Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Déja vu

Déja vu

22.11.2010 14:09

Není to tak dávno, co se v českých médích široce probíral případ „úspěšného“ prodeje zlatých rezerv ČNB na konci devadesátých let. Centrální banka se tehdy pod vlivem klesajících cen kovu rozhodla zbavit téměř celé své držby zlata, a to za dnes směšně vypadající cenu 300 USD za troyskou unci. Nepochybuji, že úmysly promotérů tohoto rozhodnutí z tehdejšího vedení ČNB byly navýsost počestné, ovšem výsledek je z dnešního pohledu tragický. Jako omluvu je možno uvést, že cena zlata v této době vytrvale klesala a široce rozšířený názor tvrdil, že jako investiční instrument v portfoliích centrálních bank ztrácí drahý kov svůj význam a jeho nahrazení jinými aktivy, zejména státními dluhopisy USA, je velmi rozumný, téměř vizionářský krok. Nezapomeňme na to, že se psal rok 1998 a svět vypadal úplně jinak než dnes. Poblouznění pokrokem, který přinesla technologická bublina, zasáhlo spoustu chytrých lidí.

Asi proto mne přepadl velmi intenzivní pocit déja vu, když jsem si přečetl minulý týden článek, který popisuje, jak polostátní energetický gigant ČEZ (745 CZK, -0,13%) prodává na forward zahraničním bankám svou desetiletou produkci elektřiny (více informací například zde). V článku se píše, že se jedná o pouhých 300 MW výkonu, což představuje cca. 2,5 % z celkové roční výroby, ovšem vynásobeno počtem let, to jest deseti, to již znamená celou její čtvrtinu a to už není tak málo. Vedení ČEZu tvrdí, že se jedná o „pilotní“ projekt, tudíž v přípravě jsou asi další podobné transakce. Je až s podivem, s jakou houževnatostí a vytrvalostí jsou managementy státních a polostátních institucí schopny opakovat svá kontroverzní rozhodnutí.

Obě výše popsané transakce mají několik rysů shodných, ale i několik rysů diametrálně odlišných. Předně, nahrazení zlata dluhopisy v portfoliu devizových rezerv i prodej výroby elektrárenské společnosti na deset let dopředu jsou zásahy do bilance obou institucí s tak dlouhodobým dopadem, že jejich plody budou pravděpodobně sklízeny úplně jinými managementy, než kterými byly schvalovány. Pokud by se jednalo o ryze soukromou firmu, jejíž činnost není nikterak nepostradatelná pro chod společnosti , nechť si managementy dělají, co chtějí a vyřídí si to posléze s akcionáři. Ani centrální banka, ani téměř monopolní elektrárenská společnost však nesplňují tuto podmínku.

Jak se říká, každé přirovnání kulhá. Ne jinak je tomu v tomto případě. Hlavní otázkou je, co management ČEZu dohnalo k takovéto transakci. Byl to podobně, jak v případě ČNB, strach z trvalého poklesu cen elektřiny v příštích letech? Domnívám se, že nikoli. Přestože ceny elektřiny nerostou stejně agresivně jako ceny jiných energetických komodit, dnešní nálada na trzích je diametrálně odlišná od nálady na konci let devadesátých. Tehdy se věřilo, že inflace je již navěky překonána a ceny komodit v informační společnosti nebudou nikdy hrát tak důležitou roli, jako ve společnosti industriální. Čínský průmyslový růst a tištění peněz s tímto přesvědčením rázně zametly. ČEZ tvrdí, že si těmito operacemi zajišťuje marži na svých hnědouhelných elektrárnách. To je poměrně solidní argument v případě, že má fixně zajištěny na deset let taktéž ceny na straně vstupů (hnědé uhlí, emisní povolenky). Pokud tomu tak je, proti transakci nemohou být žádné námitky. Vedení ČEZu již mnohokrát prokázalo, že jeho kroky jsou rozumné a směřují ve prospěch společnosti a jejich akcionářů. Doufejme, že v tomto případě tomu není jinak.


