Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky rozšiřují rezervy australských a kanadských dolarů na úkor eura a dolaru

Centrální banky rozšiřují rezervy australských a kanadských dolarů na úkor eura a dolaru

22.06.2010 14:27

Světové centrální banky nakupují australský a kanadský dolar do svých devizových rezerv na úkor eura, dolaru a japonského jenu. Důvodem jsou obavy z úvěrové kredibility zadlužených vlád. CAD a AUD tak přidávají na významu mezi světovými rezervními měnami. „Z důvodu diverzifikace rizika dostanou v rámci rezerv větší prostor,“ uvedl francouzský člen Rady guvernérů ECB Christian Noyer.

Bank of Russia poprvé v historii odsouhlasila zařazení kanadského dolaru mezi měny, v nichž drží své devizové rezervy, a podobný krok plánuje i u australského dolaru (více zde). Důvodem je vysoká volatilita dvou nejlikvidnějších měn světa – amerického dolaru a eura – která investorům způsobuje jisté obavy a podněcuje četné diskuze o nutnosti vytvoření nové rezervní měny. Podle UBS, druhého největšího obchodníka s devizami na světě, může Mezinárodní měnový fond přidat kanadský a australský dolar mezi své transakční měny.

Správci devizových rezerv tak následují strategii privátních investorů včetně společnosti PIMCO, která je největším dluhopisovým fondem na světě, a umísťují kapitál do zemí, jejichž ekonomická situace se zlepšuje a které vykazují schopnost stabilizovat své rozpočty. Zároveň klesá důvěryhodnost zemí platících nejlikvidnějšími měnami: dluh Japonska se blíží úrovni 205 procent HDP, americký rozpočtový schodek by měl v tomto roce dosáhnout rekordních 1,6 bilionu USD a celkový dluh se zřejmě do konce roku vyšplhá na 60 procent HDP, nejvyšší hladinu od roku 1952. „Pokud bychom zvážili tato čísla, aniž bychom věděli, ke které zemi patří, jen stěží bychom je mohli doporučit jako vhodná pro rezervní portfolia,“ uvedl hlavní měnový stratég Citigroup Steven Englander.

Naproti tomu čistý dluh Austrálie letos dosáhne maximálních 6,1 %, což je méně než desetina průměru napříč vyspělými zeměmi, uvádí Bloomberg. Kanadský rozpočtový deficit má klesat z úrovně 4,8 procenta v roce 2009 na 1,6 % v roce příštím, vyplývá s průzkumu agentury. V dubnu překonal kanadský dolar paritu s USD poprvé od července 2008 a australský dolar se pak obchodoval nejblíže paritě k USD od listopadu. Obě země již přistoupily k upevňování měnových politik, když australský guvernér centrální banky provedl sérii šesti zvýšení klíčové sazby od začátku května a Bank of Canada započala první červen zvýšením sazby o čtvrt procentního bodu.

Nevýhodou investice do Kanady a Austrálie je nedostatečná velikost a likvidita trhů s jejich dluhopisy. „Nemyslím si, že se zařadí mezi hlavní měny užívané ve světovém obchodu, nebo že mohou být jádrem mezinárodního měnového systému, jsou na to příliš malé,“ dodává Noyer. Pokud by se centrální bankéři domnívali, že komoditní měny jsou dostatečně likvidní na to, aby je více nakupovali do svých rezerv, mohlo by to vést k výraznému nárůstu poptávky po AUD a CAD, uznává měnový stratég Westpac Banking Sean Callow.

Většina odborníků se přesto nedomnívá, že je možné řadit kanadský či australský dolar mezi silné mezinárodní měny. O takovou pozici však aktuálně usiluje Rusko se svým rublem. Prezident Dmitrij Medveděv v pátek uvedl, že o možnosti rublu jako světové rezervní měny se „vážně diskutuje“ (více zde).

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data