Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co prozatím ukazují výsledky firem za rok 2010?

Co prozatím ukazují výsledky firem za rok 2010?

27.01.2011 11:05
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Krátce po skončení každého kalendářního čtvrtletí se na finančních trzích rozbíhá představení s názvem „výsledková sezóna“. Jde o období, kdy firmy veřejně obchodované na burze oznamují investorům své hospodářské výsledky za právě uplynulé čtvrtletí a představují výhled na období budoucí. Z pohledu světových trhů výsledky vždy jako první hlásí firmy z USA (obvykle již od druhého týdne po konci kvartálu), následované společnostmi evropskými a v našem případě také těmi několika málo českými. Tento týden se zejména ve Spojených státech výsledkový kalendář výrazně „zahustí“ a proto neuškodí podívat se, jak si prozatím stojíme.

Prvním nezpochybnitelným faktem je, že velké globální firmy vyšly i z posledního čtvrtletí loňského roku posílené. Bývalý šéf poradců prezidenta B. Obamy Rahm Emanuel jednou pronesl „Never let a crisis go to waste“, ve volném překladu cosi jako „Nikdy si nenechte příležitost uniknout mezi prsty“. Je evidentní, že velké firmy využily problémů menších konkurentů a často si za vydatné pomoci státu upevnily své vedoucí pozice. Platí to zejména v bankovním sektoru, kde velké banky jsou ještě větší a menší, zejména lokální bankovní ústavy, jdou ke dnu.

Druhý fakt se váže specificky k bankovnímu sektoru. V zásadě všechny velké americké banky v posledních třech měsících loňského roku své investory do určité míry zklamaly. Kdyby ničím, tak minimálně zpomalením dynamiky růstu tržeb a následně zisků. Všechni hlavní hráči se také vzácně shodli na tom, kdo je viníkem tohoto stavu – nižší aktivita a likvidita na finančním trhu, společně se snižujícími se úrokovými maržemi. Jistě, banky si na „své“ téměř vždy přijdou, ale pro investory to příliš uklidňující není.

Třetím – pro mě osobně nejvíce povzbudivým faktorem – je robustní prostředí velkých firem v technologickém sektoru. Giganti jako Intel, Google či Apple představili další sadu velmi kvalitních výsledků, které spolehlivě překonaly očekávání analytické obce. To do značné míry naznačuje, že trh IT prošel jistou očistnou fází, která například již zmiňované bankovnictví a finanční služby do značné míry stále čeká. Navíc to relativně přesvědčivě dokazuje, že segment IT a internetu je něco, co (snad konečně) postrčí zejména znalostní segmenty ekonomiky výrazně vpřed.

Během příštích několika dní se dozvíme, jak si vedly maloobchodní řetězce. Zde už jisté odhady představeny byly a lze se důvodně domnívat, že výkonnost tohoto sektoru nebyla nijak oslnivá. Na vině je jistě i sněhová kalamita, která se Spojenými státy přehnala během vánočních svátků a mnoho potenciálních zákazníků prostě a jednoduše nepustila z domu. Potenciálně mnohem větším rizikem je však vytrvale vysoká míra nezaměstnanosti, která těm bez práce do kapes peníze nepřidá a ti, co práci mají zase zbytečně nerozhazují. Co kdyby o ni zanedlouho přišli, že?

Suma sumárum, dosavadní výsledky v porovnání s odhady nijak neohromily, ale také příliš nezklamaly. A to je nakonec možná dobře – vždyť i sami aktivní účastníci trhů jsou názoru, že „trocha klidu“ nebude na chvíli od věci.

Pozn.: Připraveno pro tištěnou verzi Lidových novin


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data