Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF chce zvýšit daň z nemovitostí na atraktivních místech

MF chce zvýšit daň z nemovitostí na atraktivních místech

19.11.2010 9:24, aktualizováno: 19.11. 15:08
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ministerstvo financí připravuje změnu daně z nemovitosti, měla by být vyšší pro ty, kteří vlastní nemovitost na atraktivním místě. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. O výši daní by rozhodovala jako dosud zastupitelstva obcí. Ministerstvo už připravuje cenové mapy, změny chce dokončit do roku 2012. Obce změnu vítají, majitelé domů očekávají zvýšení nákladů na bydlení v atraktivních lokalitách.

"Chceme, aby základna pro stanovení daně byla blíže tržním cenám nemovitostí," řekl listu náměstek ministra financí pro daně Ladislav Minčič. Podle něj by se daně měly zvednout nejvýše dvojnásobně.

O tom, jak vysoká daň bude, rozhodnou zastupitelé obcí, daně jdou totiž do obecní pokladny. Zastupitelstvo jednotlivé parcely v obci rozčlení do několika kategorií podle toho, zda je na pozemku zavedena elektřina, zda k němu vede dobrá komunikace, zda je poblíž centra města, jestli je blízko hlučná silnice či skládka. V nejlepších lokalitách se pak bude platit vyšší daň z nemovitostí, než v těch méně atraktivních.

"Je to další porušení slibu, který daly strany vládní koalice před volbami. Jak ODS, tak TOP 09 slibovaly, že nebudou zvyšovat žádné daně," komentoval záměr ministerstva financí lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Některým skupinám majitelů nemovitostí by se podle něj daň neměla zvyšovat vůbec. "Myslíme si, že majitelé standardních rodinných domků s přiměřeným pozemkem by prostě neměli být v příštích letech zasahováni dalším zvyšováním této daně. A pokud by vláda tuto daň chtěla zvyšovat, tak ať se zaměří pouze na velké luxusní nemovitosti," řekl Sobotka novinářům.

Představitelé obcí změnu vítají. "Hlavním cílem změny je, aby obce získaly pravomoc určit daň jinak v luxusní čtvrti a jinak v chatové oblasti," uvedl poslanec za TOP 09 Petr Gazdík, který byl donedávna starostou obce Suchá Loz.

Jinak to vidí předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. "Zvýšení daně z nemovitostí v lukrativních oblastech povede ke zvýšení nákladů na bydlení v těchto lokalitách," řekl ČTK.

Daň z nemovitostí tvořila podle posledních čísel České daňové správy v roce 2009 jen o něco více než procento ze všech vybraných daní v Česku. Finanční úřady loni vybraly na daních celkově zhruba 523 miliard korun, z toho daň z nemovitostí činila 6,36 miliardy.


Váš názor
  • To si
    19.11.2010 11:33

    dělali srandičku))))To by nemohl nikdo snad ani vypustit z úst natož nechat o tom hlasovat...Nebojte se o své Útulky, nic platit nebudeme..
    ZUZKA
  • Jděte do ******
    19.11.2010 10:47

    pokud vím, tak náš trestní řád zakazuje několikanásobné potrestání za jeden trestný čin. Peniže na barák jsem zdanil, v materiálu a práci jsem zaplatil DPH a dan z nemovitosti taky platím, ale to to 3násobný trest za blbost že se o sebe postarám :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Jděte do ******
      19.11.2010 11:22

      No No Cenzore. napadají mne horší slova, která by se u tohoto nesmyslného nápadu dala použit, ale Vy v Patrii zřejmě máte jen zadečky že ? :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
  • Stat
    19.11.2010 10:46

    Tenhle stat me zacina otravovat (ale nevim, jestli kdyz si vyberu jiny, bude to lepsi...). Na jednu stranu chteji, aby bylo na duchody = to muze byt jen v pripade, ze budou existovat deti. Na druhou stranu pokud uz nekdo rodinu zalozi a naplanuje si zivot (finance, vlastni bydleni, zajisteni na stari,...) stat mu kazdy rok zmeni pravidla (dane, pojisteni,...) takovym zpusobem, ze jakekoliv premysleni nad budoucnosti nema smysl. A kdyz uz clovek podepise smlouvu o stavebnim sporeni na 6 let, hned druhy rok mu stat rekne, ze sice podporu dostane, ale zase mu 50% stat sebere, jen tak... protoze ty penize stat chce na utraceni. Pro mne je jedine reseni = starat se jen o sebe a nic statu nedavat a doufat, ze to i s detma v tomhle svete plnem okradani, lzi a podvadeni preziju i pristi rok. Na delsi dobu uz neplanuju - nema to smysl, protoze stejne nevim nic o tom kolik odvedu dani v pristim roce...
    pmx
  •  
    19.11.2010 10:17

