Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia mění strategii, proti expanzi Googlu si zve Microsoft (+ video)

Nokia mění strategii, proti expanzi Googlu si zve Microsoft (+ video)

11.02.2011 11:22, aktualizováno: 11.2. 13:04
Autor: ČTK

Aktualizováno

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia přistoupil k zásadní změně strategie. S americkou společností Microsoft se dohodl na uzavření partnerství, které umožní, že Nokia bude v takzvaných chytrých telefonech prioritně používat operační systém Windows Phone od Microsoftu. Největší světový výrobce mobilních telefonů tak spojí síly s největším světovým výrobcem softwaru, aby zbrzdili raketový nástup společnosti Google a jejího operačního systému Android.

"Nokia a Microsoft spojí síly a vytvoří platformu s bezkonkurenčním globálním dosahem i rozsahem. Teď to bude závod, v které poběží už jen tři koně," podotkl nový šéf Nokie Stephen Elop. Vedle dvojice Nokia/Microsoft tak podle něj budou na trhu chytrých mobilních telefonů už jen dva hlavní hráči: Apple a zmíněný Google.

Nokia uvedla, že bude ve svých chytrých telefonech používat operační systém Windows Phone, jehož výrobcem je právě Microsoft. Rozhodnutí začít pracovat se softwarem konkurence je součástí nové strategie, kterou hodlá šéf Nokie prosadit a jejíž podrobnosti chce ještě dnes zveřejnit v Londýně na prezentaci. Své plány tam představí finančním analytikům a zároveň vydá aktualizovaný výhled hospodaření.

Nokia bude na svých mobilních zařízeních používat i vyhledávač Bing, což je rovněž produkt z dílny Microsoftu a u mobilních aplikací zároveň přímý konkurent vyhledávače Google. Nokia má sice svou vlastní mobilní platformu Symbian, ta ale zaostávala za konkurencí. Partnerství by ale mělo pomoci i Microsoftu, jehož operační systém Windows Phone prozatím moc nezabodoval a na trhu měl sotva dvouprocentní podíl.

"Je to velký posun ve strategii, neříkají ale nic o snižování nákladů a nestanovili ani žádné cíle. Neslíbili ani žádné zlepšení marží," podotkl k oznámení Nokie analytik finančního ústavu Swedbank Jari Honko. "Navíc žádají, abychom tak dva roky počkali, než nová strategie přinese ovoce. To ale investorům stačit nebude," dodal.

Slova analytika Swedbank se vzápětí potvrdila a investory první oznámené plány skutečně příliš nenadchly. Během dopoledne akcie Nokie ztrácely asi 11 procent, ačkoli širší trh měl jen mírnou ztrátu. Ze všech emisí, které sleduje panevropský index FTSEurofirst 300, měly jednoznačně nejvyšší ztrátu. Nejistotu přiživuje i zpráva, že roky 2011 a 2012 budou přechodným obdobím.

"Docela pochybuji o nápadu spojit dva velké hráče, kteří nejsou zrovna úspěšní, ale doufají, že z toho spojení bude něco velkého," uvedl analytik ústavu Redeye Greger Johansson. "Je zřejmé, že nový šéf se snaží udělat něco dramatického a zavést velké změny ve všech segmentech jako je řízení, struktura i způsob komunikace," řekl Johansson.

Nokia a Microsoft záměr oznámily v krátké prezentaci, kterou umístily na síť YouTube. Finský výrobce tak potvrdil spekulace, které kolovaly na finančních trzích a které připouštěly, že Nokia by se mohla na spolupráci dohodnout jak s Microsoftem, tak s Googlem. Nokia tak své záměry vyjasnila a zřetelně se profiluje jako konkurent Googlu.

Dříve téměř neotřesitelnou pozici Nokie na globálním trhu mobilních komunikací už nějaký čas podkopává nástup nové generace mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení. Tento segment trhu vykazuje rychlý růst, uplatňuje se na něm ale hlavně společnost Apple se svými telefony iPhone, a zmíněný Google s operačním systémem Android. Nokia výrazně zaostává, což má nová strategie změnit.



Nokia hodlá dále vymění část vrcholového managementu. O své místo už přišel prezident Nokie pro Severní Ameriku Mark Louison a co nevidět bude odvolán šéf Nokie pro čínský trh Soren Petersen. Ve Finsku, kde má firma hlavní základnu, se chystá dokonce propouštět. Listu Helsingin Sanomat to krátce před začátkem prezentace firmy v Londýně řekl její nový generální ředitel Stephen Elop. O svém záměru už Nokia informovala finskou vládu.

Finský ministr hospodářství Mauri Pekkanen ekonomickému listu Kauppalehti řekl, že vláda vede o chystaném snižování počtu zaměstnanců s Nokií jednání. Předběžné rozhovory už prý absolvovala, odmítl však říci, v jakém rozsahu se Nokia chystá ve Finsku propouštět. "Jsou to ty největší strukturální reformy, které kdy nové technologie ve Finsku poznamenaly," cituje list ministra.

Mluvčí Nokie potvrdila, že firma už o chystaném propouštění s vládou hovořila, nic konkrétního k tomu ale nechtěla říci. Podle ministra přijde ve Finsku o práci zřejmě značný počet lidí. Vláda se prý bude snažit pomoci těm regionům, které budou zasaženy nejvíce.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data