Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Currency Wars: Episode II

29.11.2010 10:01
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Mnozí jistě poznali, že jsem se snažil parafrázovat název velmi slavné série sci-fi - Hvězdných válek. Pokud ale někomu schází Epizoda číslo jedna, tak bohužel musím přiznat, že jsem žádnou takovou nenapsal. Epizoda číslo jedna byla totiž v roce 1930, když byl 17. června v USA schválen takzvaný Smoot-Hawley Tariff a to jsem ještě nebyl na světě.

vader vs. bernanke

Když tento druhý nejtvrdší celní sazebník (Fordney-McCumber byl asi ještě horší) schvalovali v americkém Kongresu, zuřila okolo Velká deprese. Důvodem pro jeho předložení byla snaha podpořit čistý export Spojených států omezením dovozů, a pomoci tak výkonu americké ekonomiky. Stal se ale pravý opak. Vlna recipročních opatření ze strany evropských států, ale i jiných zemí, dokázala ještě více podkopnout nohy pochroumané ekonomice. Světový obchod se propadl na úroveň, ze které se nevzpamatoval do osmdesátých let, kdy hodnota mezinárodního obchodu konečně dosáhla předkrizové úrovně. Tento celní sazebník, se spoustou dalších nesmyslných vládních programů, které byly zaměřené na výdaje skrze rozpočtové deficity a nesmyslné pálení přebytků různého zboží i potravin, platby za "nečinnost" zemědělcům, zavinil, že krize, místo řekněme jednoho roku, trvala téměř desetiletí. A i když mnoho těchto intervencionalistických opatření schvaloval ještě president Hoover, tak krize došla svého dna až v roce 1937 za úřadování ještě více levicového presidenta F. D. Roosevelta. Oba byli přesvědčeni o prospěšnosti takovýchto opatření a oba byli podporováni "svými" rádci.

cb1V době zlatého standardu měl Smoot-Hawley Tariff omezit dovoz, aby USA nemusely za dovozy platit zlatem do Evropy. Tím ale došlo k pravému opaku toho, co předkladatelé zamýšleli, protože došlo k posílení dolaru a snížení vývozů. Spolu s recipročními opatřeními, které Evropa zavedla, když se kvůli sníženým vývozům do USA dostala do ještě hlubší krize. Reciproční opatření nakonec prohloubila krizi i v samotné Americe.

Centrální bankéři se tomu snažili zabránit dohodami mezi Fedem a centrálními bankami ze starého kontinentu, zejména Bank of England, o koordinované inflační politice a odchodu od zlata. Ve výsledku se USA s Evropou předháněly v tom, kdo devalvuje svou měnu více a kdo vytvoří větší objem nekrytých peněz na stávající zásobě zlata. Celá situace skončila v roce 1933, kdy již zmíněný F. D. Roosevelt zákazem držet zlato prakticky zrušil zlatý standard a krize se dále prohloubila v největší depresi v dějinách lidstva.

Příběh dnes pokračuje. Bohužel pro nás v horší podobě, kdy měnový systém není navázán na pevnou kotvu v podobě zlata. Tím spíše je umožněna emise nekrytých peněz. A tak podobně i dnes mezi sebou velmoci soupeří, kdo znehodnotí svou měnu více, aby podpořily své ekonomiky přes exporty a růst HDP. Evropa tiskne peníze na záchranu rozhazovačných Řeků, Irů, Portugalců, Španělů a za pár let možná celé měnové unie ve své marné snaze dohnat a předehnat Spojené státy. V těch Bernanke zachraňuje banky na Wall Street za cenu obětování dlouhodobé stability a amerického dolaru a navenek to prezentuje jako podporu ekonomiky. No a v Asii, kde měnové války asi začaly, o Japonsku, které podobnou politiku praktikuje více než dvě dekády, ani nemluvě.

Od doby Smoot-Hawley Tarifu se nic moc nezměnilo. Stále je zde snaha ať už protekcionismem, či překotnějším oslabením své měny na krátký čas těžit z výhodnějšího směnného kurzu vůči konkurentům. Jako před 80 lety se tomu říká stejným eufemismem "koordinace měnových politik", ale ve skutečnosti je to válka, kdy jedni se snaží žít na úkor druhých. Jenže jak poznamenal Frederic Bastitat: "Stát je velká fikce, prostřednictvím které se všichni snaží žít na úkor ostatních. Zapomínají ale, že tím, kdo žije na úkor ostatních je stát". Myslím, že Bastiat měl před 250 lety pravdu a mám obavu, že to nakonec zaplatíme všechno my, občané.

Série Hvězdných válek má celkem 9 epizod, i když však pouze u 6 došlo k jejich zfilmování. Možné další 4 epizody mohou znamenat ještě spoustu děje, který je před námi. Hned první z epizod měla dovětek "Skrytá hrozba", což by se hodilo i na dnešní článek. Jen doufám, že nebudu psát článek Episode III, nebo i víc, s dovětky, které přišly po tom, jako třeba "Impérium vrací úder", nebo nedej bože "Klony útočí". Nejraději bych použil název čtvrté epizody "Nová naděje", ale ten už zprofanoval president Obama :-)

hvězdné války


Váš názor
  •  
    15.12.2010 15:33

    Když je to všechno tak jednoduché, tak proč velmoci nezdevalvují svou měnu? USA to mohou lehce udělat, kdyby chtěly. Ale taky zdraží import, že ano, třeba ropy. Investice v zahraničí skončí a na těch americké firmy závisí. Atd. atd. A když tedy Japonsko tohle praktikuje, proč je yen na nejvyšší hodnotě v historii (a s dluhem 180% HDP?) A opisovat z dějepisu by se mělo aspoň pečlivěji. "F. D. Roosevelt zákazem držet zlato prakticky zrušil zlatý standard"? Zákaz byl jen pouze pro soukromé osoby. Neboli jste složitý problém snížil na úrověň hospodského tlachání.
    • To Dan:
      05.02.2011 21:36

      Ad Devalvace:devalvace má smysl v režimu pevných měnových kurzů. Při floatingu to není devalvace. Maximálně možná je podpora depreciace a to přes monetární kanály zvyšování M0 (tj.peněžní báze). To je ale přesně to, co všechny vlády dělají a co článek popisuje. Ad Japonsko:Japonsko se snažilo o podporu depreciace v 90 letech.Yen šel až nad 130 vůči USD. Teď už jim to holt nikdo nežere, protože i snižování sazeb a zvyšování báze má své limity. Ad FDR a dějepis: Pokud platí nějaké pravidlo, v tomto případě zlatý standard, pouze pro některé a pro jiné ne, tak je nejlze považovat za obecné pravidlo,rozuměj standard. FDR měl snahu vytvořit bankovní kartel, aby mohla dále pokračovat emise nekrytých peněz čímž skutečně dokončil zrušení zlatého standardu (to co udělal později Nixon nepočítám) a nakonec se mu to opravdu povedlo. Konec zlatého standardu ale v podstatě začal 1913 ze založením Fedu.
      Albi
  •  
    07.12.2010 16:32

    Děkuji za článek
    VSE LIMITED
  • Vtipne a zaroven vystizne
    07.12.2010 15:15

    Gratuluji, uz jsem se dlouho tak dobre nezasmal u zcela vazneho clanku. Rozhodne dobry clanek k zamysleni a dobra paralela pro znalce hvezdnych valek :-)
    PetrV
  • Borec nakonec
    29.11.2010 14:06

    Opět luxusní článek. Palec nahoru :-)
    HoFFmaNN
  •  
    29.11.2010 12:56

    Pěkně vypointovaný závěr.
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data