    Další loupež zločineckých struktůr na různých úrovních. Kdy přijdou na to, že celé státoprávní uspořádání je drahé neefektivní. V převážné míře za to můžem děkovat Grosovi a Špidlovi, včeně tehdy a dnes vládnoucích struktůr. V armádě už přišli na to , že nám zůstala v podstatě jedna divize, nevím kolik divizí jsme měli před rokem devadesát, ale generálů a pracovníku ministerstva včetně lokálních sráv moc neubylo. A tak je to na každém rezortu. Připočteme-li sprotřebu privatizačních struktůr, která spíše narůstá není možné se divit, že se ruší porodné, přídavky na děti ,vymýšlí nové daně a úměrně ke zdanění narůstá korupce.
    Homo
  •  
    19.11.2010 10:16

    politici(vekého P je pro ně škoda) si s krizí zavádí "státní království", takový všehoschopný kočkopes bez stabilních mantinelů, které mohli už roky budovat. Nakonec tady pod Řípem zůstanou sami, a to už jim pak pomůže namísto poddaných jen lopata a vlastní práce.
    mgp
  • atraktivita vícekrát placená
    19.11.2010 9:49

    Pokud vím, tak již samotným nákupem/prodejem nemovitosti na atraktivnějším místě, platíme státu vyšší daň (z převodu nemovitostí). Atraktivnější rovná se většinou i dražší a to se rovná vyšší daň. To již nemluvím o tom, že drtivá většina lidí kupuje nemovitost z již min. jednou zdaněných peněz. Bych tu nenažranou pakáž hnal. A kolik úředníků kvůli tomu města musejí zaměstnávat ? Tuto sviňskou daň bych prostě zrušil a šmytec.
    Peté13
    • Re: atraktivita vícekrát placená
      19.11.2010 13:09

      Souhlas to zas buse zákon. Už vidím jak úředníci třeba okresního města vyhledávaj ty atraktivní lokality. Jednou byde atraktivní ,že tam nic nejezdí a je tam klid , podruhé bude atraktivní právě proto že je dostupná i pro dopravu . Je třeba si postavit vedle starosty , ta jeho lokalta atrktivní určitě nebude . Bůh s námi , co jsme to za národ debilů. I tomu TOPKDU Kalouskovi asi z tý abstinence šíblo. Zas už vtéto zemi zaslíbené budou vítězit ty líný elity a začne se trestat úspěch. Myslím že je na čase přemýšlet o tom jak dát politikům najevo , že ani vrstva pracovitých ,schopných a chytrých lidí si nenechá s..t na hlavu. Založme společenství vlastníků , proti úřednické pakáži.
      karel
    • Re: atraktivita vícekrát placená
      19.11.2010 10:01

      souhlas, akorat se vse dela komplikovanejsi. Asi nemaji urednici co napraci, bylo by lepsi je presunout do produktivnejsich odvetvi.
      Laozi
    • Re: atraktivita vícekrát placená
      19.11.2010 10:01

      je tak ... Je třeba zpozornět. Naše moudré hlavy na MF zjistily, že peníze lze získat tam, kde jsou vidět. Neprochlastal jsi je ? Přemýšlel jsi ? Koupil sis parcelu na hezkém místě ? Zainvestoval jsi do sítí ? Obec Ti nic nedala nebo nepřispěla ? Postavil jsi něco hezkého, na co se dá koukat ? Zvelebil jsi část obce, kde do té doby byla skládka nebo neupravená plocha ? To nic - je potřeba Ti peníze vzít, protože obec je potřebuje.... Povšimněme si, že ruka trhu se nám přelila do ruky nenažraného státního (obecního) úředníka. On řekne kolik, on sebere, on prožere, on přetaví ve svůj prospěch na obecních zakázkách. Milí soudruzi - prd Vám dáme !
      Muff
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m