Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Televize Z1 přestane dnes v noci vysílat

Televize Z1 přestane dnes v noci vysílat

24.01.2011 10:32, aktualizováno: 24.1. 15:12
Autor: ČTK

Aktualizováno

Televizní zpravodajský kanál Z1 přestane dnes v noci vysílat. ČTK to sdělil Petr Málek ze společnosti J&T, která je vlastníkem a jediným akcionářem televize Z1. Televize Z1 vysílá digitálně od roku 2008.

"Na základě rozhodnutí investora, skupiny J&T, bude ke dni 25. ledna 2011 ukončeno vysílání zpravodajské televize Z1," uvedl Málek pro ČTK. Dodal, že v následujících dnech investor spolu s managementem televize učiní kroky nutné k úplnému ukončení provozu.

Podle něj televize prošla v posledním roce restrukturalizací s cílem snížení nákladů. "Reklamní trh však nereflektoval možnost oslovení specifické cílové skupiny za vyšší cenu na jednoho diváka, než nabízejí plnoformátové televize a jiná média. Není tak možné garantovat návratnost dalších investic do projektu," upozornil Málek.

Analytik mediálního trhu a šéfredaktor serveru Digizone.cz Jan Potůček míní, že problémem pro zadavatele reklamy bylo také to, že se Z1 neúčastnila oficiálního měření sledovanosti. "Inzerenti neměli možnost zjistit, jaký je zásah jejich kampaně přes Z1," řekl Potůček. Zadavatelé proto do Z1 prý moc neinvestovali.

Podle analytika Milana Krumla hrálo svou roli i směřování televize, kdy si konkurovala s ČT24. Skupina diváků, která by stačila zajistit sledovanost jedné televizi, byla pro působení dvou podobně zaměřených stanic malá.

Náklady v loňském roce převyšovaly 100 milionů korun. "Ztráta se za loňský rok předběžně pohybuje také na sto milionech korun," řekl dnes v rozhovoru pro ČTK Málek. J&T podle něj postupně ukončí i svou licenci na digitální pozemní vysílání. Právě výdaje za přenos digitálního vysílání přitom podle odborníků byly jedním z důvodů, proč nebyla Z1 v dobré finanční situaci. "Od loňského ledna se tyto náklady zdvojnásobily," řekl Potůček. Loni v lednu platila podle něj Z1 tři miliony korun měsíčně. "Na konci roku to bylo dokonce sedm milionů, což je na tak malou televizi ohromné číslo," dodal Potůček.

Ukončení televizního vysílání se dotkne také zaměstnanců, kterých je podle vedoucí marketingového oddělení televize Miroslavy Slepičkové okolo 150. Ty čeká postupné propuštění.

Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč dodal, že si společnost velmi váží práce, kterou v poslední době odvedl tým ředitele Z1 Zdeňka Šámala. "Pevně věřím, že se s některými členy týmu potkáme v příštích letech na dalších projektech," uvedl Tkáč.

"Já můžu říct pouze jedno, je mi to líto," okomentoval ukončení vysílání Šámal s tím, že více k tomu sdělit nemůže.

Provozovatel kabelového vysílání UPC již v souvislosti s ukončením provozu stanice Z1 oznámil, že se pokouší sehnat náhradní program. Výběr bude náročný, protože další podobná stanice - kromě ČT24, která již v nabídce zařazena je - v ČR momentálně nevysílá. "V prvním kole výběru se ovšem soustředíme na televizní stanice českého či slovenského původu," oznámil mluvčí UPC František Malina.

Televize Z1 vysílá od června 2008. Držitelem vysílací licence je společnost První zpravodajská. Jejím jediným akcionářem je investiční skupina J&T, která mimo jiné na Slovensku provozovala stanici TA 3 a nyní vlastní televizi Joj (celoplošná plnoformátová televize). Základem programu Z1 jsou ekonomické informace, finanční zpravodajství a zprávy související s byznysem. Denně si mělo podle informací Lidových novin stanici naladit zhruba 335.000 diváků, což však není ani procento na celkové sledovanosti televizí v Česku.

O ukončení vysílání Z1 se spekulovalo již v roce 2009. Od roku 2008 se táhnou ekonomické problémy televize. V roce 2008 skončila se ztrátou stovek milionů korun. Z krize ji tehdy vyvedl právě Šámal, který vystřídal počátkem léta 2009 původního generálního ředitele Martina Mrnku a provedl další úsporná opatření (zaměření na byznys, skončily nákladné pořady, propouštění). Šámal také musel přistoupit k radikální změně programového schématu a zrušil víkendové živé vysílání. O víkendu Z1 vysílala pouze dokumenty.

V průběhu půl roku se mu podařilo podle analýz zveřejněných v tisku zvýšit v cílové skupině 15+ sledovanost denně o 50.000 na 204.000 diváků. Loni v prosinci se podle Šámala podařilo úspěšně stabilizovat strukturu televize a vytvořit životaschopné programové schéma a dalším krokem byl rozvoj obchodu. Dnes ale Šámal potvrdil informaci, že Z1 ukončí vysílání.


