Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazka - Vítek potvrdil krach jednání a trvá na insolvenci

Sazka - Vítek potvrdil krach jednání a trvá na insolvenci

02.02.2011 12:58
Autor: ČTK

Miliardář Radovan Vítek dnes potvrdil krach jednání s loterijní firmou Sazka. Z neúspěchu jednání o osud Sazky, které hrozí insolvence, obvinil jejího šéfa Aleše Hušáka. Vítek zároveň uvedl, že trvá na návrhu na insolvenční řízení. Sazka, která bude reagovat dnes odpoledne, odmítá, že by se nacházela v insolvenční situaci.

Vítkův právník Tomáš Rybář ČTK potvrdil, že Vítek výrazně přispěl k tomu, že Sazka v pondělí nezískala souhlas držitelů dluhopisů s insolvenčním moratoriem, které by jí umožnilo tříměsíční ochranu před věřiteli. Podle insolvenčního práva má firma možnost zažádat soud o moratorium do 15 dnů od zahájení insolvenčního řízení. Tato lhůta vyprší ve čtvrtek.

"Mohu potvrdit, že jednání se Sazkou o společné dohodě, která by zabránila hrozící insolvenci, krachla. Musím ocenit vstřícnost a konstruktivní přístup Martina Ulčáka, jehož návrhy na dohodu pro mě byly akceptovatelné. Přesto postoje Aleše Hušáka dohodu znemožnily," uvedl Vítek v prohlášení, které zveřejnil prostřednictvím své realitní skupiny CPI.

Vítek tvrdí, že je největším věřitelem Sazky. Dnes uvedl, že vlastní bankovní pohledávky za Sazkou v celkové hodnotě 1,45 miliardy korun, z nichž necelých 950 milionů korun je po splatnosti a úročeno vysokým sankčním úrokem. Vlastní prý také přes čtvrtinu dluhopisů, kterými Sazka financovala výstavbu vysočanské O2 areny. Právě kvůli vysokým splátkám za výstavbu O2 areny držitelům dluhopisů čelí Sazka problémům.

"Za těchto okolností i nadále trvám na svém návrhu na insolvenční řízení. Věřím, že dojde k vyhlášení insolvence a reorganizaci společnosti," uvedl dnes Vítek. Městský soud v Praze dostal od Vítkovy firmy Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka ale Vítkovy pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Dozorčí rada Sazky v úterý potvrdila návrh řešení situace firmy, který v neděli přijalo představenstvo společnosti. Podrobnosti firma nesdělila. Podle některých informací Sazka přijme pomoc podnikatele Martina Ulčáka a jeho firmy E-Invest. Ulčák, který nyní s vedením Sazky spolupracuje, podle médií loterijní firmě také zprostředkovává návrhy dalších investorů. Sám podle dřívějších informací jako jediný nepožaduje v Sazce akciový podíl, chce mít jen výnos ze zisků.

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiřího Kejvala mělo vedení Sazky v neděli k dispozici návrhy investiční skupiny Penta a holdingu Synot s podnikatelem Karlem Komárkem. Obě skupiny požadovaly za finanční injekci majetkový vstup do Sazky. Komárkova investiční skupina KKCG dnes uvedla, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky. Získala pohledávky a dluhopisy Sazky a bude je uplatňovat "všemi dostupnými prostředky". Investiční nabídka KKCG pro Sazku pozbyla platnosti, protože loterijní firma na ni nereagovala. Vítek oficiální nabídku na řešení situace v Sazce nepředložil.

Sazka v pondělí zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy , z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, většinový podíl má Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Menšinový akcionář Český olympijský výbor v pondělí oznámil, že získal podporu pro svolání mimořádné valné hromady Sazky. Požadovat chce zvýšení základního kapitálu a výběr strategického partnera.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m