Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko stanovilo upisovací cenu pro 52% podíl Tauronu v IPO nad spodní hranicí pásma, žádná firma však nemá získat přes 5 %

Polsko stanovilo upisovací cenu pro 52% podíl Tauronu v IPO nad spodní hranicí pásma, žádná firma však nemá získat přes 5 %

22.06.2010 12:15

(Aktualizováno - 17:10)

Polský stát v rámci rozsáhlé privatizace (nejen) energetických aktiv prodává v rámci primárního úpisu těsně majoritní podíl v polské energetické dvojce Tauron Polska Energia SA. Ministerstvo státního pokladu dnes uvedlo, že upisovací cena akcí z 52% podílu bude na úrovni 0,57 PLN za akcii, což je poblíž dolní hranice dříve oznámeného přípustného pásma 0,55 – 0,70 PLN za kus. V případě úpisu celého objemu by si tak polský stát přišel na 4,21 miliardy zlotých. 

  "Cena je optimální z pohledu vlády i pro individuální investory i finanční instituce," uvedl dnes ministr státního pokladu Aleksander Grad. Prodej akcií Tauronu, podílu ve větší energetice PGE a dalších státních aktiv je základem privatizačních plánů Polska. Země chce touto cestou získat 25 miliard zlotých, aby zachránila své deficitní veřejné finance. 

Nabídka Tauronu se setkala s velkým zájmem u individuálních investorů, přihlásilo se jich 230.000 a obdrží tak čtvrtinu prodávaných akcií. Nemilým překvapením pro institucionální zájemce, kterých se do včerejšího uzavření objednávek objevilo 120 včetně polské společnosti KGHM, je že polská vláda hodlá limitovat maximální získaný podíl v rámci IPO na 5 procent.

Na začátku měsíce polský deník Rzeczpospolita citoval zdroje, podle kterých měl ČEZ zájem získat kontrolní podíl v koncernu Tauron. ČEZ měl ověřovat možnost získat kontrolu nad Tauronem při jednáních na polském ministerstvu státního pokladu. Nabízeno mělo být ze strany ČEZu za kontrolní balík 1,09 PLN/akcie, ČEZ i polské ministerstvo však tuto informaci odmítly komentovat.

Mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková dnes dementovala veškeré informace o snahách ČEZu o získání podílu v Tauronu:  "Není pravda, že se ČEZ IPO společnosti Tauron účastnil."

Zklamání čeká zřejmě polskou společnost KGHM, která podle agentury Bloomberg usilovala o získání 11% podílu v Tauronu. Stále však pro institucionální investory zůstává ve hře možnost dokoupení nadlimitního podílu v Tauronu po vstupu titulu na varšavskou burzu, k němuž má podle plánu IPO dojít příští středu 30. června. Generální ředitel KGHM Herbert Wirth dotaz ohledně využití této strategie pro získání cílového podílu odmítl komentovat.

Společnost Tauron Polska Energia S.A je energetickou dvojkou a jedním z největších podniků v Polsku. Její kapitál dosahuje bezmála 14 miliard zlotých a počet zaměstnanců přesahuje 28 tisíc osob. S 26% podílem je energetika na polském trhu lídrem v prodeji elektřiny koncovým odběratelům. Tauron v loňském roce vstoupil na český trh zřízením pobočky v Ostravě.

Na polském trhu je česká energetická jednička ČEZ aktivní již delší dobu. V lednu 2006 získal ČEZ většinové podíly v černouhelných elektrárnách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho. ČEZ se uchází o majoritní 83% podíl v polské energetice Energa SA, která je čtvrtou největší energetickou společností v Polsku (více zde), a dle informací z trhu také o podíl v energetické jedničce PGE a o podílu v energetice Enea. Prodej 10% podílu v PGE, se kterou se již na polské burze obchoduje, by se ale podle polského tisku mohl v případě úspěšného prodeje majority v Tauronu mohl pozdržet stejně jako prodej části Enea, a to až do příštího roku.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, ČEZ, Rzeczpospolita, Gazeta Prawna)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m