Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cramer se opět opřel do pesimistů a negativistických učenců; globální ekonomika spěje do bodu, kdy akcie mohou jen růst

Cramer se opět opřel do pesimistů a negativistických učenců; globální ekonomika spěje do bodu, kdy akcie mohou jen růst

17.09.2010 12:37
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Jim Cramer, excentrický analytik vystupující na CNBC ve své show Mad Money, se ve včerejším vysílání opět pustil do pesimistů, kteří v americké ekonomice neustále hledají jenom potenciální problémy. Proti těmto investorům vyrukoval tentokrát s posledními makrodaty a zprávami, jakožto důkazy potvrzující zlepšování v americké ekonomice.

Analytický showman uvedl hned několik argumentů podporujících jeho tvrzení. Zmínil, že finanční instituce v čele s JPMorgan hlásí, že byl dosažen vrchol v rámci dosavadního růstu objemu špatných úvěrů, včetně těch z kreditních karet a hypoték. Dále vyzdvihl snižující se počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a přesvědčení, že tržby maloobchodníků před začátkem školního roku byly vysoké. Cramer tuto úvahu zakončil slovy: „Zdá se, že globální hospodářské zotavení spěje do bodu, ve kterém nemůžou akcie jinam než vzhůru tak, jak je to s akciemi technologických společností Oracle, Research in Motion nebo Apple“.

Za důležitý faktor považuje Cramer i změnu vnímání prezidenta Obamy, který již podle něj není nepřítelem trhů, na jehož veřejné vystoupení nelze reagovat než poklesem indexů. Jako důvod uvádí mimo jiné i plány Obamy na podporu tvorby pracovních míst a říká: „V rámci své pracovní náplně hovořím s mnoha řediteli společností a můžu říct, že mimo kameru došlo ke znatelné změně tónu. Nový podniky podporující Obama se jim líbí.“ Americký Senát včera v noci schválil dlouho odkládaný zákon o úvěrové pomoci menším firmám. V jeho rámci vznikne vládní fond 30 miliard dolarů, který by měl povzbudit malé banky ke zvýšení úvěrů pro drobné podnikatele.

„Začínám věřit, že je úplně jedno, co dobrého se stane v bankovním nebo realitním sektoru, že nezáleží na správných politických krocích nebo pozitivních dopadech na spotřebitele, protože nic nedokáže změnit negativní vědátorský konsensus. Avšak ta idea, že by mohli mít pravdu navzdory všem novým faktům, mi připadá absurdní a ignorantská. Já si nemůžu dovolit mít ideologii. Musím se na trhu přizpůsobit těmto novým faktům,“ dodal Jim Cramer.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  •  
    17.09.2010 20:32

    v týdnu před krachem Lehmanů tvrdil, že se lidé nemusí obávat o svoje peníze, že v té bance jsou v bezpečí. Cramer je typický HYPER, jeslti víte co to je. Jeho pořady jsou ekonomickým, finančním a akciovým bulvárem. Zkuste to někdy sledovat. Řve tam jak na lesy.
    ferda
  •  
    17.09.2010 20:22

    S těmi pracovními místy se jenom víří prach. Je přece jasné (a říkala to už i ministryně práce za Busche), že se po krizi nevrátí ten počet, který byl před ní. V krizi firmy vždycky racionalizují, zefektivňují, nacházejí úspory, tak se přece nedá počítat s tím, že pak veškerá zlepšení vyhodí a zas zaměstnají štrajchpudlíky. Teprve postupně budou vznikat nová odvětví, péče o stárnoucí baby boomers bude jedno z nich (pro ty, co nevystudovali tři vysoký, ale možná i pro ně... ;-)
    Kalka.
  •  
    17.09.2010 14:40

    KDO JE TO TEN KRAMER.MINIMÁLNĚ SE OPŘEL STO LET ZA MNOU.A TO JEŠTĚ ZAPOMNĚL NA VĚŠTBY CTIHODNÝCH ANALYTIKŮ!!!tAKY NA TO PŘÍJDE,AŽ SI MNE BUDE ČÍST!!
    BOB
  •  
    17.09.2010 12:45

    to z něj mluví pozice to jde poznat
    chicko
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data