Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolik stojí Facebook?

Kolik stojí Facebook?

07.01.2011 14:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Dva roky starý článek popisuje banku Goldman Sachs jako „obří upíří oliheň“, schopnou přisát se na a parazitovat na všem, co jí může vydělat peníze. Před několika dny si oliheň, zdá se, našla další tučný zdroj obživy. Spolu s ruským investorem Digital Sky Technologies investovala 500 mil. USD do sociální sítě Facebook. Z podmínek transakce vyplývá, že krvežízniví bankéři ohodnotili raketově rostoucí Facebook na 50 miliard USD, čímž se kdysi neznámý server dostal před eBay, Yahoo! či Time Warner.

Zpráva vyvolala živou debatu. Hodnota Facebooku už od poloviny roku 2009 vzrostla na pětinásobek. Skeptici ale pochybují, že společnost s neozkoušeným obchodním modelem má vyšší cenu než třeba zavedené nadnárodní korporace typu News Corp. Ruperta Murchoda.

Dobrat se kloudného ocenění firmy navíc není jednoduché. Facebook nemá povinnost zveřejňovat informace o svém hospodaření, a tak je těžké odhadovat, jestli Goldman Sachs přeplácí. Roušku tajemství mírně poodhalilo nedávno interní memorandum uniklé právě z newyorské banky, podle něhož Facebook za prvních devět měsíců loňského roku vytvořil čistý zisk 355 mil. USD (6,7 miliardy Kč), což byla více než čtvrtina tržeb v sumě 1,2 miliardy dolarů.

Goldman totiž začal distribuovat bohatým klientům kopie memoranda k plánu soukromého prodeje akcií Facebooku za zhruba 1,5 miliardy dolarů, který se dostal do rukou zpravodajců agentury Reuters. Dokument obsahuje dosud nejpodrobnější známé finanční informace. Údaje z rozesílaných zpráv ukazují, že zmíněné ocenění Facebooku je sice vysoké, avšak ne přemrštěné, řekl Ryan Jacob z fondu Jacob Internet Fund. "Svědčí to o tom, že tyto firmy dokážou generovat 30-40% provozní marže.“ Jeho tezi podporuje i skutečnost, že sociální síť začíná přitahovat pozornost velmi konzervativních (a bonitních) zadavatelů inzerce typu Procter & Gamble.

Společnost také začíná stále více připomínat všeobjímajícího monopolistu. Konkurenční MySpace zeje prázdnotou a tržby Twitteru, další slibně se rozjíždějící sítě, dosahují jen zlomku zhruba 2 mld. USD, o nichž se spekuluje v souvislosti s Facebookem (i když vzhledem k výsledku za 9M ve výši 1,2 mld. USD se tento údaj zdá přemrštěný).

Jenže i při dvoumiliardových tržbách by Goldmani za firmu dávali 25nasóbek jejích ročních příjmů, což je astronomický multiplikátor i na euforické poměry internetového odvětví. Investoři zkrátka věří, že Facebook bude v budoucnu schopen generovat mnohem vyšší cash flow. Právě v tom je ale jádro pudla. Facebook nemůže využít všechny výhody reklamního byznysu jako například Google. Velká většina tržeb sociální sítě pochází z méně sofistikované inzerce a o zakázky bude muset zápasit s tradičními mediálními značkami, jejichž bohatá obsahová nabídka jim dodává na zvýšené atraktivitě pro inzerenty.

Investoři nicméně konceptu věří a mohou se přerazit, aby akcie Facebooku dostali do rukou. A banky s investičními fondy jim vycházejí vstříc. Dokonce do té míry, že se o poměry na sekundárním trhu, kde jedině lze akcie Facebooku získat, začala zajímat i Americká komise pro cenné papíry (SEC). Vyšetřování se podle zdrojů zaměřuje na to, zda společnost nesetrvává na soukromém trhu proto, aby mohla „obcházet“ regulatorní hlášení typické pro veřejně obchodované akcie.

Uniklé memorandum odhadlo, že Facebook letos zřejmě získá více než 500 akcionářů. To by znamenalo, že firma bude muset od dubna příštího roku začít podávat veřejně dostupné údaje o svém hospodaření, což by se prakticky rovnalo podmínkám pro vstup na burzu. Tomu se ale zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg zuby nehty brání. Podobný tlak neustál v roce 2004 Google a po překročení hranice 500 podílníků vstoupil na burzu.

Hodně bude nyní záležet na úsudku amerických regulačních orgánů. Zvláštní investiční fond, který pro investování do Facebooku zakládá Goldman Sachs a do něhož mohou vkládat prostředky stovky zájemců, by totiž formálně měl být považován za jediného akcionáře. Jenže SEC může rozhodnout, že jediným důvodem pro ustavení speciálního fondu je právě obcházení pravidla o 500 akcionářích.

Regulační orgány musí vyvažovat povinnost chránit investory s nutností brát ohled na zájmy soukromých uzavřených společností. Mezi oběma principy je často jen tenká linie. Přesto každý, kdo chce hledat štěstí na takto rozpáleném trhu, si musí být vědom velkého rizika. Upíři z Goldman Sachs si už jistě pro všechny případy najali dobré právníky.

(Zdroj: The Economist, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m