Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs snížila cíl indexu S&P 500, odhad růstu americké a japonské ekonomiky. Podle NYT ekonomický pokles škrtí školství, dopravu i bezpečnost

Goldman Sachs snížila cíl indexu S&P 500, odhad růstu americké a japonské ekonomiky. Podle NYT ekonomický pokles škrtí školství, dopravu i bezpečnost

09.08.2010 13:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (14:50) S odezněním stimulů zpomalí také výkon dvou největších světových ekonomik, Spojených států a Japonska. Podle aktualizovaného výhledu banky Goldman Sachs americká ekonomika příští rok vzroste o 1,9 procenta proti dosud odhadovaných 2,5 procentům, u Japonska tempo dosáhne 1,4 procenta proti dosud očekávaným 1,7 procenta. „Oživení Spojených států výrazně ztrácí dech. Růst v roce 2011 bude pomalejší, protože zákonodárci budou váhat s rozšířením ekonomických stimulů, na nichž dosud stálo,“ uvedl ekonom Goldman Sachs Lee. „Míra nezaměstnanosti z červencové úrovně 9,5 procenta vzroste nad 10 procent do konce roku 2011,“ uvedl Lee. 

Goldman Sachs dále snížila výhled indexu S&P 500 na konci roku 2010 na 1200 bodů proti dosavadní předpovědi 1250 bodů. Silné druhé čtvrtletí roku 2010 na úrovni firemních výsledků, ale zároveň oslabující americké HDP se společně promítly do změny očekávaného kombinovaného zisku (EPS) akcií začleněných do indexu S&P 500 a to pro letošní rok zvýšením na 81 dolarů ze 78 dolarů a pro rok 2011 naopak snížením na 89 dolarů proti dosavadním 93 dolarům. Cíl GS pro S&P 500 je tak 7 procent nad aktuální obchodní hladinou. „Na konci května, jen osm týdnů zpět, jsme zvýšili očekávané EPS 2011 na 93 z 90 USD. Ukázalo se, že to bylo špatné načasování našeho rozhodnutí. Zatímco makrodaty dubna a května byla příznivá, po nich přišel prudký obrat v červnu a červenci,“ uvedla Goldman Sachs a citovala slova Winstona Churchilla: „Když se mění fakta, mění se také můj názor.“ Nový názor GS tedy zohledňuje jak silné firemní 2Q, tak i zhoršující se americká makrodata.

Americký hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius po pátečních datech u trhu práce otevřeně vyzval k druhému programu kvantitativního uvolňování Fedu. "Pokud Fed přikročí k dalšímu odkupu aktiv, mělo by jít nejméně o bilion dolarů. Další možnosti zahrnují oblast hyptékami jištěných aktiv, změnu TALF, subjekty, které by mohly půjčit nebankovním finančním institucím," uvedl. Podle něj nový obdoba TARPu bude účinnější, než odkup aktiv, Fed ale bude potřebovat mimořádné podmínky pro získání podpory pro takový krok. Na fiskální straně ekonom vidí prostor pro prodloužení daňových zvýhodnění, rozšíření podpory v nezaměstnanosti a pomoci lokálním vládám, které mají problémy s rozpočty.

Japonská statistika ukázala na snížení přebytku běžného účtu po druhém oslabení tempa exportu v řadě. Ekonomové předpovídají, že růst HDP Japonska ve druhém čtvrtletí roku dosáhne sotva poloviny tempa čtvrtletí prvního. „Zpomalení růst jde ruku v ruce se stahováním stimulů ze strany vlády,“ uvedl také k Japonsku Lee. Průmyslová produkce v červnu dále klesla, nezaměstnanost je ne sedmiměsíčním maximu. Peněžní agregáty pokračují v mírném růstu, objem mezibankovních půjček však klesá.

Deník New York Times dnes přinesl článek, podle kterého ekonomický pokles promlouvá do běžného života lidí ve městech, jejichž hospodaření je ztrátové a ta zoufale hledají další cesty, jak uspořit. „Tváří v tvář dosud nejstrmějšímu a nejdelšímu poklesu výběru daní se správy států, okrsků i měst uchýlily k výrazným úsporám v klíčových službách, jako je vzdělání, doprava a veřejná bezpečnost. Tyto škrty mění životy a ještě nedávno by byly nepředstavitelné. Služby v mnoha oblastech se navíc ještě mohou dále zhoršit, než se zase zlepší," uvedl NYT. Jako příklad uvádí stát Havaj, který v minulém roce celkem 17 pátků uzavřel školy, aby ušetřil peníze a to přes dotaci 110 milionů dolarů od federální vlády. Rodiče také nově platili 25 až 50 dolarů denně za umístění dětí do nově vytvořených programů péče o děti. Úsporný plán měl trvat dva roky, rodiče si vynutili jeho konec s letošním rokem. K podobnému kroku jako Havaj podle NYT během uplynulého školního roku přistoupilo v celé zemi 120 venkovských oblastí. Opatření se dotkla i městských čtvrtí, státu však především chybějí miliardy v penzijním systému, který nyní kryje cca 69 procent prostředků přislíbených na důchody.

Riverdaleský okrsek v Georgii zase kvůli úsporám zrušil autobusovou veřejnou dopravu s denním využitím cca 8400 cestujícími. Veřejná doprava má problémy i v jiných částech země, když jízdné obvykle pokrývá asi polovinu nákladů na ni a zbytek musejí doplácet zadlužené samosprávy. Ve městě Colorado Springs ve státě Colorado, kde žije 400 tisíc lidí, místní samospráva z úsporných důvodů vypnula třetinu z 24.512 pouličních světel ve městě, aby ušetřila 1,2 milionu dolarů za elektřinu. Zároveň snížila počet policistů a prodala v aukci jejich helikoptéry. Lidé ve městě se začali cítit méně bezpečně, policie se obává, že v noci nyní opuštěná místa začnou přitahovat zločinnost.

Národní liga měst předpokládá, že místní samosprávy budou celkem kvůli potížím ekonomiky muset propustit půl milionu lidí. Americký Kongres přislíbil uvolnit v příštím týdnu 26 miliard dolarů dodatečných zdrojů. Některým samosprávám ale ani škrty a další dotace nedávají jistotu, že se z problémů dostanou. „Ekonomický pokles trvá tak dlouho, že někde již použili všechny své rozpočtové triky, omezili služby, zvýšili daně, utratili peníze od vlády ze záchranné balíčku na pomoc hospodářství, a přesto jsou stále v mínusu," poznamenávají NYT.

(Zdroj: Goldman Sachs, Bloomberg, CNBC, NYT, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data