Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street: Technicky přehřátá, přesto příliv peněz pokračuje...

Wall Street: Technicky přehřátá, přesto příliv peněz pokračuje...

21.02.2011 16:43
Autor: ČTK

Americké burzy se v posledním týdnu vyšplhaly na nová maxima za více než dva a půl roku a růstový trend podle řady analytiků přetrvá. Na trh proudí stále nové peníze a začínají přicházet i drobní investoři. Analytici vývoj označují za nástup "sekulárního býčího trhu", tedy dlouhodobého růstového trendu, který naposledy vládl v letech 1982 až 2000.

V posledním týdnu rostly indexy amerického trhu třetí týden za sebou a nyní jsou nejvýše od června 2008. Široký index S&P 500 se dostal za necelé dva roky na dvojnásobek krizového minima z března 2009, což byl jeho nejrychlejší růst od doby Velké hospodářské krize ve 30. letech. S&P 500 je nyní asi 14 procent pod maximem z října 2007. Stejně tolik chybí do maxima užšímu Dow Jonesovu indexu 30 nejvýznamnějších akciových titulů, který má zatím ke dvojnásobku krizového minima asi šest procent.

Za týden do 16. února připlynulo do amerických akciových fondů podle agentury Thomson Reuters Lipper přes osm miliard dolarů proti zhruba dvěma miliardám dolarů v předešlém týdnu. Analytici upozorňují, že podle všech technických signálů by už měl být trh přehřátý a měl by začít klesat, příliv peněz však přesto naznačuje další růst.
"Něco takového jsem na trhu ještě nezažil," řekl investiční stratég fondu Windham Financial Services Paul Mendelsohn. "Podle každých technických a kvantitativních měřítek je už tento trh na extrémních úrovních. I když ale ráno začneme kdekoli, kupci přijdou vždycky," dodal. Trh v posledních dnech často začíná poklesem a končí růstem, protože investoři využívají nižších cen k nákupům.

Původně si investoři vesměs mysleli, že nynější oživení je jen přerušením "medvědího", klesajícího trhu - ten začal dosažením maxim na podzim 2007, kdy začínající turbulence na finančních trzích začaly předznamenávat globální finanční krizi. Jak se ale zisky v posledních měsících postupně vršily, začala řada prominentních analytiků označovat za "sekulární" býčí trh.

"Kdybyste se mě loni zeptali, v jakém typu býčího trhu se nacházíme, patřil bych do tábora těch, kdo jej považoval za cyklický," řekl akciový analytik banky JPMorgan Thomas Lee. O cyklickém býčím trhu se na rozdíl od sekulárního mluví tehdy, když je dlouhodobější trend poklesu přerušován kratšími obdobími oživení.

Lee podotkl, že čím déle oživení trvá, tím je pravděpodobnější, že potrvá ještě další roky. Pokud bude tento růst trvat tři roky, to znamená ještě asi půl roku, pak by se podle dlouhodobých zkušeností měl protáhnout ještě nejméně o další rok.

Poslední vlna růstu už o možnosti dlouhodobého vzestupu začíná přesvědčovat drobné investory, kteří tak stále více nakupují, mezi analytiky však existuje řada skeptiků. David Rosenberg z firmy Gluskin Sheff & Associates považuje nynější vlnu růstu jen za neobvykle silné oživení v jinak klesajícím trendu. Poukazuje na to, že ekonomika i akcie čerpají umělou výživu od stimulačních politik americké centrální banky a vlády.

Lee naopak poukazuje na to, že ziskové marže amerických firem vzrostly od krize nejrychleji do druhé světové války, což by ukazovalo na dlouhodobý růst. "Nemyslíme si, že letos nastoupí medvědí trh," říká Lee a odkazuje i na to, že ve třetím roce prezidentského cyklu akcie tradičně silně rostou.

Jedním z klíčových faktorů pro další vývoj bude načasování růstu úrokových sazeb. V době, kdy se objeví signály jejich zvyšování, začnou se investoři odklánět od akcií k dluhopisům, což by mohlo růstový trend na burzách oslabit nebo ukončit. Podle Reuters však jen malá menšina primárních obchodníků s vládními dluhopisy čeká zvýšení sazeb v tomto roce, zatímco více než polovina tento krok očekává až ve druhé polovině příštího roku.


Váš názor
  •  
    21.02.2011 20:08

    Vždyť to kupuje vláda přes nastrčené firmy,lejou tam peníze a ty hoří v dírách,objem je jen jedna pětina toho co bylo,a to je ukazatel nezájmu
    prorok
    •  
      21.02.2011 20:52

      Tak, tak, síla trhu je povážlivě nízká. A pokud se začínají na trh vracet drobní investoři ve velkém, možná si můžeme pomalu připravovat shortíky.
      Peté13
      •  
        22.02.2011 6:06

        Jasne kluci.A dvojcata si shodili sami.Kdy vas tyhle "teorie" prestanou bavit?Mozna az dospejete.
        •  
          22.02.2011 6:18

          a kdy tebe prestane bavit zit bez mozku? zijes ve svete politickych her, kde jednotlivec neznamena nic. vse se resi pres davove chovani, od teroru, pres reklamu v mediich, az po referenda a volby. tak prestan fnukat a jesi se ti to nelibi, tak iniciuj zmenu.
          Azb
          •  
            24.02.2011 1:13

            Jo,jasne,tady jsem ten kdo fnuka ja..lol Takze napred bych doporucil se naucit cist a pak zkusit hodnotit ty slozitejsi veci :-)
            Drakos
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m