Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: Konec solárního boomu zchladí ekonomiku

E15: Konec solárního boomu zchladí ekonomiku

06.12.2010 8:19
Autor: mediafax

Rychlý rozvoj fotovoltaických elektráren, který Česko zažilo v uplynulých dvou letech, sice přidělal starosti vládě, měl však paradoxně pozitivní vliv na ekonomiku, informuje pondělní vydání deníku E15.

Česká národní banka odhadla, že solární boom loni pozitivně ovlivnil HDP třemi desetinami procenta, letos odhaduje dopad v rozmezí 0,4 až 0,7 procenta. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík pro deník E15 uvedl, že konec solárního boomu v příštím roce bude jednou ze složek ochlazení růstu ekonomiky. „Významný vliv na snížení ekonomického růstu v České republice bude mít odeznění vlivu investic do fotovoltaických elektráren. Boom investic vidíme hlavně ve druhém pololetí letošního roku a je logické očekávat, že od příštího roku tam snížení bude,“ uvedl. Solární boom totiž výrazně ovlivnil jak zahraniční obchod (dovozy solárních panelů), tak objem investic.

Podle ČNB se loni do Česka dovezly fotovoltaické články za 14,8 miliardy korun, letos za osm měsíců za 13,7 miliardy korun. Protože ČNB odhaduje, že většina panelů se dovezla do Česka až ve druhé polovině letošního roku, celkový vliv dovozu solárních panelů na platební bilanci může být letos až šestatřicet miliard korun. Vliv na investice by měl být letos až šedesát miliard korun. Tento vliv se v příštím roce – kvůli zredukování státních podpor fotovoltaiky – výrazně sníží. Pro letošek centrální banka očekává růst HDP o 2,3 procenta.

„Česko zažilo pět mezikvartálních růstů HDP, což znamená, že se ekonomika odrazila ode dna,“ uvedl Tomšík. V listopadu centrální banka snížila odhad růstu pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 1,8 procenta. Kromě vlivu solárních elektráren se na snížení růstu projeví rozpočtové škrty v Česku a okolních zemích, slabší poptávka v průmyslu a také pokles tvorby zásob. Tomšík uvedl, že rozpočtové škrty se v růstu ekonomiky v příštím roce projeví záporně ve výši 0,8 procenta. „V příštím roce ale stále půjde o růst, což je slibné pro budoucí vývoj,“ poznamenal viceguvernér.

Česká národní banka má zatím nejméně optimistickou prognózu růstu hrubého domácího produktu pro příští rok. Ministerstvo financí počítá s růstem ekonomiky na úrovni dvou procent, Evropská komise odhaduje 2,3 procenta, OECD dokonce 2,8 procenta.


Váš názor
  •  
    06.12.2010 10:26

    No ještě chybí hodnocení jak šíleně jsou fotovoltaické elektrárny ekologické, jejich zásluha na tvorbu krajiny a podobné žvásty. On nám to Bursík s Liškou vysvětlí a Kalousek k tomu přidá nějaký chemiský vzorec
    Homo
  • nepochopitelné
    06.12.2010 10:04

    Kdo může napsat takovou zvrácenost? FVE zadusí poslední zdravé zbytky české ekonomiky a ON autor píše úplný opak. Prý dovoz solárních panelů posílil ekonomiku.:-))) Neskutečná "logika". Všichni z ČR utěčou, protože drahou elektřinu díky zločinnému poplatku na OZE nebude chtít nikdo rozumný platit. A ON napíše skvělé výhledy :-))) No jasně, asi je to jeden z těch "moudrých" vládních ekonomů, kteří si vlastní půjčku letou s tvorbou HDP. Podle jejich logiky je bankovní sektor v plusu, protože zadlužil ekonomiku na 20 let dopředu. Tomu se říká pokrok :-))) A jak všichni víme, v bankovním sektoru se zvýšilo procento úvěrů, tudíž česká ekonomika jen vzkvétá .-)))
    Jesse
    • Re: nepochopitelné
      06.12.2010 10:10

      Co se rozčiluješ měření HDP je zvrácené, ze své podstaty. Normální je si půjčit na něco, co mi v budoucnu přinese růst. Celkem běžné ale vůbec ne normální už je dnes si půjčit a projíst to. Nicméně my jsme si půjčili na něco, co nám bude v budoucnu způsobí pokles, což je celkem světové unikum.
      ..
      •  
        06.12.2010 10:18

        Ne ne Džordžíku, já se nerozčiluji, ale pořád se směji až se za břicho popadám, když si uvědomím, co za mudrlanty žene českou ekonomiku do hnoje:-)) Tady dokonce nelze srovnat solární zvhrlost s metodou tvorby HDP. Tak je to v našem státě se vším. Už jsem si začal myslet, že se neši ekonomové chovají jako ten proslulý chudý mexičan, kterému kousek pole s kukuřicí vystačí k uživení své rodiny na celý rok. Přišel za ním latifundista a nabídl mu dvakrát větší cenu. Rolník se zaradoval, prodal pole, nakoupil krámů až po střechu a spokojeně si žil dva roky...:-)) Chápeš?
        Jesse
  • informuje v pondělí
    06.12.2010 9:50

    Rychlý rozvoj fotovoltaických elektráren, který Česko zažilo v uplynulých dvou letech, sice přidělal starosti vládě, měl však paradoxně pozitivní vliv na ekonomiku, zároveň i paradoxně negativní vliv měl ovšem na většinu podniků, kterým přidělal nejen vrásky na čele, ale i velkou díru v rozpočtu.Na obyčejných lidech už fotovoltaické vrásky vidět ani nebyly, protože jejich tváře jsou nejen ze zdražení elektřiny již tak vrásčité a svraštělé, že nebylo možné odborně rozeznat a posoudit, které vrásky nově přibyly. V dalším tajném jednání vláda přijala plán zvýšení ekonomiky na rok 2011. V lednu udělí velkou amnestii a propustí všechny vězně. Ty na oplátku rozbijí všechna okna v republice (některé vícekrát) poté se rozjede sklářský a stavební průmysl, na jedné straně se budou okna rozbíjet a ihned se budou znovu zasklívat, vláda na to uvolní dotace a polovinu zatáhne Brusel. Tento boom by měl trvat další dva roky, ekonomika by měla raketově růst o 7,458 procent ročně(očištěno o úplatky).Potom přijde globální oteplení a pracovat nebude muset už nikdo
    oradapoisson
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data