Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko: Stávky mohou ohrozit reformu pracovního trhu, burza prozatím reaguje negativně

Španělsko: Stávky mohou ohrozit reformu pracovního trhu, burza prozatím reaguje negativně

14.05.2010 14:57
Autor: mediafax

MADRID (MEDIAFAX) - Stávky španělských zaměstnanců by mohly ohrozit snahu vlády na přijetí reformy pracovního trhu. Španělskou burzu mezitím zachvátily obavy, informovala o tom agentura Reuters a španělské deník El Mundo a El País.

Španělská média kritizovala rozhodnutí odborů, které nesouhlasí s opatřením a škrty španělské vlády a svolaly na 2. června stávku. Z pohledu tisku by právě sociální nepokoje a protesty mohly oslabit pozici vlády, která připravuje klíčovou reformu trhu práce. Španělsko dlouhodobě bojuje s vysokou nezaměstnaností, která během prvního čtvrtletí překročila hranici 20 procent.

Deník El País napsal, že vláda nebude schopná povzbudit ekonomické oživení či tvorbu nových pracovních míst, což navíc budou doprovázet škrty ve veřejných investicích, v atmosféře sociálního nesouhlasu a nepokojů.

Postoj španělské veřejnosti navíc ostražitě sledují i trhy. Ty se obávají, že země by díky vysoké nezaměstnanosti a pomalému ekonomickému růstu nemusela být schopná snížit rozpočtový schodek podle plánu. Španělskou burzu v poslední době zachvacuje spíše pesimismus, po 14:20 SELČ španělský akciový index IBEX 35 ztrácel více než čtyři procenta. Akcie španělských bankovních domů jako BBVA a Santander klesají o 5,2 %, respektive o 5,1 procenta. Z toho vyplývá, že na trzích nadále panují obavy z možného šíření řecké rozpočtové krize. "Na trzích se objevily obavy z efektu rozšíření řecké krize. To bylo dáno i oznámením portugalské vlády, která ve snaze snížit deficit bude zvyšovat daně. Investoři se obávají, že španělská vláda bude nakonec zvyšovat daně podnikatelům," míní Nuria Álvarez ze společnosti Renta 4.

"Španělský trh si klade otázku, zda vládní opatření na snížení deficitu budou dostatečná. Navíc v současné době chybí jasná podoba reformy pracovního trhu a finančního systému," vysvětluje David Cortina ze společnosti Banif.

Španělská ministryně financí Elena Salgadová ve čtvrtek bránila navržené škrty a úspory. I z jejího pohledu je nutné povzbudit důvěru na trzích. "Naše ekonomika je silná, ale není to německá nebo francouzská ekonomika, a proto je pro nás velmi důležité povzbudit důvěru na trzích," prohlásila ministryně.

Španělská média navíc spekulují, že vláda se kvůli přijetí úsporných opatření ocitla pod silným tlakem dalších evropských zemí. Premiérovi José Luis Rodríguez Zapaterovi v této otázce navíc volal i americký prezident Barack Obama.

Ve středu premiér Zapatero představil v parlamentu konkrétní opatření na snížení rozpočtového deficitu o dalších 15 miliard eur v letech 2010 a 2011. Mezi ně patří i snížení mezd státním zaměstnanců o pět procent v letošním roce, zmrazení důchodů či zrušení porodného. Španělsko by podle posledního vládního plánu mělo letos snížit deficit o 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) více, než se očekávalo. V příštím roce to bude již o jedno procento HDP více oproti původnímu plánu. V roce 2010 tak schodek místo 9,8 procenta HDP bude 9,3 procenta HDP, v roce 2011 oproti původnímu plánu 7,5 procenta HDP klesne deficit na 6,5 procenta HDP. Zapaterovi se prozatím podařilo uklidnit trhy, které se obávaly o rozšíření řecké rozpočtové krize i do dalších zemí eurozóny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.