akciových opening calls mohly korigovat část svých včerejších ztrát tak, jak se rodí pochybnosti o reálnosti i účinnosti víkendového záchranného balíčku.

Česká výnosová křivka v pondělí zploštěla. Při opět podprůměrných objemech obchodů na kratším konci získala necelý 1 bps a 2 bps ztratila na konci delším. Kratší konec přitom zřejmě ovlivnil překvapivý pokles nezaměstnanosti a silnější koruna a na delším konci se odrazila nízká inflace, jejíž hodnota sice vzrostla, odpovídala však konsenzu.

Dnešek je již bez čerstvých dat. Trhy se budou připravovat na zítřejší aukci dluhopisu 3,40%/2015 za 5 mld. Kč. Do té doby čekáme klidnější obchodování s případnou úpravou portfolií před zmíněnou aukcí. Za zmínku však stojí, že před dalším růstem zadlužení ČR varovala agentura Moody’s. Budoucí vláda se musí podle ní vyjádřit, co udělá se zadlužením, jehož zvýšení by znamenalo snížení ratingu země.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data