Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR: Nabídka na převzetí Bogdanky selhala, nedošlo k získání stanovených 75 % akcií

NWR: Nabídka na převzetí Bogdanky selhala, nedošlo k získání stanovených 75 % akcií

30.11.2010 11:42, aktualizováno: 30.11. 13:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Těžební skupina New World Resources (NWR) oznámila výsledek nabídky na převzetí akcií polského černouhelného dolu Bogdanka, která vypršela včerejším dnem 29. listopadu 2010. „Předem stanovené hranice 75 procent vydaného akciového kapitálu Bogdanky nebylo dosaženo a proto je nabídka neúspěšná,“ uvedla v prohlášení NWR. Čtvrt hodiny po oznámení výsledku nabídky na převzetí Bogdanky rostly akcie NWR o 2,2 procenta na 210,5 Kč a Bogdanky o 1,2 procenta na 102,8 PLN. Aktuálně NWR v Praze přidává 0,97 % na 208 Kč a Bogdanka obchoduje se ziskem 0,49 % a 102 PLN.

„Vzhledem ke značné oborové i strategické logice naší nabídky byla tato transakce vždy především otázkou ceny. Výsledek jen dokládá dlouhodobě konzistentní, přísnou finanční disciplínu NWR,“ uvedl šéf NWR Mike Salamon. „NWR bude pokračovat v průzkumu dalších investičních příležitostí v Polsku a na Ukrajině. Pokračujeme v našich polských projektech Debiesko a Morcinek, stejně tak bude pokračovat naše úzká spolupráce s polskými úřady a obchodními partnery a NWR bude dále usilovat o růst svých obchodních aktivit v regionu,“ dodal Salamon. Mluvčí společnosti Joe Cook následně dodal, že NWR v tuto chvíli nemá v úmyslu podat na Bogdanku novou nabídku.

"NWR bude nadále pokračovat ve svých rozvojových projektech a investicích v Polsku. NWR zaměstnává více než 2 600 polských občanů, kteří v současnosti pracují v provozech firmy v České republice. Společnost se kromě toho věnuje dvěma rozvojovým projektům na jihu Polska, Dębiensko a Morcinek, jejichž realizaci zajišťuje polská dceřiná společnost NWR KARBONIA Sp. z o.o. NWR nyní investuje 25 mil. EUR do příprav realizace svého rozvojového projektu Dębiensko, který pokračuje podle plánu a u nějž se očekává zahájení stavebních prací v průběhu roku 2011. Tato počáteční investice tvoří součást 350-400 mil. EUR, jež hodlá NWR v průběhu následujících pěti let do otevření dolu Dębiensko investovat. Zprovozněním dolu vznikne až 2 500 nových pracovních míst pro polské občany," uvedla dále NWR.
 
„Neúspěch nabídky považujeme za neutrální zprávu pro akcie NWR, vzhledem k tomu, že takový výsledek byl na trhu většinově očekáván, a současně i s přihlédnutím k aktuální cenové úrovni akcií NWR. Domníváme se, že trh by možné další zvyšování nabídkové ceny vnímal s obavami, a na druhou stranu potenciální úspěch (za dosud zveřejněných podmínek) by byl pro akcie pozitivní. Celkově tak očekáváme neutrální reakci na toto oznámení,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.


Shrnutí dosavadního dění kolem nabídky na převzetí Bogdanky:

NWR na začátku října představila nabídku na odkup akcií dolu Bogdanka při ceně 100,75 polského zlotého za kus, což implikovalo 13% prémii vůči tržnímu ocenění titulu na konci obchodování ze dne 4. října předcházejícího oznámení nabídky. Celková cena za převzetí Bogdanky by se mohla vyšplhat až na 857 milionu eur. Kvůli financování převzetí chtěla společnost vydat z vlastních zdrojů 325 milionů eur, získat překlenovacího úvěru od spřízněné společnosti BXR Mining, která je většinovým vlastníkem NWR, a od společností JP Morgan Securities a Citibank Europe. Na valné hromadě v minulém týdnu si představenstvo nechalo odsouhlasit i možnost pro potřeby financování nabídky v budoucnu vydat až 15 % nových akcií.

Polští vlastníci se však nechali slyšet, že nabízenou cena považují za nízkou. Nabídku veřejně odmítli dva největší vlastníci - fond Aviva (podíl v Bogdance 14,74 %), PZU (podíl 9,76 %) a čtvrtý největší podílník fond Amplico s 5,1% podílem. Výzvu, aby akcionáři Bogdanky neprodávali své podíly ve prospěch NWR, v průběhu nabídkového období do světa vyslalo nejen představenstvo polské těžební firmy, ale dokonce i sama polská vláda, která vlastní asi 5% podíl.

Médii v pátek před otevřením polského trhu proletěla zpráva o tom, že investiční šéf polského penzijního fondu Aviva Marcin Zoltek pro deník Parkiet uvedl, že, NWR fondu nabídla akciový swap v podobě tří až čtyř akcií NWR za jednu akcii Bogdanky, což by fakticky znamenalo navýšení nabídky na převzetí dolu Bogdanka do rozmezí 103,2 až 136,7 PLN. Akcie dolu Bogdanka po spekulacích o možném navýšení nabídky NWR v úvodu páteční seance ve Varšavě rostly o 5 procent až k hladině 108 PLN.

Mluvčí NWR Joe Cook však zprávu záhy dementoval s tím, že firma v rámci nabídky na převzetí Bogdanky nenabízí akcionářům Bogdanky své akcie před (dnešním) ukončením nabídkového období a oznámenou hotovostní nabídku 100,75 PLN/akcie považuje za férovou a navyšovat ji rozhodně nehodlá. Emoce následně klidnil také portfolio manažer Avivy Pawel Klimkowski, který pro polskou televizi TVN CNBC uvedl, že hlavní (nepřímý) vlastník NWR Zdeněk Bakala při setkání s největšími podílníky Bogdanky v tomto týdnu vlastní akcie namísto hotovosti nenabídl. Akcie Bogdanky záhy umazaly veškeré zisky zakončily páteční obchodování s mírnou ztrátou při ceně 101 polského zlotého za jednu akcii.

Vedení Bogdanky s ohledem na pochybnosti ohledně údajných různých nabídek ze strany NWR, které prý měly vliv na kurz jejích akcií, požádal úřad pro finanční dohled v Polsku, aby vyšetřil, zda společnost New World Resources neporušila při usilování o převzetí firmy polské zákony.


(Zdroj: NWR, PAP)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data