Váš názor
  •  
    24.01.2011 14:16

    to sem zvedavej co budu zejtra delat az prijdu z prace... Ne ze bych prisel domu a sedl k tyvce, ale klasicky sem behal po byte neco delal atd a mel jsem pustenou Z1... jedinej kanal kde jsem ocekaval ze me sem tam neco zaujme, zastavim vypnu neco si poslechnu a budu pokracovat...
    reken
  • Škoda jediný dobrý program..!!!
    24.01.2011 12:52

    Musím se připojit ,že to byl pro pro investory jedinečný program.Srozumitený i pro laiky ,jaký jsem já.Velká škoda!!!
    JARMI
  • Líbí se holt jen bulvár.
    24.01.2011 12:41

    Bohužel přicházíme o věcné kvalitní zpravodajství nejen z oblasti byznysu. Z1 přinášela dokumenty a jiné zajímavé pořady jako interwiev se zajímavými lidmi. Suma pořadů = všeobecná edukace. Jak vidno, to ale většinu diváků nezajímá. Je to tristní zjištění. Panu Šámalovi i ostatním bezva moderátorům a redaktorům dík za dobrou práci.Snad někdy nashledanou. G.
  • Jdeme na Hrad!!!)))
    24.01.2011 12:31

    Kam si mám jít stěžovat?Teď je tady taková moda, že za všechno Někdo může a jde se demonstrovat..Poraďte mi, kam bych si měla jít postát s transparentem, proti zrušení Zet jedničky??Doufám, že za to nemůžou Komunisti...nebo jiná politicko vzdělávací strana
    ZUZKA
    • Re: Jdeme na Hrad!!!)))
      24.01.2011 12:41

      Když vyhrabeš 105 mil za rok.Klidně Ti Z1 rozjedu znovu.S Hradem neztrácej čas tam prachy nedávají,tam čekají,že z tebe nějaké pro hrad vycucnou,aby si mohli hrát na hradní pány.
      Vašek
      • Venoušku
        24.01.2011 13:04

        ...a nemohl by jsi jí rozjet i bez toho, že bych nemusela škrábat ty miliony??Konečně výborné Medium a jde do riti...TV NOE funguje na darech od věřících lidí..Kdybych věděla, že Zetko má problémy, tak jsem si nekupovala kabelky a posílala bych to tam.Teď budu čučet na kabelky a nebudu mít přehled..Dělám si srandu, ale Nechci aby skončili..Vendo, Venoušku udělej Něco!!! a pomož nám))
        ZUZKA
  • je to opravdu škoda
    24.01.2011 12:19

    je to opravdu škoda - takové malinkaté české CNBC. ČT24 má k tomuto formátu hodně daleko
    akciz
  • Velká škoda!!!!!!!!!!!
    24.01.2011 10:43

    Byl tam super team, samé krásné usměvavé tváře, dokonce i vtipy)), nechce se mi tomu věřit...Ach jo, to snad není aní možné((((((((
    ZUZKA
    • Re: Velká škoda!!!!!!!!!!!
      24.01.2011 11:10

      Škoda jediné tv stanice, která přinášela sice zpožděné ale i tak u nás nejrycjhlejší ekonom. zpravy pro akcionáře. Možná, že ČT 24, které zmizí konkurence vylepší a urychlí tento segment.
      Jim
    • Re: Velká škoda!!!!!!!!!!!
      24.01.2011 11:05

      Obrovská škoda. Díval jsem se na ně velmi často, každý den. Hlavně jejich dokumentární a vzdělánací pořady byly fakt super. To je opravdu velká rána, takové kanály by neměli končit.
      Asstrader
    • Re: Velká škoda!!!!!!!!!!!
      24.01.2011 10:50

      Presne tak,to me taky stve.Dalo se na to koukat klidne pul dne.Zajimavy nazory,kvalitni lide a celkem rychle data.Podnik,ktery vydrzi u JT vic nez dva roky,to je zazrak. Skoda velka
      bucky
      •  
        24.01.2011 11:21

        Škoda,fakt škoda....smutiaci divák z Bratislavy
        Ivan
        •  
          24.01.2011 11:29

          Zatraceně! To mne fakt mrzí. Zprávy plus bezvadné dokumenty.
          ....
          •  
            24.01.2011 12:40

            Na televizi moc nekoukám, ale když jsem jí zapnul tak většinou na Z1. Je vidět, že je v ČR menšina intelektuálně založených lidí a veliká většina, která sleduje otřesné pořady jako ordinace atd.
            •  
              24.01.2011 13:17

              Bohužel máte pravdu,taky to tady tak vypadá.Diváci sice sledují Ordinaci,Superstar,VKV a podobné shity a nakonec jim někdo nadělí půjčku s 80% úrokem a rozhodčí doložkou.Z1 je opravdu škoda,škoda že to není Apríl.
              karel777
              •  
                24.01.2011 23:40

                Je to moc velká škoda , sám jsem nevěřil, že Z1 není placená a že vysílá volně. Troufnu si říci,že zemřela nejlepší česká TV stanice. Pavel cni
                cni
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů