Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruské akcie býkem emerging markets v roce 2011?

Ruské akcie býkem emerging markets v roce 2011?

29.12.2010 12:10
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Za tygra mezi rozvíjejícími se trhy a lukrativní investici do roku 2011 vykresluje ruský akciový trh část analytiků a to přes obavy spojené s ruským právním a investičním prostředím, které v tomto týdnu připomněl další verdikt ohledně miliardáře Chodorkovského, který si vyžádal kritiku z úst amerického prezidenta Obamy. Ruské akcie podle Bank of America, HSBC či Goldman Sachs v příštím roce odmění investory zhodnocením až 20 procent a budou stát v čele růstu na rozvíjejících se trzích.

„Vidíme prostor pro zhruba pětinové zhodnocení akcií na rozvíjejících se trzích a Rusko by mělo stát v čele tohoto vlaku,“ uvádí ve své zprávě Bank of America a podobná očekávání mají GS či HSBC. Ruský akciový trh obchoduje na úrovni 6,5násobku P/E, což je výrazně pod úrovní 12násobku celkové obchodní úrovně emerging markets. „Nejde ani o polovinu úrovně P/E, na které nyní obchodují akcie ve Spojených státech,“ říká Kate Moore, šéfka pro globální akciové strategie v Bank of America/Merrill Lynch. „Z akciového pohledu Rusko v roce 2010 masivně zaostávalo, když zejména sektor energetiky, který v indexu představuje největší díl koláče, byl v nelibosti investorů. Při očekávání dalšího růstu cen ropy a komodit do ruských akcií investoři budou nastupovat,“ je přesvědčena Moore. Ruský trh jako celek v roce 2010 zhodnotil o 15 procent, když index MICEX dnes obchoduje kolem úrovně 1670 bodů proti úvodu roku na 1445 bodech a index nenominovaný v dolarech RTS se pohybuje nad úrovní 1760 bodů proti úvodu roku nad 1550 body. To je výrazně za některými dalšími rozvíjejícími se trhy (Mexiko 23 %, Jižní Afrika 24 %). Bank of America vedle spotřebitelského segmentu a energetického a ropného segmentu a těžby považuje za růstový sektor technologií. „Všechny tyto sektory jsou mimo jiné v klíčovém zájmu vlády a ve volebním roce 2011 by se mohly dočkat vyšších zdrojů i v podobě zvýšených vládních výdajů,“ míní BoA/ML.

Celé ruské ekonomice je přitom připisován v roce 2011 růst hrubého domácího produktu o 4,5 procenta, tedy další zrychlení proti zpomalování tempa ve zbytku emerging markets. Za významnou část ruské „makrostory“ BoA/ML považuje ruský rubl. „Od ruské měny čekáme výraznější posilování, než u měn jiných emerging markets,“ uvedla banka. V příštím roce má být rovněž rozpuštěn rezervní fond tvořený petrodolary a vláda bude hledat jiné cesty, jak financovat vládní projekty. Při současné vysoké poptávce po dluhu emerging markets se nabízejí vládní dluhopisy. „Je to pro ruskou vládu jasná příležitost, jak dostat do oběhu více dluhových papírů,“ dodává BoA/ML.
Tím, co investory na ruském trhu znejišťuje, je bezesporu úroveň podnikatelského a právního prostředí v zemi. Prezident Medveděv i premiér Putin však do země hlasitě lákají zahraniční investice, což v posledních týdnech stvrdily akvizicemi Pepsi, která převzala s posvěcením ruské vládní komise pro zahraniční investice ruskou Wimm-Bill-Dann či General Electric, která vytvořila venture se státem kontrolovanými OAO Inter RAO UES a Russian Technologies na vývoj a výrobu vybavení pro energetiku a zdravotnictví. „Akvizice Pepsi má mnohem širší záběr, než zvenku vypadá. Západní firmy hledají prostor k dalšímu růstu a roste jejich zaměření na rozsáhlý ruský trh. Spotřebitelská kultura a její evropsko-americké naladění je na mnohem vyšší úrovni, než v Číně,“ uvádí BoA/ML.

„Rok 2011 vidíme po Rusko jednoznačně jako rok růstu. Rostoucí počet dnes ruských firem se přerodí či stane součástí nadnárodní sítě. Stále trvá nebezpečí, že jejich management se může stát terčem vyšetřování Kremlu, to není změna proti letům 2007 až 2009. Jsou to zejména případy firem, které (či jejichž předchůdci) získaly svá aktiva v postsovětské éře netržní cestou. To je také případ Jukosu a Chodorkovského. Řada investorů se na Rusku spálila v roce 2007 a 2008, kdy země prošla krizí likvidity. Trh je ale natolik atraktivní, že se na něj začnou vracet,“ míní Bank of America/Merrill Lynch.

Vedle ruského trhu BoA/ML sází také na akcie střední Evropy, kde jako atraktivní vidí polský trh. „Polsko bude příkladem ekonomiky, které se bude dařit díky větší izolovanosti v rámci CEE a své velikosti. Čekáme její plynulý růst, který ovlivní také akciový trh,“ dodává BoA/ML. Z dalších emerging markets banka preferuje Indii, Singapur a Brazílii.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, BoA/ML)


Váš názor
  • Good luck
    29.12.2010 12:31

    BofA o tom ví svoje, její vlastní akcie jsou na 20ti procentech bývalé hodnoty a na žádném násobku P/E, neboť je již pár let ve ztrátě. Polde této logiky také dobrá investice. Rozumný investor se nedotkne desetimetrovou tyčí ani BofA ani Ruska. Obojí těžce zapáchá.
    Dan
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data