Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR pro 4Q dojednala nižší ceny 20 % koksovatelného uhlí i ceny koksu, potvrzuje celoroční cíl produkce. Nabídku na Bogdanku nezvýší

NWR pro 4Q dojednala nižší ceny 20 % koksovatelného uhlí i ceny koksu, potvrzuje celoroční cíl produkce. Nabídku na Bogdanku nezvýší

18.10.2010 9:01
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (10:42) Těžební společnost New World Resources N.V. oznámila dosažené dohody s odběrateli na podmínkách dodávek koksovatelného uhlí a koksu pro čtvrté čtvrtletí 2010.

Koksovatelné uhlí, které je čtvrtletně oceňované a určené k dodávkám v posledním čtvrtletí roku 2010, tvořící 20 % předpokládaného celkového objemu dodávek v roce 2010, dosáhlo objemu přibližně 190 tisíc tun. Jde především o poloměkké koksovatelné uhlí. Průměrná dosažená cena pro tyto dodávky činí 154 EUR za tunu, což je o 3 procenta méně než průměrná cena pro čtvrtletně oceňované koksovatelné uhlí ve třetím čtvrtletí 2010.

Průměrná sjednaná cena pro dodávky koksu na čtvrté čtvrtletí kalendářního roku 2010 činí 331 EUR za tunu, což představuje mezikvartálně pokles o 9 procent ve srovnání s cenami třetího čtvrtletí a o 122 procent více, než činila průměrná cena v roce 2009. Předpokládaný objem dodávek ve čtvrtém čtvrtletí je přibližně 280 tisíc tun.

"Dopad oznámených cen považujeme za neutrální, jelikož již podle dřívějších indikací byl pro 4Q očekáván pokles cen až o 10 procent. Tyto ceny mají relativně malý dopad na celoroční výsledek, mnohem významnější bude celkový skutečný objem externích prodejů ve výsledcích za třetí čtvrtletí roku," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. 

80 procent objemu koksovatelného uhlí NWR je prodáváno na bázi japonského účetního roku („JFY“). Veškeré dodávky koksu se oceňují čtvrtletně a ceny energetického uhlí se sjednávají na kalendářní rok. Ceny koksovatelného uhlí pro dodávky v období JFY 2010 a ceny energetického uhlí pro kalendářní rok 2010 zůstávají nezměněny, na průměrných hodnotách 163 EUR/t a 65 EUR/t.

NWR dále potvrdila, že „zůstává na cestě k dosažení produkčních a prodejních cílů stanovených pro letošní rok“. NWR v kalendářním roce 2010 očekává celkový prodej externím zákazníkům ve výši přibližně 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí, 5 milionů tun energetického uhlí a 1,1 milionu tun koksu. Produkční cíle NWR pro kalendářní rok 2010 tvoří 11,5 milionu tun uhlí a 1 milion tun koksu. „Všechny ceny uváděné v eurech vycházejí ze směnného kurzu 24,50 CZK/EUR. Ceny se uvádějí jako kombinace průměrů různých kvalitativních kategorií uhlí i koksu v dodací paritě ex works (EXW),“ uvádí NWR.

NWR ve zprávě k dojednaným cenám koksu a koksovatelného uhlí upozornila, že průměrné smluvní ceny dodávek jsou orientační, neboť je může ovlivňovat řada faktorů, například pohyby směnného kurzu, kvalitativní mixu, načasování dodávek, a pružná ustanovení jednotlivých smluv. „Skutečná realizovaná cena za dané období se tak může od oznámené průměrné smluvní ceny lišit,“ upozornila NWR.

Těžební společnost NWR zveřejní své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí roku 2010 dne 19. listopadu 2010.

Polský list Parkiet citoval finančního ředitele NWR Marka Jelínka, který uvedl, že NWR se nechystá v případě odmítnutí ze strany akcionářů poského černouhelného dolu Bogdanka navyšovat stávající nabídnutou cenu. "Cenu se nechystáme navyšovat v případě, že akcionáři Bogdanky odmítnou naši nabídku znějící na 100,75 PLN/akcie," uvedl finanční ředitel Jelínek. Připomněl, že na prodeji by výrazně vydělali investoři, kteří v minulosti koupili akcie Bogdanky při jejím vstupu na burzu, i ti, kterým je letos v březnu prodalo ministerstvo státního pokladu. Bogdanka investuje do otevření dalšího těžebního pole. "Jde o rizikový faktor, který naše slušná cena také odráží," tvrdí Jelínek. Akcionáři Bogdanky mají čas na rozmyšlenou do 29. listopadu.

NWR za akcie Bogdanky nabídla 100,75 PLN/akcie. Tuto cenu Jelínek označil za odpovídající, jiný názor ale zatím mají hlavní akcionáři Bogdanky. Analytici KBC Securities zprávu o nenavýšení nabídky považují za pozitivní pro akcionáře NWR proto, že snižuje riziko přeplacení ceny za Bogdanku. Poznamenávají ale, že NWR zřejmě nadále bude usilovat o alternativní cesty, jak se s akcionáři Bogdanky dohodnout. "Jednou z nožností by mohlo být vydání akcií a nabídka polským fondům, které patří k největším akcionářům dolu, ke spoluúčasti ve společné právní jednotce," uvedla KBC Securities. Finanční ředitel Jelínek však v případě nekoupení Bogdanky připustil jiné možné akvizice. "Možné jsou investice na Ukrajině či do slezské uhelné firmy Jastrzembska Spolka Wenglowa, kterou vlastní stát," uvedl Jelínek. JSW produkuje koksovatelné uhlí a leží blízko českých hranic. 
 
NWR odkoupení Bogdanky podmínila tím, že získá nejméně 75 % akcií společnosti. 14 penzijních fondů působících na polském trhu letos v březnu koupilo od polské vlády 47 % akcií dolu a právě největší podílník, OFE Aviva BZ WBK, kterému patří 14,74 % a další významný fond nabídku NWR považují za nízkou. "Hodnota Bogdanky je podstatně nad nabídkou, kterou na převzetí dolu učinila NWR. Navíc roli Bogdanky vidíme jako lídra konsolidace v sektoru spíše, než jako samotný cíl převzetí," uvedl již dříve Pawel Klimkowski za polskou Avivu BZ WBK. Také samotné akcie Bogdanky na trhu od zveřejnění zájmu ze strany NWR posílily nad její nabídkovou cenu a aktuálně se obchodují kolem 106 PLN/akcie. 

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí, což je oproti stejnému období loni nárůst o 17 procent. Od ledna do konce června vykázala čistý zisk 106,9 milionu zlotých, o 28 procent více než v prvním pololetí loňského roku. Do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. 
 
(Zdroj: NWR, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data