Váš názor
  •  
    22.11.2010 15:04

    Vážený pane Vaškoviči, opět sofistikovaný a kvalitně napsaný sloupek. Podobné strategické kroky společnosti ČEZ bude jistě zajímavé dále sledovat, ať už v souvislosti s postupně uveřejňovaným omezovaním zahraničních akvizic, plánovaném "úklidu" přebujelé společnosti nebo nově jmenovanou dozorčí radou a její zodpovědnou kontrolní činností ve prospěch občanů této republiky. Propad ceny akcií ČEZ v poslední době netřeba komentovat. V souvislosti s vaším sloupkem mě napadají následující otázky: 1. Když už se ČEZ rozhodl hedgovat cenu elektřiny prostřednictvím forwardového prodeje velké části své produkce, proč tak neučinil prostřednictvím svých českých zákazníků, např. v podobě nabídky fixace ceny elektřiny na oněch 10 let? Proč zvolil zahraniční společnosti? 2. Cena elektřiny je na pražské energetické burze kótována max. na 2 roky dopředu - je proto otázkou, za jakou cenu (při jak stanovené kotaci) prodej elektřiny na období 10 let realizoval? Neměl by ČEZ o tomto významném parametru transakce informovat své akcionáře? 3. Při pohledu na vývoj cen elektřiny v posledním měsíci musím uvažovat o vhodném načasování celé transakce - cena ročního pásma na velkoobchodním trhu vzrostla během minulého týdne o více než 2 Eur/MWh, což na celém 300 MW objemu činí 52,5 mil. EUR nerealizovaného zisku. V případě, že cena akcií společnosti bude nadále klesat, sníží se její rating a ČEZ tak bude muset na nátlak investorů uzavřít pozice s nimi uzavřené. Pokud se tak stane, doufejme, že to bude na cenové úrovni nižší než na úrovni prodejní, protože v opačném případě si ČEZ koupí svou vlastní elektřinu dráž, než ji sám prodal. Snad opravdu pánové na ČEZu vědí, co činí. Ondřej Vrabec
    Ondřej Vrabec
  •  
    22.11.2010 14:26

    Jelikož ČEZ kontroluje SD, tak ceny HU pod kontrolou má, dolu ČSA od Czech Coalu, který naráží na limity a zpomalije postup má odběry minimální. ELE Počerady berou uhlí z lomu Vršany a tam, pokud nedojde k dohodě, se zvažuje přestavba na ZP. Co je však opravdu velká neznámá je cena CO2 odpustků, zejména s přihlédnutím k tomu, jak je do jejich "tržního" ocenění regulatorně zasahováno, když EK uměle ovlivňuje nabídku dle momentálního zápalu při boji s klimatem...
    First Knight
    •  
      22.11.2010 16:15

      CEZ ma pod kontroulou ceny hnedyho uhli na 10 let dopredu? :D wow. ja myslim ze se uz brzo ukaze ze je ma pod kontrolou Cina: uz 50% svetove spotreby uhli a jeji spotreba v soucasnosti roste o 10% rocne..
      MMM
      • 3M
        22.11.2010 16:31

        1. CEZ je v ramci skupiny vertikalne integrovana spolecnost, tj. tezba HU, jeho zpracovani, vyroba elektriny popr. tepla az po distribuci... pokud se cena uhli nejakym zpusobem vyviji, tak na tom CEZ PRIMO participuje. 2. Hnede uhli zadnou svetovou cenu nema, nebot se vzhledem k relativne male koncentraci energie (oproti steam a coking coal z CU) na komoditnich burzach neobchoduje. 3. CEZ by neuvazoval a neinvestoval do retrofitu, pokud by nemel zajistenou palivovou zakladnu, proto je v soucasne dobe ve sporu s Czech Coal ohledne "dlouhodobe smlouvy" na uhli z Vrsan pro ELE Pocerady. Unikovy plan je prestavba na ZP. 4. Uhli pro ELE Prunerov I, II (retrofit se pripravuje) a Tusimice II (retrofit se pripravuje vyhledove) ma zajistene z lomu Libous/Tusimice, ktery kontroluje a uhli pro ELE Ledvice (retrofif) ma z lomu Bilina, ktery take kontroluje. Co s tim ma ovsem spolecneho cinan mi zustava zahadou. Naopak hodne s tim ma spolecneho EU resp. EK (technologie BAT, omezena nabidka odpustku aj.)
        First Knight
        • Re: 3M
          22.11.2010 16:47

          Dobre ale co kdyby se behem tech 10 let ceny energii treba ztrojnasobily?to by bylo sice pekny ze CEZ si muze tezit svoje uhli ale energii by pak prodaval za cenu za kterou by nikde na svete nekoupil ani polovinu uhli z kteryho ji vyrobil? a cina? no, zda se ze pomalu pomalu narazet na to ze nestiha na svojem uzemi tezit tolik uhli o kolik roste jeji spotreba a zacina dovazet. a pokud by mela kazdej rok dovazet vic o 5% svetovy tezby tak by se to myslim projevilo sakra brzo-bud zkolabuje rust cinsky ekonomiky a nebo poleti nahoru cena vsech energii
          MMM
          •  
            22.11.2010 19:43

            Jestli je dobre uzavrit takto dlouhodoby kontrakt je otazka strategickeho rizeni a manazerskeho rozhodnuti, a ja nemam dost informaci, abych jej mohl objektivne hodnotit, proto se k tomu nevyjadruji. Naopak k cemu jsem se vyjadril je otazka: Ma CEZ pod kontrolou sve nakladove vstupy u svych hnedouhelnych elektraren? ..a ja rikam, co se tyka cen a mnozstvi hnedeho uhli tak ANO... btw. nejvetsi polozkou variablnich nakladu hnedouhelnych dolu je elektricka energie..
            First Knight
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m