Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BP ve 2Q kvůli ropné katastrofě vykázala rekordní ztrátu, omezuje investice a prodává aktiva. Haywarda střídá Dudley

BP ve 2Q kvůli ropné katastrofě vykázala rekordní ztrátu, omezuje investice a prodává aktiva. Haywarda střídá Dudley

27.07.2010 9:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (11:25) Do hospodaření těžebního koncernu BP Plc ve druhém čtvrtletí roku dopadly ztráty spojené s havárií ropné plošiny Deepwater Horizon. Firma vykázala rekordní čistou ztrátu 17,2 miliardy dolarů poté, co náklady na krytí škod a nároky spojené s havárií vyčíslila ve 2Q10 před zdaněním na 32,2 miliardy dolarů. Ve stejném období před rokem koncern dosáhl čistého zisku 4,39 mld. USD.

Z čela BP odchází její dosavadní šéf výkonný ředitel Tony Hayward, kterého k 1. říjnu nahradí Robert Dudley z americké divize firmy. Hayward byl ostře kritizován za nezvládnutí komunikace spojené s havárií v Mexickém zálivu a vedení aktivit spojených s prací kolem úniku ropy a omezování škod. Na Dudleym byla v ve Spojených státech velká část jednání s přestaviteli vlády a úřady. Od 23. června stojí v čele skupiny, která má řešení havárie ze strany BP na zodpovědnosti. Pomoci může v USA veřejnému mínění vůči BP, protože sám pochází z oblasti nyní postižené katastrofou. BP zároveň potvrdila úmysl jmenovat Tonyho Haywarda neexekutivním ředitelem v TNK-BP. Tato ropná venture BP se skupinou ruských miliardářů dosáhla ve 2Q čistého zisku 1,16 mld. USD proti 1,26 mld. USD před rokem při růstu tržeb o 29 % na 10,5 mld. USD. Firma se sídlem v Moskvě je v Rusku třetím největším producentem v sektoru. Přestože Hayward na konci září opustí funkci, členem správní rady zůstane až do listopadu. Firma uvedla, že Hayward z čela BP odchází po dohodě a bude mu vyplacen jeho roční plat 1,045 milionu liber. Když Hayward nastupoval do funkce, mimo jiné slíbil, že se zaměří na zvýšení bezpečnosti při těžbě z mořského dna. Dosavadní vyšetřování ale naznačuje, že právě s bezpečností na tom BP nebyla nejlépe. To zřejmě bylo dalším výrazným faktorem, který Haywardovi v čele BP zlomil vaz. Hospodářské výsledky firmy by - nebýt havárie - byly dobré. Zisk by se bez ní meziročně zvýšil o více než 70 procent a vystoupil by na téměř 5 mld. USD. "Není velkým překvapením, že Hayward odchází. Povzbudivé je ale to, že ve firmě zůstává. Podle mého názoru je docela chytré, že ho pošlou do Ruska. Bob Dudley měl přece s TNK-BP otřesné vztahy," poznamenal analytik společnosti Arbuthnot Dougie Youngson.

Hrubá ztráta BP po zohlednění jednorázových položek ve čtvrtletí dosáhla 23,3 miliardy dolarů, zatímco před rokem firma vytvořila hrubý zisk 5,2 mld. USD. BP 32 miliard dolarů převede do rezerv na krytí škod a výplatu nároků po havárii. Fond v úvodním rozsahu 20 mld. USD byl založen v polovině června po jednání prezidenta BP Svalberga a amerického prezidenta Obamy. To je víc, než bylo očekáváno. Navíc na krytí škod spojených s katastrofou v průběhu následujících 18 měsíců plánuje prodeje aktiv v rozsahu 30 miliard dolarů. Již v červnu byla prodána aktiva společnosti v objemu 7 mld. USD USA, Kanadě a Egyptě společnosti Apache. V průběhu stejného časového horizontu plánuje firma snížit čisté zadlužení o 10 až 15 miliard dolarů. Čistý dluh společnosti na konci čtvrtletí dosahoval 23,2 miliardy dolarů proti 27,1 mld. USD před rokem, firma však očekává většinu přímých nákladů spojených s ropnou katastrofou ke konci roku 2010 a deklaruje „vysokou nejistotu“ ohledně skutečného rozsahu nároků. Finanční dluh činí 30,6 mld. USD, z toho 8,3 mld. USD přichází do splatnosti během 12 měsíců. Také kapitálové výdaje byly omezeny, aby firma udržela zdroje pro krytí škod. V průběhu let 2010 a 2011 mají dosáhnout 18 miliard dolarů.

Ropa v New Yorku se ve druhém čtvrtletí roku pohybovala průměrně na 78,05 USD/barel, což bylo meziročně výše o 31 procent a podle BP se zlepšily její rafinační marže na 5,49 USD z 3,08 USD před rokem.

Ropná plošina Deepwater Horizon explodovala 20. dubna a dva dny nato se potopila. Ropa, která začala unikat z poškozeného vrtu Macondo, znamená největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Firma už v souvislosti s likvidací škod vynaložila kolem čtyř miliard dolarů, celkový účet však není jasný a je odhadován až na 60 mld. USD. Prezident BP Svaberg uvedl, že do Mexického zálivu již více než dva týdny neuniká žádná ropa. Potvrdil zároveň, že po havárii firma BP projde „značnou změnou“ a klíčová je obnova hodnoty pro akcionáře. „Pro BP zůstanou jednoznačně klíčové Spojené státy, kde máme před sebou obrovský kus práce,“ uvedl nový šéf Dudley. Vzkaz má vedle následků havárie pragmaticky ziskovou rovinu – do roku 2015 je Mexický záliv cílem 25 ze 40 klíčových projektů BP.

Akcie BP v Londýně dnes mírně ztrácejí ke 415 GBp. Za poslední tři měsíce odepsaly třetinu hodnoty, když ztráta dosahovala až poloviny tržní hodnoty akcií.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP, čtk)


Váš názor
  •  
    27.07.2010 11:02

    PŘES 300 MLD KORUN!!! Ech,kletě,jednomu se ani věřit nechce,že tolik peněz propadlo se v ropném oceánu moku,dát je tak nám, prožrali bychom lehce ten pakatel v rozpočtu letošního roku.
    TED
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.