Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ODS, TOP 09 a VV se shodly, nechtějí prolomení těžebních limitů

ODS, TOP 09 a VV se shodly, nechtějí prolomení těžebních limitů

23.06.2010 9:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejpravděpodobnější vládní koalice složená ze stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dohodla na neprolomování současných limitů pro těžbu uhlí a hodlá dohodu zanést i do nové energetické koncepce. Na večerním jednání to dnes definitivně potvrdili lídři tří stran, které se chtějí domluvit na společném vládnutí. Uzavřeli tak první ze sedmi programových kapitol věnovanou ekologii a zemědělství. Ta byla považována za nejjednodušší. Expertní týmy všech tří stran se sice na tomto kroku shodli již před dvěma týdny, konkrétní prohlášení proběhlo až včera. Lídři po večerním jednání také zopakovali, že o personálním obsazení vlády rozhodnou teprve poté, co vyjednají společný vládní program.

"Připravíme státní energetickou koncepci a novou surovinovou politiku, s tím, že koalice zachová územní limity těžby hnědého uhlí a zohlední to také v nové energetické a surovinové koncepci," řekl podle ČTK po schůzce vznikající trojkoalice předseda ODS Petr Nečas. Lídr Věcí veřejných Radek John dodal, že vláda zajistí, aby nebylo možné v zájmu těžby vyvlastňovat soukromý majetek.

"Nechceme prolamovat limity těžby jakéhokoliv uhlí," uvedl na začátku června poslanec a povolební vyjednavač Věcí veřejných Vít Bárta řekl Bárta s tím, že věc bude komise řešit s další odbornou skupinou, která se zabývá průmyslem a energetikou, s cílem připravit energetickou koncepci až do roku 2030.

Pravděpodobná koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných chce také podporovat rychlé zahájení další etapy protipovodňových opatření, urychlený prodej státní půdy zemědělcům, kteří na ní hospodaří, a více chránit zemědělskou půdu a volnou přírodu omezením výstavby a zvýhodněním staveb podniků na takzvaných brownfieldech, tedy na pozemcích, které nejsou efektivně využívány či jsou zanedbány.

(Zdroj: čtk, Mediafax)


Váš názor
  •  
    23.06.2010 9:51

    Zase odloženo, na jak dlouho.
    Homo
    • Gratulace
      23.06.2010 11:31

      Nelze než plynové lobby pogratulovat k vítězství. Důsledky budou jednoho dne fatální.
      Skeptik
      • Re: Gratulace
        23.06.2010 11:48

        Co je na tom špatně, že uhlí zůstane zatím v zemi ?
        viky
        •  
          23.06.2010 12:11

          Že tam snadno může zůstat navždy. Výrobci tepla a elektřiny dostanou jasný signál a budou se orientovat jinam. Na uhlí tak nebudou elektrárny a teplárny, které by ho splálili. Mezitím bude nutno doly rekultivovat = zalít vodou. No a začít těžit na břehu jezera už je hodně velký problém. Je to neskutečné zahození nerostného bohatství. Který stát na světě by se takto zachoval?
          Skeptik
          •  
            23.06.2010 12:28

            V zásadě máš pravdu, přesto považuji zachování limitů za dobrou zprávu. Čas na definitivní rozhodnutí přijde až za řádově 15-20 let. Buď bude to uhlí potřeba a pak se vytěží bez ohledu na limity nebo nebude a pak zůstane v zemi. V případě potřeby zaplatit likvidaci jezera mi přijde rozumnější než těžit uhlí proto, aby jsme mohli být druhým nebo třetím největším exportérem el. energie na světě.
            ..
            •  
              23.06.2010 12:36

              Příteli, čas na definitivní rozhodnutí je letos. Příprava území od rozhodnutí k zahájení těžby totiž trvá minimálně 10 let (za komančů to bylo o něco méně, ale nemuseli se s nikým bavit a řešit papíry). Navíc k propadu těžby dojde v každém případě, tj. neplatí teze o exportech aby se mohlo těžit. Jedniná spravedlonost je, že první rána přijde už 2013 a tudíž si ji pravděpodbně užije ještě tato vláda.
              Skeptik
              •  
                23.06.2010 15:04

                10 let v případě již existujícího povrchového dolu mi přijde poněkud absurdní. V principu jen rypadlo popojede do zóny, kam dnes nesmí. Bude to sice potřeba vyřídit "papírově", což může být problém na 10 měsíců stejně jako nemusí stačit 10 let. Záleží jak moc bude ta situace akutní... O problému limitů se víc než 15 let ví a najednou nás uheldná lobby straší jaká katastrofa nás čeká příští rok.
                ..
                •  
                  23.06.2010 15:17

                  Bohužel máte o problému poněkud zkreslenou představu. Napřed musíte vykoupit pozemky od jejich majitelů (v případě dálnice D11 to trvá 16 let a to pozemky vykupuje stát, který teoreticky může vyvlastňovat), potom musíte zbourat stávající stavby a přesunout infrastrukturu (vedení elektřiny, plynu, vody, silnice atd.). Pak teprve je území volné, není ale připraveno k těžbě, na to ještě musíte udělat skrývku nadložních hornin. Pak teprve vytěžíte první tunu uhlí.
                  skeptik
          •  
            23.06.2010 12:18

            Mimo jiné také 2/3 stávajících hnědouhelných elekráren ČEZu nebou mít po roce 2020 co pálit a budou uzavřeny. ČR začne dovážet elektřinu, propustí se horníci (těží), železničáři (vozí uhlí do elektráren) a zaměstanci elektráren, HDP propadne možná až o 5 procent a ještě pár dalších drobných dopadů tam bude.
            Skeptik
            •  
              23.06.2010 15:16

              Bohužel máte o problému poněkud zkreslenou představu. Napřed musíte vykoupit pozemky od jejich majitelů (v případě dálnice D11 to trvá 16 let a to pozemky vykupuje stát, který teoreticky může vyvlastňovat), potom musíte zbourat stávající stavby a přesunout infrastrukturu (vedení elektřiny, plynu, vody, silnice atd.). Pak teprve je území volné, není ale připraveno k těžbě, na to ještě musíte udělat skrývku nadložních hornin. Pak teprve vytěžíte první tunu uhlí.
              Skeptik
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m